Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 2:26:03 πμ
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 20:56

Προϊόντα, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) - Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (Ε.Π.Ι.Π.) – Προτάσεις για το Κιλκίς και ανάδειξη της Ποντιακής Παράδοσης

Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης,
Γεωπόνος ΑΠΘ,ΜΒΑ, Μ.Sc
Μυτιλήνης 67, Πολίχνη – Θεσσαλονίκη
Τηλ : 6944324715 – 2310587254
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Skype : dmtriantafyllidis

 

Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα (Ε.Π.Ι.Π.) διέπονται από τον Κανονισμό (EE) αριθ. 1151/2012.
Ως ονομασία προέλευσης νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν :


α)Το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις , χώρα. β)Του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες γ) Του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Ως γεωγραφική ένδειξη νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν :
α) Το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή, ή χώρα. β) Του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό ή φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην γεωγραφική του προέλευση. γ)Του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Αντίστοιχα μία ονομασία μπορεί να καταχωρισθεί ως ονομασία εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος  όταν περιγράφει ένα ιδιότυπο προϊόν  ή τρόφιμο το οποίο :
α) Παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής, μεταποίησης ή σύνθεσης  που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν ή τρόφιμο. β)Παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που είναι τα χρησιμοποιούμενα παραδοσιακά. γ)Να χρησιμοποιείται κατά παράδοση  για την περιγραφή του ιδιότυπου προϊόντος. δ) Να προσδιορίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα ή τον ιδιότυπο χαρακτήρα του προϊόντος.
Οι στόχοι που θέλει να επιτύχει η Ε.Ε. είναι να βοηθηθούν οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων και τροφίμων να γνωστοποιήσουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τον ισότιμο ανταγωνισμό, την διάθεση αξιόπιστων πληροφοριών στους καταναλωτές, τον σεβασμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, και την συνοχή της εσωτερικής αγοράς.
Τα γεωργικά προϊόντα ή τα τρόφιμα που είναι κατοχυρωμένα ως Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε ή Εγγυημένα Παραδοσιακά, παρουσιάζουν συνεχώς αυξημένη ζήτηση, κατά συνέπεια η κατοχύρωση των αγροτικών μας προϊόντων ή των τροφίμων επιφέρει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος στον παραγωγό και στον μεταποιητή, ενισχύεται η αγροτική οικονομία ιδιαίτερα των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών (πχ Χωριά Ανατολικού Κιλκίς, Κρούσσια), ενώ οι καταναλωτές  αγοράζουν πιστοποιημένα ως προς την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους προϊόντα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα προϊόντα τα οποία παράγονται στην Μακεδονία – Κρήτη και τα οποία σχετικά πρόσφατα κατοχυρώθηκαν ως Π.Ο.Π/Π.Γ.Ε.. προϊόντα :
➢    Η Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης, ως Π.Γ.Ε. στην κλάση 1.6 Φρούτα, Λαχανικά και Δημητριακά Νωπά και μεταποιημένα.      
➢    Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο,  Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, ως Π.Ο.Π. στην Κλάση 1.5 Έλαια και λίπη.

 Ορισμένα προϊόντα τα οποία παράγονται στο Κιλκίς ή είναι προϊόντα της Ποντιακής παράδοσης και τα οποία θα μπορούσαν να αποκτήσουν μία πιστοποίηση ως Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. ή ως Εγγυημένα Παραδοσιακά προϊόντα είναι τα παρακάτω :
➢    Τα παραδοσιακά Ποντιακά τυροκομικά προϊόντα από Αγελαδινό Γάλα πχ Γαίς, Σολγούν, Πασκιτάν, Τσιορτάν, Υλιστόν, Ανθότυρο, Τσιοκαλίκι, Τυρί Σάντας, Παρχαροτύρ,.  
➢    Το ποντιακό βούτυρο ΄΄Βούτυρο ξυγαλί΄΄ το οποίο παράγεται από το αγελαδινό γιαούρτι.
➢    Το ποντιακό ρόφημα γάλακτος ΄΄Ταν΄΄.
➢    Τα παραδοσιακά Ποντιακά ζυμαρικά, πχ Γιοχάδες, Κορκότα, Περέκ, Εβριστόν, Συρόν, Μακαρίνα, Βαρένικα, Τραχανάς.
➢    Τα παραδοσιακά Ποντιακά προϊόντα αρτοζαχαροπλαστικής Ωτία, Κερκέλια.
➢    Το Κάστανο Πάικου.  
Η πιστοποίηση των παραπάνω παραδοσιακών ή τοπικών προϊόντων αν συνδυασθεί :
➢    Με τον νόμο για την οικοτεχνική παρασκευή τροφίμων για τους επαγγελματίες αγρότες.
➢     Με κάποιο πρόγραμμα φοροαπαλλαγής ή επιχορήγησης για την αγορά εξοπλισμού ή υπηρεσιών.
➢    Με μειωμένους συντελεστές φορολόγησης (12 %) και με λογικές ασφαλιστικές εισφορές.
Πιστεύουμε ότι θα δώσει διέξοδο στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της υπαίθρου.