Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019, 11:42:41 μμ
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 22:45

Γιάννης Αλίρης : Προβληματίζουν τα διαρκή “ναυάγια” της εξωτερικής μας πολιτικής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ζήσαμε πρόσφατα την πολλά υποσχόμενη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και Αλέξη Τσίπρα.
Όλοι ελπίζαμε πως θα βελτίωνε τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών. Οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν από τις πρώτες εικόνες και τοποθετήσεις του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας αφενός και αφετέρου από τον διάλογο με τον  πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.


Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτά. Ακολούθησαν προκλητικές δηλώσεις , επισκέψεις  στην Μουσουλμανική μειονότητα Θράκης και άλλα “ων  ουκ έστι αριθμός”.
Βασανιστικά τα ερωτήματα για το τι έφταιξε και οδηγήθηκε  σε αδιέξοδο αυτή η σύσκεψη. Η αδιαλλαξία του κακού γείτονα, η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων του χαρισματικού Πρωθυπουργού μας, η κάτι άλλο;
Ας  βάλουμε όμως τα πράγματα στην πραγματική τους βάση.   Ο κ. Ερντογάν ήρθε με άγριες διαθέσεις θέλησε να ασκήσει πίεση για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, για την νομιμοποίηση των γκρίζων ζωνών για την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης  για την  επίσκεψη στην Μουσουλμανική μειονότητα με ότι μηνύματα άφηνε αυτή .
Πάγια πρακτική στην διεθνή διπλωματία είναι τα σοβαρά κράτη να προετοιμάζουν πάρα πολύ καλά της συναντήσεις κορυφής.  
Έμπειροι διπλωμάτες, ειδικοί συνεργάτες, σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες συμβάλλουν  σε πρώτη φάση στην προετοιμασία συνάντησης των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τους Υπουργούς Εξωτερικών.
Αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση .
Δοκιμάζεται η ικανότητα της διπλωματίας για την αποτελεσματικότητα των αποστολών, λαμβάνονται υπόψη διεθνείς πρακτικές.Όποια προβλήματα μπορούν να λυθούν σ’αυτή την φάση επιλύονται, όποια είναι δυσκολότερα  με πάρα πολύ καλή προετοιμασία και φανερή προοπτική επίλυσης αποτελούν την Ατζέντα θεμάτων της συνάντησης κορυφής. Τι έγινε όμως στην πράξη το είδαμε ζωντανά . Το πρόβαλαν τα μαζικά μέσα ενημέρωσης , έντυπος και ηλεκτρονικός  τύπος ραδιόφωνο - τηλεόραση .
 Πλήρης αποτυχία των επαφών,  ναυάγιο η συνάντηση κορυφής. Έφταιγε ο κακός γείτονας ή η ανικανότητα μας;
 Ότι και να συνέβη ίσως να μην μας άγγιζε και πολύ. Είχε όμως συνέπειες.   Μια Τουρκία που είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη από την διεθνή κοινότητα, με ανοικτό μέτωπο στα βόρεια σύνορα της Συρίας και στο ΑΝΦΙΝ πολεμικές επιχειρήσεις με τους κούρδους, μας ξευτιλίζει κάθε στιγμή .
• Παραβιάσεις  εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων καθημερινά .
• Παρεμπόδιση Ελληνικών  αλιευτικών .
• Περιφρούρηση νησιών μας και βραχονησίδων, δημιουργία γκρίζων ζωνών και ένα νέο status .  

     Αλλού έπρεπε να ρίξει το στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων των Ίμια ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος και αλλού τον ανάγκασαν να το ρίξει.  Φταίει το ναυάγιο της συνάντησης κορυφής;
 Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι περιορίστηκαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αμφισβητείται  η συνθήκη της Λωζάνης, έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα το κύρος των ενόπλων δυνάμεων.
• Ο Βουλευτής του Ρεμπουμπλικανικού κόμματος Ενγκίν Αλτάϊ αναφερόμενος στα Ελληνικά νησιά είπε « Όπως ήρθαν οι Έλληνες έτσι θα φύγουν»
• Ο αρχηγός αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου Κεμάλ είπε πως το2019 θα πάρει 18 (δέκα οκτώ) νησιά και μια βραχονησίδα. Οι δηλώσεις του αυτούσιες  είναι :    «Η Ελλάδα τα έχει καταλάβει. Ο Έλληνας  υπουργός άμυνας μου απάντησε “έλα και πάρτα’’. Θα έρθω το 2019 και θα πάρω όλα αυτά τα νησιά. Γιατί το λέω ξέρετε; Αυτά έλεγαν μια περίοδο και για την Κύπρο “Μολών Λαβέ” και ο αείμνηστος Ετσεβίτ τι έκανε; Πήγε και την πήρε;
• Πρόσφατα ειδικός  σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν ο πολύς Γιγκίτ Μπουλούτ απείλησε πως όποιος τολμήσει να πατήσει το πόδι του στα (δικά τους) Ίμια θα του τα κόψει, θα δει την δύναμη της Τουρκίας.
Όλα αυτά είναι σημάδια παρακμής.
 Αναρωτιόμαστε, ζήτησε ευθύνες ο Πρωθυπουργός πέρα από τις προσωπικές του για το φιάσκο της συνάντησης κορυφής των Αθηνών; Καταλάβανε κάποιοι πόσο κακό έγινε στο έθνος; Τα ίδια και χειρότερα γίνονται στο Σκοπιανό.
Μυστική διπλωματία επιζήμια για την χώρα μας, αλαζονική συμπεριφορά. Ας μην υποβαθμίζουν την αντίδραση του λαού με τα συλλαλητήρια.
Ο μεγάλος  Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης, οι ιεράρχες, ο Ελληνικός λαός δείχνουν τον δρόμο.