Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 8:10:16 μμ
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 20:05

Μια πρόταση στον δήμαρχο Κιλκίς

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

Με το σημερινό μας άρθρο, δεν θα ασκοληθούμε με την κεντρική πολιτική σκηνή και τις άφθονες ευκαιρίες για κριτική και σαρκασμό που μας προσφέρει. Λίγες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά, θα απευθυνθούμε στον δήμαρχο Κιλκίς με πνεύμα γιορτινό και μία πρόταση που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για το καλό όλων μας - και το δικό του.

 

Ως γνωστόν, οι πάντες στην Ελλάδα είμαστε οικολόγοι μέχρι να μας βάλει κανείς το χέρι στην τσέπη. Και τα τελευταία χρόνια το χέρι μπαίνει στην τσέπη συχνά και βαθιά. Μπαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση, μπαίνει και στον απλό πολίτη που πληρώνει τα σπασμένα μιας οικονομικής κακοδιαχείρισης – πολλές φορές μπαίνει και για λόγους περιβαλλοντικούς με αποτελέσματα αναπάντεχα: Η Ελλάδα με τα πλούσια αποθέματα λιγνίτη, καλείται να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα και να κλείσει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η εγκατάλειψη απειλεί την Δυτική Μακεδονία, ο κόσμος ανησυχεί, οι φωνές που μιλούνε για την προστασία της φύσης και την σωτηρία του πλανήτη οδηγούνται στο περιθώριο και στοχοποιούνται. Και είναι άδικο.

Μπορούσαμε να το αποφύγουμε; Η αλήθεια είναι πως ναι. Η “πράσινη τεχνολογία” δεν είναι μαγεία, δεν συνιστά πανάκεια ακόμα, αλλά έχει δώσει διεξόδους σε χώρες πολύ πιο φτωχές σε ήλιο, ανέμους και θάλασσα από την Ελλάδα. Και είναι μια τεχνολογία που εξελίσσεται: Μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Μάιο, η αμερικανική εταιρεία Tesla παρουσίασε μια νέα σειρά από φωτοβολταϊκά κεραμίδια, τα οποία, τοποθετούμενα πλάι σε συμβατικά, δημιουργούν ένα εξαιρετικά καλαίσθητο αισθητικά σύνολο. Η εταιρεία παρέχει μάλιστα εγγύηση καλής λειτουργίας τους εφ' όρου ζωής. Με τα αμερικανικά μέτρα ηλεκτρικού κόστους και τραπεζικού δανεισμού, ένα διόροφο σπίτι 229 τετραγωνικών μέτρων, μπορεί με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας να αποσβέσει μέσα σε 30 χρόνια την επένδυση αντικατάστασης της σκεπής του.
Για τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας βεβαίως, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες φαντάζουν άπιαστο όνειρο, ακόμα και για το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο που έχει αποκλειστεί από τον μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε, που να έχει αντίκρυσμα και στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη μας.

Η Greenpeace έχει εγκαινιάσει μια σειρά επαφών με δήμους της Ελλάδας, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις οροφές δημοσίων κτηρίων. Ο δήμαρχος της Λάρισας, Αντώνης Καλογιάννης, ανακοίνωσε την συνεργασία του δήμου του με την οικολογική οργάνωση, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων τουλάχιστον 200 κιλοβάτ σε οροφές δημοτικών υπηρεσιών. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του πρώτου συστήματος ισχύος 15 κιλοβάτ, θα καλυφθεί πλήρως από την Greenpeace και θα τοποθετηθεί στη στέγη ενός γυμνασίου της πόλης, ενώ το κόστος των υπολοίπων θα καλυφθεί με δανεισμό. