Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019, 7:40:37 μμ

Αγροτικά νέα

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε ΚΙΛΚΙΣ ενημερώνει τους κτηνοτρόφους του νομού ότι έχουν αναρτηθεί οι καταστάσεις κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων έτους 2018.
Σύμφωνα με την Υ.Α. 915/69142/15-5-2018 (ΦΕΚ 1812/Β’/21.05.2018) άρθρο 3, καλούνται οι κτηνοτρόφοι των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσής τους βρίσκεται στο νομό Κιλκίς, να προσέλθουν στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Κιλκίς, ταχ. δ/νση: Αν. Παπανδρέου 3,1ος όροφος, γρ. 7, εντός 30 ημερών, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την ισχύουσα κατανομή.

Γράψαμε και ξαναγράψαμε και θα συνεχίσουμε, εφόσον δεν ληφθούν επαρκή μέτρα αντιμετώπισης, για την φαλκίδευση των κανόνων ανταγωνισμού με τη λειτουργία οιονεί καρτέλ στο γάλα, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και τον κίνδυνο τελικά να υποθηκευτεί το μέλλον της Φέτας.
Ιδού λοιπόν μια ευχάριστη εξέλιξη, μια αχτίδα φωτός που ανέτειλε από την περιοχή της Θεσσαλίας. Η σχετική είδηση, όπως την μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα η έγκριτη "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της Λάρισας έχει ως εξής:

Κοντά 20.000 στρέμματα είναι τα κοινόχρηστα του δημοσίου που μέχρι την ισχύ του νέου νόμου 4061, καλλιεργούνταν τα τελευταία χρόνια με σιωπηρή ανανέωση των συμβάσεων - παραχωρήσεων που είχαν συναφθεί από το 2012 ακόμα.
Κατά καιρούς γράψαμε και στηλιτεύσαμε την ανανέωση των συμβάσεων αυτών καθώς σημαντικές εκτάσεις, κυρίως στην εύφορη πεδιάδα της Παιονίας, καλλιεργούνταν έναντι πινακίου φακής, ακόμα και με μίσθωμα 5 ευρώ/ στρέμμα από καλλιεργητές άλλων νομών. Και μάλιστα οι παραχωρήσεις αφορούσαν σε εκατοντάδες στρέμματα!

Από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς ανακοινώνεται ότι μετά από σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κιλκίς στις 27-11-2018 αποφασίστηκε να διοργανωθούν τρείς ημερίδες – ενημερώσεις από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κιλκίς, προς ενημέρωση των αγροτών του Νομού, ως κάτωθι:

Μετά από συνεργασία και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο πρώην Βουλευτής και Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης γνωστοποιεί το εξής:

«Ότι συνάγεται το συμπέρασμα για τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές, στη φετινή καλλιεργητική περίοδο θα ισχύσει το μέχρι τούδε καθεστώς. Η εφαρμογή του νόμου 4061/2012 θα υλοποιηθεί από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και μέχρι την κατάθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 22:15

17-20 Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της επιδότησης στους αγρότες

Γράφτηκε από τον

Το διάστημα από τις 17 έως τις 20 Δεκεμβρίου οι παραγωγοί θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης και το Πρασίνισμα, ενώ ήδη εγκρίθηκαν με διαδοχικές αποφάσεις του ΥπΑΑΤ, που αναρτήθηκαν στην Διαύγεια, πιστώσεις για την χρηματοδότηση του έργου «Βιολογικές καλλιέργειες».

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 21:24

Τα τρακτέρ... απέχουν από τη σπορά στο νομό Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Εν αρχή ην η μείωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου του νομού Κιλκίς. Οι εξευτελιστικές τιμές στο γάλα οδήγησαν δεκάδες κτηνοτρόφους του Κιλκίς να οδηγήσουν στα σφαγεία πολλές εκατοντάδες αιγοπρόβατα ως έσχατη πράξη άμυνας στη συνεχή υπερχρέωσή τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό (Διακήρυξη 3494/Χ.Δ/2018), ανέλαβε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, την τήρηση, την ταμειακή διαχείριση και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων.

Ύστερα από την διερεύνηση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν από πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας, διαπιστώνεται από τον ΕΛΓΑ αλλά και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι κατά την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο, προέκυψαν έκτακτες περιστάσεις, oι οποίες επέφεραν επιπτώσεις στην παραγωγική κατάσταση των οιναμπέλων σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας τα σταφύλια των ποικιλιών οινοποιίας.

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 22:12

Πήγαν για "μαλλί" και βγαίνουν "κουρεμένοι"

Γράφτηκε από τον

Προσδοκούσαν υψηλότερες τιμές από τα 16-17 λεπτά το κιλό, με τα οποία άνοιξε η αγορά τον Ιούνιο, οι παραγωγοί σκληρού σταριού του νομού. Οι προσδοκίες και εκτιμήσεις ανέφεραν ότι μια τιμή περί τα 20 λεπτά δεν θα ήταν ανέφικτη για όσους επιδείκνυαν υπομονή. Έτσι οι περισσότεροι παρέδωσαν τη σοδειά τους με τον γνωστό σύστημα "παράδοση με ανοιχτή τιμή" ή τα κράτησαν στις αποθήκες τους.