Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018, 4:58:04 μμ
Κυριακή, 21 Μαΐου 2017 18:45

Στήθηκε νέο καρτέλ σε βάρος των κτηνοτρόφων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Αναβιώνουν και πάλι στο νομό  οι "ένδοξες"  ημέρες  του 1992, του 1995 με τη συγκρότηση  του καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών σε βάρος των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με καταγγελία  του προέδρου του αγροτικού συλλόγου Παιονίας Θωμά Καρυπίδη, "τον τελευταίο μήνα όλες οι γαλακτοβιομηχανίες επέβαλαν εναρμονισμένη μείωση της τιμής στον παραγωγό πρόβειου γάλακτος μέχρι και εφτά λεπτά ανά λίτρο. Και από την τιμή του 1,07 ευρώ/λίτρο που ίσχυε μέχρι πριν ένα μήνα, οι τιμές πλέον κυμαίνονται στα 95-97 λεπτά".
Ο κ. Καρυπίδης  καταγγέλλει ευθέως τη συγκρότηση καρτέλ από τις γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο νομό, καθώς και η πτώση της τιμής επιβάλλεται ενιαία και καθολικά ενώ  ίδια είναι και η προσχηματική αιτιολογία που επικαλούνται: ποιοτική υποβάθμιση του γάλακτος.
"Είναι πρόσχημα για να εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα μας. Πως γίνεται και όλοι οι παραγωγοί να έχουν υποβαθμισμένο γάλα; Την ίδια διατροφή έχουν τα πρόβατα με εκείνη που είχαν πριν ένα μήνα" καταγγέλλει και στις μνήμες όλων επανέρχεται η συγκρότηση καρτέλ αμέσως μετά την "απελευθέρωση της αγοράς" το 1992 όταν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας  συγκροτήθηκε καρτέλ , τότε στο αγελαδινό γάλα, που λειτούργησε τόσο αποδοτικά, ώστε σε λίγα μόλις χρόνια εξαφάνισε την ακμάζουσα αγελαδοτροφία. Η ίδια πολιτική συμπίεσης των τιμών εφαρμόστηκε και το 1994-1995 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ  και οι μνήμονες αναγνώστες των ΕΙΔΗΣΕΩΝ θα θυμούνται ότι καταγγείλαμε πρώτοι πανελλαδικά την εμφάνιση των καρτέλ στον τομέα του γάλακτος.
Είναι απογοητευτικό ότι και τότε και τώρα γίνεται επίκληση του ίδιου προσχηματικού λόγου. Υψηλό μικροβιακό φορτίο, τότε. Ποιοτική υποβάθμιση, τώρα.
Και τότε οι δυνάμεις της αγοράς έδρασαν ανεξέλεγκτες από την πολιτική ηγεσία του τόπου (γαλάζια και πράσινη) και τώρα συνεχίζουν να πράττουν τα ίδια επί αριστερής κυβέρνησης.
Η  αποκάλυψη του παρασκηνίου και της συμφωνίας των γαλακτοβιομηχανιών στη Λάρισα να μειώσουν εναρμονισμένα τις τιμές αποκαλύφθηκε με καθυστέρηση τουλάχιστον 10 ετών με το γνωστό σκάνδαλο που ξέσπασε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, όταν και έγιναν γνωστά τα "πρακτικά" της συμφωνίας των εκπροσώπων των γαλακτοβιομηχανιών στη συνάντηση της Λάρισας. Τώρα επί αριστερής κυβέρνησης πόσα θα χρειαστούν άραγε;
Σημειώνουμε ότι εναρμονισμένη μείωση τιμής παραγωγού παρατηρείται και στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος. Όπου η τιμή κυμαίνεται περί τα 37 λεπτά, μόλις εφτά λεπτά περισσότερα από την τιμή που εισέπρατταν οι αγελαδοτρόφοι το 1995! Με το κόστος παραγωγής να είναι πολλαπλάσιο και τις εισφορές στα ύψη.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που είναι ελλειμματική στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με την παραγωγή της να κατακρημνίζεται, τους κτηνοτρόφους να πένονται και μόνη ανθηρή δραστηριότητα να αποτελούν οι εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από το εξωτερικό!