Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 3:03:38 μμ
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 23:43

Κτηνοτρόφοι: Μόνοι εναντίον όλων

Είναι μόνοι τους οι κτηνοτρόφοι κι έχουν απέναντί τους κυβέρνηση και τους ισχυρούς της αγοράς. Φωνάζουν και διαμαρτύρονται ότι υφίστανται τις συνέπειες της παράνομης σύμπηξης καρτέλ εκ μέρους των βιομηχανιών γάλακτος, αλλά εκείνοι που οφείλουν να τους προστατεύσουν σφυρίζουν αδιάφορα. Κυβέρνηση και Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ασχολούνται. Κι όσοι ασχολούνται είναι απέναντί τους. Πρόκειται για τα "παπαγαλάκια" των ισχυρών παικτών της αγοράς  που ζητούν ανερυθρίαστα από τους κτηνοτρόφους να αποδείξουν  νομικά την κατηγορία τους περί καρτέλ!


Ετούτα τα - δυστυχώς όχι πρωτοφανή  συμβαίνουν μερικές εβδομάδες αφότου οι κτηνοτρόφοι - αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας υφίστανται τις συνέπειες της σύμπηξης καρτέλ εκ μέρους των γαλακτοβιομηχανιών που αποφάσισαν εν μια νυκτί πως:
Οι 612 προβατοτρόφοι και 250 αιγοτρόφοι του ν. Κιλκίς - για να περιοριστούμε στα καθ' ημάς- παράγουν πλέον γάλα με μειωμένες τις τιμές των ποιοτικών του χαρακτηριστικών (λιπαρά κ.λ.π.)
Ένεκα της "ανακάλυψης" αυτής επιβάλλουν εναρμονισμένα και προς όλους μείωση τιμής που ήδη κατρακύλησε από τα 104 λεπτά στα 94 για το πρόβειο.
Η απροκάλυπτη επίθεση στο εισόδημα των κτηνοτρόφων δημιουργεί αποπνικτικό περιβάλλον καθώς οδηγούνται ουσιαστικά στο παραγωγικό περιθώριο. Το κόστος παραγωγής με τις τιμές ζωοτροφών και φαρμάκων στα ύψη, η  φορολογία και η θεαματική αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών  να λειτουργούν ως βρόγχος, όλα αυτά   συνιστούν ένα παραγωγικό περιβάλλον που τους εκδιώκει βίαια από την αγορά.
Το πρωί της Πέμπτης 8 Ιουνίου λίγοι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στο Κιλκίς, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου να διεκτραγωδήσουν τα πάθη τους.  Ήταν και μερικοί συνάδελφοί τους από Ημαθία, Χαλκιδική, Πέλλα που επιβεβαίωσαν πως τα πάθη είναι κοινά. Μίλησαν περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία τους οδηγεί το καρτέλ γάλακτος οι κ. Θωμάς Καρυπίδης, Χρήστος Σολωμονίδης, Αλέκος Σημαιοφορίδης, Μιχάλης Παναγιωτίδης, Μάκης Καρυπίδης κ.α.
Συμφώνησαν να καταγράψουν σε ένα υπόμνημα τις θέσεις τους και την καταγγελία τους και να την κοινοποιήσουν στις τοπικές αρχές (βουλευτές, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχη ) στις αρχές της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας αλλά πρωτίστως να το επιδώσουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού που λειτουργεί στο ΥΜΑΘ και να ζητήσουν συνάντηση με τον κ. Τσίπρα σε μια από τις επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη.
Όλα αυτά όμως δεν θα αποδώσουν τίποτα αν ασκήσουν  το ελεγκτικό τους η άφαντη Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο ΕΛΟΓ.
Για να διαπιστωθεί αν  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δηλώνουν στον ΕΛΟΓ οι βιομηχανίες για να δικαιολογήσουν της παραγόμενες από αυτές ποσότητες φέτας  (παράγεται μόνο με ελληνικό γάλα)   αντιστοιχούν σε εκείνα με βάση τα οποία πληρώνουν τον παραγωγό και αντιστοιχούν στην εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος. Διότι οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται πως  άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά δηλώνονται στον ΕΛΟΓ (αυξημένα λιπαρά) κι άλλα επικαλούνται προσχηματικά για να μειώσουν τις τιμές.
Με τη διαφορά να καλύπτεται από εισαγόμενο και "ελληνοποιημένο" γάλα που τμήμα του χρησιμοποιείται και στην παραγωγή ελληνικής φέτας κι όχι άσπρων τυριών.
Για να το διατυπώσουμε με τον απλούστερο δυνατό τρόπο: Το σύνολο του αιγοπρόβειου γάλακτος με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επικαλούνται οι βιομηχανίες  - προς τους παραγωγούς - δικαιολογεί τον όγκο της παραγόμενης ελληνικής φέτας;
Η άφαντη  Επιτροπή Ανταγωνισμού επίσης οφείλει να κινητοποιηθεί και να ζητήσει εξηγήσεις πως  εν μια νυκτί όλες οι βιομηχανίες μείωσαν εναρμονισμένα τις τιμές παραγωγού, επικαλούμενες τον ίδιο λόγο για όλους τους παραγωγούς; Και να ζητήσει και η ίδια από τον ΕΛΟΓ τα στοιχεία των ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως εξηγήσαμε παραπάνω.
Οι κτηνοτρόφοι μέχρι τώρα είναι μόνοι τους. Αντιμετωπίζουν το καρτέλ, την αδιαφορία και τη σιωπή της πολιτείας και των ελεγκτικών της οργάνων.  Ο στόχος του καρτέλ, είναι να οδηγήσει σταδιακά την τιμή του πρόβειου στα 90 λεπτά. Έχει "συμμάχους" τα 72 λεπτά του βουλγαρικού, τα 74 του ρουμάνικου και τα 84 λεπτά του ιταλικού πρόβειου γάλακτος που εισάγονται κατά κόρον.
Επικαλείται την ανταγωνιστικότητα εντελώς προσχηματικά αφού η φέτα παράγεται μόνο από ελληνικό γάλα κι επομένως πρώτιστη υποχρέωση των βιομηχανιών αποτελεί η προστασία της ποιότητάς του. Αλλά με την πολιτική τους πριονίζουν ουσιαστικά τα ίδια τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους. Διότι η συνεχής συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας με τον εξοβελισμό των παραγωγών, θα οδηγήσει  με μαθηματική ακρίβεια στην αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής κατοχύρωσης του προϊόντος  ονομασίας προέλευσης "ελληνική φέτα"  Χωρίς ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα η φέτα δεν έχει μέλλον. Και ελληνικό αιγοπρόβειο χωρίς έλληνες κτηνοτρόφους δεν υπάρχει.
Όση ελληνοποίηση γάλακτος κι αν επιχειρήσουν δεν θα αρκεί. Η εξυγίανση της ζώνης αγελαδινού γάλακτος  από τη δεκαετία του '90 προσφέρεται άλλωστε για πολύτιμα διδάγματα. Αφάνισε τους κτηνοτρόφους καθώς σε όλη την χώρα διασώζονται πλέον 3.000. Όταν πριν την "εξυγίανση" μόνο στο ν. Κιλκίς υπερέβαιναν τους 4.000. Με την εγχώρια παραγωγή αγελαδινού να υπέστη μείωση της τάξης του 50%. Αλλά στο αγελαδινό υπήρξε το γάλα μακρά διάρκειας. Χωρίς έλληνες αιγοπροβατοτρόφους πως θα παράξουν "ελληνική φέτα";

Έκθεση εικόνων