Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 4:07:13 μμ
Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018 12:13

Η Ρωσία των γονέων μου και η Ρωσία του Σήμερα

ΜΕΡΟΣ Γ΄
Από τις διηγήσεις των γονέων μου-ιδιαίτερα της μητέρας μου –ήξερα ότι οι στέψεις των αυτοκρατόρων και των βασιλέων, των τσάρων γίνονταν στη Μόσχα στην εκκλησία των αγίων.. Δεν ξέρω από πού το ήξεραν ή που το διάβασαν, αλλά, είναι αλήθεια, γιατί σήμερα το διαπίστωσα προσωπικά από την ξεναγό μας στη Μόσχα. Είχα γράψει και στο πρώτο μέρος της παρουσίας μου για τη Ρωσία ότι οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι παραστάσεις γύρω από την αχανή χώρα ήταν ελάχιστες και περιορίζονταν σε μερικές διαπιστώσεις που αναφέρονταν στη σχολική και την εφηβική τους ζωή.

 

Αν ζούσαν σήμερα θα ήταν πολύ περήφανη για την καταγωγή τους και τη χώρα που γεννήθηκαν και έζησαν τα παιδικά και εφηβικά σκιρτήματα που είναι ίδια σ όλες τις εποχές και σ όλες τις χώρες του κόσμου. Αλλά, ας έλθουμε στο Γ΄Μέρος που αφορά τη Μόσχα την πρωτεύουσα της σημερινής Ρωσίας.

Μόσχα- Moskaw-MockBbi
Εδώ και αιώνες η Μόσχα αποτελεί το κέντρο και την εστία διατήρησης όλων των πολιτιστικών παραδόσεων. Εδώ στον αρχαίο ναό «της Κοιμήσεως της Θεοτόκου» στο σημαντικότερο ναό της χώρας γίνονταν οι στέψεις όλων των αυτοκρατόρων και των τσάρων της Ρωσίας, ακόμη και κατά τη εποχή που πρωτεύουσα του Κράτους ήταν το Πέτρογκρατ, η Αγία Πετρούπολη. Ο Μέγας Πέτρος και η Αικατερίνη η Β΄ενώ ζούσαν και βασίλευαν στην πετρούπολη, στο Sent Petersburg, έρχονταν εδώ για να γιορτάσουν τις μεγάλες νίκες τους, ακόμη και πολύ αργότερα όταν το 1812 διέλυσαν το στρατό του Ναπολέοντα.

