Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, 3:13:26 μμ

Αρθρογραφία

Τρίτη, 22 Μάιος 2018 21:53

Η γλώσσα του κυνισμού

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Τον Νοέμβριο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, είχε γράψει στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου πως "είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα". Πολλοί ξαφνιάστηκαν τότε. Η Ελλάδα δεν αναγνώριζε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ – το ίδιο και τα περισσότερα κράτη στον κόσμο.

Του Γιάννη Αλίρη.

Τις προηγούμενες ημέρες η Κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε νομοσχέδιο που βελτιώνει πάρα πολύ τον τρόπο αναδοχής παιδιών που ζουν σε ιδρύματα. Δίνει λύση στο αίτημα άτεκνων ζευγαριών στην επιθυμία τους να δημιουργήσουν οικογένεια , βοηθά οικογένειες να προσθέσουν νέο μέλος και να δώσουν αδελφάκια στα παιδιά τους. Από διάστημα 5 με 6 ετών που χρειάζονταν για να γίνει μια αναδοχή τώρα θα αρκεί μόνο ένα.

Πέμπτη, 17 Μάιος 2018 21:03

19 Μαΐου: ‘κι ανασπάλλω

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Του Νίκου Σιάνα. 

 

Λίγες μόλις ημέρες μετά την άφιξη του στην Σαμψούντα (19 Μαϊου 1919) ο Μουσταφά Κεμάλ ζήτησε και συναντήθηκε στην πόλη Χάβζα με τον κακούργο συμμορίτη Τοπάλ Οσμάν προκειμένου να του δώσει εξουσιοδότηση, χρήματα, όπλα και οδηγίες για να τελειώσει μια για πάντα με τους Έλληνες του Πόντου. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαϊου και η συνομιλία των πρωτεργατών της ποντιακής γενοκτονίας ήταν σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον Τούρκο ιστοριογράφο Sener Gemal, η ακόλουθη:

Πέμπτη, 17 Μάιος 2018 21:01

Για την φουκαριάρα τη μάνα του

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεράκη.

Κάθε χρόνο συνηθίζω να γράφω για την πιο σημαντική γιορτή του χρόνου (για μένα), για την ημέρα που είναι αφιερωμένη στο πιο αγαπημένο πλάσμα του πλανήτη, τη μητέρα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γράψεις για ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί τόσα πολλά, που ποτέ όμως δεν εξαντλείται γιατί αφορά την πιο ουσιαστική σχέση της ζωής μας.

Τρίτη, 15 Μάιος 2018 22:10

Το σκοινί που θα μας κρεμάσουν

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Του Ανδρέα Μακρίδη.

Τον Ιανουάριο του 2004, λίγο πριν τις εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε παρουσιάσει από το Λαύριο μια τολμηρή πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων: Είχε προτείνει για τους άνεργους νέους μέχρι 25 ετών, να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απορρόφησής τους στον ιδιωτικό τομέα για τέσσερα χρόνια, χωρίς ασφάλιση. Άμεση υπήρξε τότε η αντίδραση της ΝΔ: Ο Γιώργος Σουφλιάς είχε πει πως ο Γ. Παπανδρέου “διαταράσσει την κοινωνική γαλήνη της χώρας”, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης είχε απαντήσει πως “η πρόταση ανακατανέμει την ανεργία μεταξύ των ηλικιακών ομάδων”. Τι θα απαντούσε άραγε σήμερα η ΝΔ, σε μία τέτοια πρόταση;

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Κλήθηκα νωρίς ένα βράδυ του Φθινοπώρου του ’92 να δω ιατρικά την κυρά Μαρία, στο σπίτι του γιου της Κώστα. Το κουρασμένο κορμί της υπέργηρης, βασάνιζαν από χρόνια τα αρθριτικά της, με μόνιμους πόνους στις κινήσεις που γίνονταν σχεδόν ανυπόφοροι όταν επρόκειτο να χαλάσει ο καιρός!

Δευτέρα, 14 Μάιος 2018 23:34

Αναδοχή και τεκνοθεσία. Ένα βήμα παραπέρα

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Άρθρο της τ. βουλευτή Κιλκίς και πρόεδρου του Δ.Σ. του ΚΕΘΙ Ειρήνης - Ελένης  Αγαθοπούλου με αφορμή και σε απάντηση άρθρου του κ. Ανδρέα Μακρίδη, που δημοσιεύσαμε στην ΠΡΩΙΝΗ της Τρίτης 8 Μαΐου.

 

Οι θεσμοί της τεκνοθεσίας και της αναδοχής ανηλίκων αποτελούν μείζονος σημασίας θεσμούς παιδικής προστασίας, σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, οι διαδικασίες αυτές, μέχρι εχθές, ήταν ιδιαίτερα θολές, επίπονες και χρονοβόρες, για όποιον αποφάσιζε να τις ακολουθήσει. Σε μια προοδευτική και σύγχρονη κοινωνία όμως, δεν θα έπρεπε να νοείται να υπάρχουν παιδιά για χρόνια κλεισμένα σε ιδρύματα και ταυτόχρονα υποψήφιοι γονείς που για χρόνια περιμένουν επί ματαίω.

Δευτέρα, 14 Μάιος 2018 23:29

Μια «αστείρευτη» νίκη…

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Μιχάλης Αρκούδας (Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»).

 

Τιμούμε σήμερα την ιστορική ηρωϊκή, φωτεινή επέτειο της Μάχης του Σκρά. Μιας Μάχης (17 Μαΐου - 30 Μαΐου του 1918), που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες εκείνες του ελληνικού στρατού, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίπαλος ήταν ο βουλγαρικός στρατός και διεξήχθη στην ομώνυμη σήμερα περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Ξεφυλλίζοντας ένα κιτρινισμένο άλμπουμ φωτογραφιών στάθηκα ιδιαίτερα σε μια  πολυπρόσωπη μαθητική φωτογραφία, που είχε και σχετική σημείωση.
«Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας, έτος 1929».

Άρθρο του Αναστάση Καραμπογιά, Δικηγόρου, αντιπροέδρου της Δημοκρατικής Ευθύνης

 

Οι Ακρίτες στα χρόνια του Βυζαντίου ήταν οι φύλακες των ανατολικών συνόρων, καθώς φύλαγαν τις «άκρες» από τις εξωτερικές απειλές. Τη σημερινή εποχή οι σύγχρονοι Ακρίτες προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς φυλάσσουν με ζέση και αυταπάρνηση τα σύνορα της πατρίδας μας.

Σελίδα 1 από 183