Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:48:07 πμ
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014 19:47

Μπαίνει στις 22 Δεκέμβρη το τσεκ και παραμονή Πρωτοχρονιάς η εξισωτική 2014

Τη ∆ευτέρα 22 ∆εκεµβρίου µπαίνουν τα χρήµατα της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης και την επόµενη εβδοµάδα 30 του µήνα πιστώνονται οι λογαριασµοί των δικαιούχων µε την εξισωτική του 2014, σύµφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, που ήδη έχει καταγράψει και το σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, με την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου ξεκίνησαν την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου οι πληρωμές της βιολογικής γεωργίας σε 364 δικαιούχους με συνολικό ποσό ύψους 712.688, 64 ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για την εξόφληση και των υπολοίπων βιοκαλλιεργητών που περιμένουν χρήματα από το 2012.


Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όποια ∆ΑΟΚ στέλνει καταστάσεις πληρωµών για τη βιολογική γεωργία, θα ξεκινά άµεσα και η πληρωµή των δικαιούχων, καθώς το σύστηµα έχει ανοίξει.
Την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου επιβεβαιώνει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος. Όπως ο ίδιος αναφέρει «την ερχόμενη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου πρόκειται να καταβληθεί στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου».
Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ήτοι 886,5 εκατ. ευρώ, είχε καταβληθεί στους 656.736 δικαιούχους στις 12 Νοεμβρίου. Επίσης, για τις 29 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014, ενώ από προχθές ξεκίνησαν οι πληρωμές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας των ετών 2012 και 2013 στις Περιφερειακές Ενότητες όπου έχει ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων και η αποστολή τους στο υπουργείο, συμπληρώνει ο κ. Κουκουλόπουλος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο τετράμηνο του έτους, από τον Αύγουστο έως τέλος Δεκεμβρίου δηλαδή, οι πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί στους αγρότες ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ (ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α).

Επιβεβαίωση Αποστολάκου για το τσεκ
Αναφορικά με τις πληρωμές, χαρακτηριστική είναι και η απάντηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Αποστολάκου στον βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ, Κώστα Κόλλια, σύμφωνα με την οποία, «μέχρι τις 22-23 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ενώ μια εβδομάδα αργότερα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρήματα της εξισωτικής». Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκος δήλωσε στον βουλευτή ότι δε θα υπάρξει καμία παρακράτηση από την ενιαία ενίσχυση για τυχόν οφειλές προς τον ΟΓΑ.

Το διήµερο 29 -30 ∆εκεµβρίου οι εξισωτικές
Τις τελευταίες ηµέρες του έτους τοποθετούν οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ την πληρωµή της εξισωτικής του 2013 και του 2014. Πιο συγκεκριµένα, µα βάση τις δηλώσεις Μπαµπασίδη στην Agrenda, η πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων για την εξισωτική του 2013 θα ξεκινήσει τη ∆ευτέρα 29 ∆εκεµβρίου, ενώ ενδέχεται η µεταφορά των χρηµάτων να πραγµατοποιηθεί και από το Σάββατο 27 του µήνα, εάν αυτό είναι εφικτό λόγω των αργιών.
Αντίστοιχα, µία µέρα µετά, στις 30 ∆εκεµβρίου, ο γενικός του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετεί την πληρωµή της εξισωτικής του 2014, στους δικαιούχους παραγωγούς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι προβλήµατα ενδέχεται να έχει, εξαιτίας του ζητήµατος των επιλέξιµων βοσκοτόπων.α
Το αυτό επιβεβαιώνει και η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασµάνη, από το βήµα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισµού. Όπως είπε «η πληρωµή από την 1η Οκτωβρίου του 2014 στους αγρότες µας περίπου 1,1 δις ευρώ εκ των οποίων τα 892,5 εκατ. αφορούν την πληρωµή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ άλλα 1,5 δις ευρώ θα πληρωθούν µέχρι το τέλος ∆εκεµβρίου. Σε αυτά τα χρήµατα συµπεριλαµβάνεται η εξισωτική αποζηµίωση του 2013, η καταβολή της οποίας ολοκληρώνεται εντός του ∆εκεµβρίου, αλλά και η πληρωµή – για πρώτη φορά από τότε που η χώρα µας έγινε µέλος της Ε.Ε – της εξισωτικής αποζηµίωσης του τρέχοντος έτους».