Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 20:53

Φίλιππος Αμοιρίδης: Ο αναμορφωτής Δήμαρχος της Ξάνθης

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Αφιερωμένο στις προηγούμενες Διοικήσεις του Δήμου Κιλκίς που «πρόσφεραν τόσα πολλά στην «ανα (παρα) μόρφωση της πόλης» και την έκαναν την χειρότερη πρωτεύουσα νομού της Ελλάδας και στη νέα Διοίκηση «όπως αν εξ επιφανών αυτοδιοικητικών ανδρών ωφελοίντο έργων».


Δεν είναι που έχω συγγενείς στην Ξάνθη και έχω δεσμούς με την πόλη, ούτε η Θρακιώτικη καταγωγή. Την αφορμή γι αυτό το αφιέρωμα την πήρα από φίλους Κιλκισιώτες που σπουδάζουν ή έχουν παντρεμένα παιδιά στην Ξάνθη. Ένας χαρακτηριστικά μου είπε: «τι σχέση έχει το Κιλκίς με την Ξάνθη. Εκεί είναι άλλη κατάσταση, εδώ είμαστε χωριό».
Ο Φίλιππος Αμοιρίδης γεννήθηκε το 1943 στο Δαφνώνα Ξάνθης (μέχρι το 1926 το όνομα του οικισμού ήταν Μαχμουτλή), ένα χωριό λίγο πιο πάνω από τον Νέστο, πνιγμένο στο πράσινο. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 ο Δαφνώνας κατοικήθηκε κυρίως από πρόσφυγες του Πόντου (περιοχές Χεροίανας, Νικόπολης, Αργυρούπολης) και των παραλίων της Μικράς Ασίας.
Πρωταγωνίστησε από νεαρή ηλικία στο χώρο του συνδικαλισμού των τυπογράφων του Τύπου  στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά ενώ το 1975 είχε εκλεγεί Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης . πριν επιστρέψει ξανά στην Ξάνθη,
Γαλουχήθηκε πολιτικά πλάι στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Αυτόν τον πεισματάρη Καυκάσιο αστό πολιτικό από την Κουταϊδα του Καυκάσου και το Νεοχώρι Ξάνθης, με το  επιχειρηματικό δαιμόνιο, την ακατάβλητη ζωτικότητα και εργατικότητα, Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής ήταν ο άνθρωπος της δράσης και της πράξης με σημαντική προσφορά στις συνδικαλιστικές και στις συνεταιριστικές οργανώσεις των αγροτών.
Ο Φίλιππος Αμοιρίδης το 1986 εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και μέχρι το τέλος της τετραετίας, το 1990 αναλαμβάνει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Διετέλεσε Δήμαρχος Ξάνθης από το 1991 μέχρι τον ξαφνικό του θάνατο τον Δεκέμβρη1999, σε ηλικία μόλις 56 ετών
Λάτρεψε την πόλη της Ξάνθης και θεωρείται δίκαια αναμορφωτής της, την οποία κατόρθωσε ν’ αναδείξει τόσο σ’ εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την ενασχόληση του με τα κοινά διαφάνηκε το πολιτικό του ανάστημα. Όραμά του ήταν να δημιουργήσει μια πόλη σύμβολο των Βαλκανίων.
Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός από την κοινωνία και, παρότι προερχόταν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την κεντρώα πτέρυγά της, απολάμβανε αποδοχής σε όλους τους πολιτικούς χώρους εκλεγόμενος από την πρώτη Κυριακή με ποσοστά 70% και 75%.
Στη διάρκεια της θητείας του υλοποίησε ένα πολιτικό πρόγραμμα που περιελάμβανε έργα υποδομής, έργα ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος, ανέδειξε την ακτινοβολία των πολιτιστικών θεσμών με την αναμόρφωση του Καρναβαλιού και την καθιέρωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης και των γιορτών νεολαίας, δίνοντας νέα διάσταση και κοινωνική βάση στους θεσμούς. Ο παραδοσιακός οικισμός ήταν αυτός που ανέλαβε να αναπλάσει και να αναδείξει, με ιδιαίτερη σπουδή, με την αξιοποίηση των εντυπωσιακών αρχοντικών, αρκετά από τα οποία αποκατέστησε ο Δήμος, όπως στο αρχοντικό του γιατρού Ασημίδη της πλατείας Ματσίνη , πρώην Αυστροουγγρικό προξενείο, το αρχοντικό που γεννήθηκε και έζησε μέχρι 7 ετών ο Μάνος Χατζηδάκης κτλ..
Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης παρουσιάζει μεγάλη ιστορική αξία. Χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978 και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη χάρις και στον Φίλιππο Αμοιρίδη.
Οι πολλές και εντυπωσιακές Καπναποθήκες που σε κάποιες από αυτές έκανε παρεμβάσεις ήταν ο επόμενος στόχος του και ακόμη οι οικισμοί να είναι ζωντανοί, με καθημερινές λειτουργίες , κίνηση του κόσμου και  επίκεντρο της πολιτιστικής δημιουργίας που θα έλκει τους νέους και τους επισκέπτες.
Επίσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνική πολιτική και φροντίδα, την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, τις δομές του Δήμου και ,ιδιαίτερα, τη νέα γενιά και τις αθλητικές υποδομές.
Επί των ημερών του αναδείχτηκε η πανελλήνια ακτινοβολία της Ξάνθης και συνδέθηκε με σημαντικούς παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, οι οποίοι προώθησαν τα θέματα της πόλης στο Κέντρο.
Σημαντικές ήταν οι δημόσιες παρεμβάσεις του για το ρόλο της αυτοδιοίκησης. Εξέχουσα θέση κατέχει η εκτενής συνέντευξη που παραχώρησε λίγες μέρες πριν το θάνατό του , στο Κανάλι 6, όπου ανέλυσε το όραμά του για την αυτοδιοίκηση,
Προσωπικά η όλη δράση του μου έφερε στο νου τους κομμουνιστές Δημάρχους που αναμόρφωσαν τους Δήμους των μεγάλων αστικών κέντρων.
Τo όνομά του δόθηκε στην οδό που διέρχεται μπροστά από το παλιό Δημαρχείο στην Παλιά Πόλη, αλλά και στο κλειστό γήπεδο της Ξάνθης χωρητικότητας 3.957 θεατών ενώ το 2011 στήθηκε προτομή του στην κεντρική Πλατεία της ΔΕΗ.
17-9-2019