Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017, 8:52:34 μμ

Αγροτικά νέα

Παραμονή του Αη Δημήτρη, για την ακρίβεια από το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου, οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών θα είναι πιστωμένοι με το 50% της ενιαίας ενίσχυσης.

 

Υπάρχει μια περίπτωση η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτών να γίνει και παραμονή του Αη Δημήτρη, γράφαμε χθες, αλλά σε κάθε περίπτωση  πριν  την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου,  θα "έπεφτε" το χρήμα.  Όπερ και εγένετο.

Ένα σύγχρονο αμπελώνα στο Χέρσο επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Βεργίδης συνοδευόμενος από τον γεωπόνο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς κ. Βασίλη Ιωαννίδη.
Στον αμπελώνα του κ. Γ. Τερζή, ο κ. Βεργίδης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την τελευταία φάση, το αποκορύφωμα της όλης παραγωγικής διαδικασίας της καλλιέργειας του αμπελιού. Στον παραπάνω αμπελώνα διεξαγόταν οι εργασίες του τρύγου και της απευθείας φόρτωσης στο ειδικό φορτηγό – ψυγείο, της παραγωγής της εξαιρετικής ποικιλίας επιτραπέζιου σταφυλιού “Γκρίμσον” με αποκλειστικό προορισμό τις αγορές της Β. Ευρώπης.

Δευτέρα, 16 Οκτώβριος 2017 00:22

Παρέμβαση Αν. Βεργίδη για παραγωγή βαμβακιού

Γράφτηκε από τον

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης. Η επιστολή αφορά στην αναμενόμενη δραστική μείωση της παραγωγής βαμβακιού, η οποία θα έχει ως άμεση συνέπεια την απώλεια του δικαιώματος των αγροτών στη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Για τους αγρότες του νομού Κιλκίς η φετινή χρονιά είναι μία από τις δυσκολότερες καθώς τόσο τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της, όσο και οι πολλές ασθένειες που έπληξαν τις καλλιέργειες, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής.

Σάββατο, 07 Οκτώβριος 2017 20:56

Μαγεία χορού και γεύσεων στην πρώτη Γιορτή Σταφυλιού

Γράφτηκε από τον

Η ροζέ σουλτανίνα είχε την κυρίαρχη παρουσία  στη Γιορτή Σταφυλιού που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στις Μουριές. Τα κρασοβάρελα και τα λαχταριστά τσαμπιά της καλλιφορνέζικης επιτραπέζιας ποικιλίας Crimson, που καλλιεργείται εδώ και δεκαπέντε χρόνια στην περιοχή, συνέθεσαν το σκηνικό μιας πολύ επιτυχημένης μουσικοχορευτικής παράστασης στην οποία πρωταγωνίστησαν οι Νύμφες της Δοϊράνης και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Μουριών, του Παλατιανού και των Στενημαχιτών του ''Αγίου Τρύφωνα''.

Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2017 15:40

Πληρωμή βιολογικής γεωργίας έτους 2015

Γράφτηκε από τον

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς γνωστοποιεί στους δικαιούχους παραγωγούς και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι την Τρίτη 26/9/2017 θα αναρτηθούν στον πίνακα ανακοινώσεων της Δ.Α.Ο.Κ ΠΕ Κιλκίς η Αναλυτική Κατάσταση Πληρωμής Δικαιούχων Βιοκαλλιεργητών έτους 2015 και  η Κατάσταση Απορριπτόμενων της Δράσης 1.1 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να ενημερωθούν ώστε να καταθέσουν τυχόν ενστάσεις μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες από την  ημέρα της ανάρτησης δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 2/10/2017.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής  Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε Κιλκίς , Ανδρέα Παπανδρέου 3, 1ος όροφος , Τηλ. 2341350113, -115, -123, -126 ,-121,-181,-202.

Τεράστιας έκτασης οικολογική καταστροφή με χιλιάδες αφανισμένα ψάρια  σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην λιμνοδεξαμενή της Αρτζάν. Μεγάλες ποσότητες ψαριών " να φάνε και να χορτάσουν όλοι οι Κιλκισιώτες" όπως αφηγήθηκε κάτοικος του Βαφειοχωρίου, βγήκαν στην στεριά και βρήκαν το θάνατο εξαιτίας της υπεράντλησης νερού  για τις ανάγκες άρδευσης των γεωργικών καλλιεργειών της περιοχής.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης ευνοϊκών ρυθμίσεων για οφειλέτες ρεύματος αγροτικής χρήσης.
Ακολουθεί το κείμενο της  Ερώτησης:
    «Κύριε Υπουργέ,
     Τελευταία παρατηρείται έντονα το φαινόμενο πολλών διακοπών ηλεκτροδότησης των γεωργικών γεωτρήσεων από τη ΔΕΗ λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το γεγονός αυτό οφείλεται στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος  στην περίοδο της κρίσης, όπως η καθυστέρηση πληρωμής των παραγωγών από τους εμπόρους και η καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Έτσι οι αγρότες έρχονται πολλές φορές σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους προς τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ρευματοδότηση των αρδευτικών τους εγκαταστάσεων.

Σε συνέχεια του με αριθμ. 2616/86549/10.8.2017 έγγραφο του Υπ.Π.Α.Α.Τ. ενημερώνουμε ότι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009, όπως ισχύει κάθε φορά.

Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 12:52

Πληρωμή «βιολογικής γεωργίας» 2013

Γράφτηκε από τον

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η τρίτη πληρωμή του έτους 2013 της ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.

Οι καταστάσεις ανάρτησης πληρωμής κι απορριπτόμενων θα αναρτηθούν από 18/8/2017 στον πίνακα ανακοινώσεων της ΠΕ Κιλκίς για ενημέρωσή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής  Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε Κιλκίς, Ανδρέα Παπανδρέου 3, 1ος όροφος, Τηλ. 2341350113, -115, -123, -126-121-181-202.

Πέμπτη, 10 Αύγουστος 2017 11:09

Οι παραγωγοί που παίρνουν άδεια φύτευσης αμπέλου

Γράφτηκε από τον

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Ampeli/adeies_fyt_oin_ampleou_2017.pdf

του Υ.Π.Α.Α.Τ ο Πίνακας των Επιλέξιμων Παραγωγών για Χορήγηση Άδειας Φύτευσης Αμπέλου για το 2017. Σύμφωνα με την επεξεργασία του πίνακα από την Δ.Α.Ο.Κ Κιλκίς, σε παραγωγούς που θα καλλιεργήσουν αμπέλι στην Περιφερειακή ενότητα Κιλκίς διανεμήθηκαν 223,5 στρ. ενώ ακόμη 22,7 στρ. δόθηκαν σε παραγωγό της Π.Ε Κιλκίς ο οποίος θα καλλιεργήσει στην Π.Ε Πέλλας. Από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει ότι το Κιλκίς κατατάσσεται στην (9) ένατη θέση πανελλαδικά όσον αφορά την έκταση των στρεμμάτων που επιτρέπεται πλέον να καλλιεργηθούν.