Κρεμλίνο
Ολα μου τα χρόνια από μικρό παιδάκι άκουγα για το Κρεμλίνο και η φαντασία μου κάλπαζε-πόσο μεγάλο ; πόσο ψηλά να είναι τα τείχη του; πόσο μεγάλα να είναι τα παλάτια του; που φιλοξένησαν και θα προσπαθήσω να το περιγράψω, όσο γίνεται να περιγραφεί, αυτό το θαύμα σχεδιασμού μηχανικής και αρχιτεκτονικής κατασκευής με το πέρασμα των αιώνων. Η έκτασή του είναι 27,5 εκτάρια η 270,5 στρέμματα. Εμφανίστηκε ως οικισμός με το όνομα Σλαβιάνσκι Γκοροντόκ (η Σλάβικη πόλη ), και μόλις το 1156 μ.Χ. επί πρίγκιπα Σούζνταλ, του κόμη Γιούρι Ντολκορούκι, παίρνει τη μορφή πραγματικών οχυρών με τη δημιουργία μιας χωμάτινης τάφρου. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο, το αρχαιότερο τμήμα της Ρωσικής πρωτεύουσας και ταυτόχρονα το ιστορικό κέντρο.
Αρχικά αποτελούνταν από ένα κάστρο και στα 1485/1499 το συναντάμε με 20 πύργους. Είναι η εποχή που καθίσταται ένα εξαιρετικό και απόρθητο φρούριο του πριγκιπάτου που μετονομάζεται σε κράτος της Μοσκόβιγια. Αμέσως μετά αναλαμβάνει ο μέγας Πέτρος, ο οποίος, με ειδική πρόσκληση κάλεσε όλους τους γνωστούς αρχιτέκτονες της εποχής Φιοραβάλντι, Αλ.Ντικερκάνο, Μ.Ρούφο, Αντόνιο Πέτρο κ ά., οι οποίοι, αναδόμησαν όλο το ρωσικό φρούριο κατασκευάζοντας τους πρώτους ναούς, οι οποίοι παρέμειναν παράδειγμα προς μίμηση για τους επόμενους.
Έτσι σήμερα, μέσα στο Κρεμλίνο βλέπουμε: Το Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου. Ένα τεράστιο τετράγωνο κτίριο 20 χιλιάδων τ.μ. με 700 αίθουσες, όπου είναι και το γραφείο του προέδρου Πούτιν στο οποίον προσέρχεται καθημερινά στις 6 ή 7 το πρωί με άγνωστο μέσο, όπως μας είπε, η ξεναγός . Είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από Ρώσους αρχιτέκτονες και μηχανικούς, ακολουθώντας τη ρωσική παράδοση του Μεσαίωνα.
Ανάκτορο Τερεμνόι.
Είναι ένα παλάτι/πύργος και εντάσσεται στο όλο συγκρότημα του Μεγάλου Ανακτόρου. Οικοδομήθηκε το 1494. Υπήρχαν αίθουσες του προσωπικού, γραφεία, φρουρά του Τσάρου στον τρίτο όροφο. Στον 4ο όροφο τα προσωπικά δωμάτια του τσάρου και στον 5ο ευρύχωρες αίθουσες όπου έπαιζαν τα παιδιά τους. Εδώ μεγάλωναν όλοι οι πρίγκιπες και ανάμεσά τους ο Πιότρ Αλεξέγιεβιτς, ο μελλοντικός αυτοκράτορας, ο Μέγας Πέτρος.
Κρατική Αίθουσα των Όπλων. Είναι το αρχαιότερο Μουσείο της Ρωσίας με συλλογές του 14ου και του 15ου αιώνα, και αναφέρεται σαν τέτοιο στα 1547. Ξεκίνησε από εργαστήριο οπλουργίας και μετατράπηκε σε Μουσείο. Ανάμεσα στα εκθέματά του είναι το περίφημο καπέλο του Μονομάχου, το στέμμα των Ρώσων τσάρων από το 1547.
Ναοί του Κρεμλίνου. 1. Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Είναι ο πρώην Καθεδρικός Ναός του Ρωσικού Κράτους, τον οποίον, έχτισε ο Ιβάν ο Τρομερός με Λευκή Πέτρα στη θέση του πρώτου ναού. Εχει τοιχογραφίες που διασώθηκαν από το 1489. Κατά μήκος του Β.Ν.και Δυτικού τοίχους βρίσκονται οι τάφοι των Μητροπολιτών και Πατριαρχών της Ορθόδοξης Ρωσικής εκκλησίας.
2. Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Αποτελούσε την οικογενειακή εκκλησία των Τσάρων, όπου στέφονταν, τελούσαν τους γάμους τους, και βαφτίζονταν τα παιδιά τους. Το Τέμπλο είναι επιχρυσωμένο και φιλοτεχνήθηκε από γνωστούς καλλιτέχνες του 14ου και 15ου αιώνα όπως οι Αντρέι Ραμπλιώφ και Φεοφάν Γυρσκ.
3. Εκκλησία της Αγίας Ζώνης.
Είναι χτισμένη δίπλα στο μεγαλοπρεπή ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αποτελούσε τον οικογενειακό Ναό των Μητροπολιτών και Πατριαρχών. Οι τοιχογραφίες του είναι του 1643 και 1644 από τους ζωγράφους του Τσάρου με επικεφαλής τον Ιβάν Μπορίσωφ.
