Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018, 9:04:56 μμ

Αγροτικά νέα

Γράφει ο Ιωαννίδης Βασίλειος
Γεωπόνος ΔΑΟΚ ΠΕ Κιλκίς 

 

Το 2015 σε μια εξόρμηση σε περιοχή της Παιονίας για την καταγραφή της χλωρίδας της ,συνάντησα ένα φυτό που έμοιαζε πολύ με τα σημερινά σιτηρά. Η αναγνώριση του φυτού το κατέταξε στο είδος Triticum boeoticum (Τρίτικο το Βοιωτικό). Η λατινική ονομασία Triticum  αναφέρεται και στα σημερινά καλλιεργούμενα σιτηρά (Triticum durum = Σκληρό στάρι , Triticum aestivum = μαλακό στάρι ) και προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “τείρω” που σημαίνει τρίβω και παραπέμπει στον τρόπο με τον οποίο έπαιρναν τον καρπό από το φυτό οι άνθρωποι της εποχής.
Το αυτοφυές στην περιοχή μας είδος, το Τρίτικο το Βοιωτικό κουβαλάει μαζί του μεγάλη ιστορία. Ανήκει στα μονόκοκκα στάρια . Δηλαδή τους προγόνους όλων των σημερινών σιτηρών.

H Τράπεζα Πειραιώς, συνεπής με τη δέσμευσή της για ολοκληρωμένη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής επιχειρηματικότητας, στέκεται κοντά στους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επηρεάσθηκε από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας του Ιανουαρίου, με κύριο χαρακτηριστικό τον παγετό.

Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος 2017 21:18

Συντονίζονται με Προμαχώνα οι αγρότες των Ευζώνων

Γράφτηκε από τον

Παραμένουν μέχρι την Παρασκευή στο μπλόκο των Ευζώνων οι αγρότες τη Κεντρικής Μακεδονίας και τότε θα επανακαθορίσουν τη στάση τους συνεκτιμώντας και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά τους. Την απόφαση αυτή έλαβε το 18μελές συντονιστικό όργανο των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου στους Ευζώνους.
Οι αγρότες παρέτειναν τον αποκλεισμό της βασικής δικής εισόδου – εξόδου της χώρας με διπλό σκεπτικό.

Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2017 19:30

Αγρότες: Μην ρίχνετε λάδι στην φωτιά

Γράφτηκε από τον

«Αγρότες κι αστυνόμοι» το παιχνίδι που διαδραματίζεται επί της εθνικής οδού, δυο χιλιόμετρα πριν το τελωνείο Ευζώνων. Δικογραφία κατά τριών αγροτών. Ενισχύονται οι δυνάμεις των Παιόνων με αγρότες από Κιλκίς, Πέλλα και Θεσσαλονίκη.

Σάββατο, 28 Ιανουάριος 2017 15:13

Κοντά στο τελωνείο Ευζώνων συγκεντρώθηκαν οι αγρότες

Γράφτηκε από τον

Λίγο πριν το τελωνείο των Ευζώνων συγκεντρώθηκαν αγρότες του Δήμου Παιονίας με τα τρακτέρ τους, αποφασίζοντας να τηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να φτάσουν στο σημείο και οι συνάδελφοί τους από Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς.

«Εμείς θέλουμε να πάμε στο τελωνείο των Ευζώνων, όχι για να το κλείσουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά», επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

Στο σημείο, κοντά στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, έχουν παραταχθεί περίπου 80 τρακτέρ.

Παρασκευή, 27 Ιανουάριος 2017 22:16

Από το Σάββατο παρατάσσονται στους Ευζώνους τα τρακτέρ

Γράφτηκε από τον

Χωρίς να αποκλείσουν τον τελωνείο και την εθνική οδό μέχρι..νεωτέρας. Από εβδομάδα αναμένονται ενισχύσεις από αγρότες των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

Παρασκευή, 27 Ιανουάριος 2017 21:51

Βεργίδης: Δίκαιος ο αγώνας σας, είμαι μαζί σας

Γράφτηκε από τον

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Σε συμβολικό αποκλεισμό της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς προχώρησαν σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου αγρότες του νομού που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Παρασκευή, 27 Ιανουάριος 2017 21:49

Μπλόκα σε τελωνείο Ευζώνων και διόδια Μαλγάρων από το Σάββατο

Γράφτηκε από τον

Μπλόκα στο τελωνείο των Ευζώνων, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων στήνουν από το Σάββατο αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνέλευση της αρμόδιας συντονιστικής επιτροπής την Παρασκευή στο Πολύκαστρο.

Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής τη Δευτέρα θα στήσουν μπλόκο σε περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 10:04

Το μεγάλο μπλόκο στους Ευζώνους

Γράφτηκε από τον

Επιβεβαιώνονται οι αρχικές πληροφορίες που δημοσιεύσαμε πριν δυο εβδομάδες ότι το τελωνείο Ευζώνων προορίζεται για το κύριο θέατρο των αγροτικών κινητοποιήσεων σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας.

Την Παρασκευή στις 5 μ.μ. πρόκειται να συνεδριάσει στο Πολύκαστρο η 18μελής συντονιστική επιτροπή των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας για τη λήψη της τελικής απόφασης. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτοκτηνοτρόφων Παιονίας και μέλος της επιτροπής Θωμάς Καρυπίδης, η συντονιστική προσανατολίζεται πλέον στην χωροθέτηση τριών σημείων συγκέντρωσης των τρακτέρ με «αιχμή» το Τελωνείο Ευζώνων.

Σάββατο, 21 Ιανουάριος 2017 21:50

Έτοιμοι για τα μπλόκα οι αγρότες

Γράφτηκε από τον

Σάρκα και οστά φαίνεται ότι λαμβάνει η προσπάθεια συντονισμού των μπλόκων που επιχειρείται σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, αφού στη σημερινή τους συνάντηση οι περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες εκπρόσωποι αγροτών από διάφορες περιοχές συγκρότησαν και επίσημα πλέον 18 μελή συντονιστική επιτροπή, η οποία και έχει την ...ευθύνη ενόψει κινητοποιήσεων.