4. Ναός των Αρχαγγέλων.
Είναι το κομητήριο των μεγάλων Πριγκίπων της Μόσχας και των Τσάρων και χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα. Μέσα στο ναό υπάρχουν οι τάφοι όλων των τσάρων, που βασίλευσαν πριν τον Μ.Πέτρο.
5. Συγκρότημα της πλατείας των Ναών. Ο τίτλος είναι λίγο περίεργος γιατί μετά την παράθεση τόσων Ναών που περιγράψαμε έρχεται και η πλατεία των ναών. ¨ένα σύμπλεγμα ναών και ναϊσκων που συναγωνίζονται σε ομορφιά και μεγαλοπρέπεια. Πολύ κοντά στην πλατεία, στη θέση του παλιού ναού Ιωάννη Λεστβίνσκι κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε το 1505/08 ένα καμπαναριό ύψους 60μ, που ονομάστηκε Ιβάν Ο Τρομερός. Αργότερα το ύψος του ανέβηκε στα 81μ. Εδώ είναι η αυλή του Πατριάρχη της Μόσχας με την εκκλησία των 12 Αποστόλων, και πολύ κοντά τους είναι η»Κάμαρα Γκρονοβίταγια», το αρχαιότερο κρατικό κτίριο της Μόσχας που οικοδομήθηκε από τον Ιβάν τον Γ΄. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι οι εκκλησίες είναι αυτές που δεσπόζουν στ χώρο του Κρεμλίνου και είναι συγκεντρωμένες γύρω από το ΒΔ τοίχος του.
Αγαπητοί αναγνώστες, ότι και να γράψει κανείς για το Κρεμλίνο και τη Μόσχα θα είναι πολύ λίγα για να περιγράψει κανείς τη μαγεία σύνθεσης ανακτόρων και εκκλησιών που εκτείνονται στο χώρο του Κρεμλίνου, αλλά και σ’ .όλη τη Μόσχα με τις εκπληκτικές πλατείες και τους τεράστιους δρόμους. Στη Μόσχα όλων των φυλών και όλων των πολιτισμών. Στη Μόσχα των μεγάλων Τεχνολογικών Μουσείων, των αστροναυτών, του διαστήματος και του Μεγάλου πατριωτικού πολέμου, όπως αποκαλούν το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Στη Μόσχα των Μπολσόι και των αναρίθμητων θεατρικών και καλλιτεχνικών σκηνών που είναι διάσπαρτα σ όλη την πόλη. Τέλος, στη Μόσχα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας με τους τεράστιους ουρανοξύστες δίνουν την εικόνα και τη μορφή μιας τεράστιας και ισχυρής μεγαλούπολης που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια κατοίκους, κατά την ξεναγό μας. Και βέβαια, αγαπητοί φίλοι, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να αναφερθεί κάποιος στη Μόσχα παραλείποντας το Μετρό της. Αυτό το τεχνολογικό και καλλιτεχνικό συνάμα δημιούργημα του Στάλιν στα 1935, με την καταπληκτική μουσειακή εμφάνιση των σταθμών της, που είναι ασύγκριτης καλλιτεχνικής ομορφιάς και ιστορικής αναδρομής του μεγάλου Ρωσικού Έθνους. Το εξαιρετικό αυτό δημιούργημα του Στάλιν, (του οποίου τα όνομα απουσιάζει σε αντίθεση με του Λένιν που το συναντάς παντού ) έχει σιδηροδρομικό δίκτυο 250 χιλ. και διακινεί μέσω των σταθμών του 7 με 9 εκατομμύρια πολίτες της Μόσχας, μετακινεί, δηλαδή, ημερησίως όλη την Ελλάδα. Η πόλη των τελευταίων Ρομανώφ και των Επαναστατών του Λένιν που κρύβει κάτω της Μουσεία και πάνω της τις υπέροχες πλατείες Τσβερσκάγια, Πούσκιν, Γιούρι Ντολκορούκι, Ντοστογιέφσκι, Μπερσένεβ και πλήθος άλλων και ανάμεσά τους τα 7 καταπληκτικά κτίρια, «τις αδελφές του Στάλιν», όπως τα αποκαλούν οι Μοσχοβίτες ,και, το ωραιότερο και μεγαλοπρεπέστερο όλων το Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ, το πανεπιστήμιο πόλη.
Αυτά και άλλα πολύ περισσότερα μπορεί κανείς να δει και να απολαύσει στη μεγάλη πρωτεύουσα της σημερινής Ρωσίας, της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου.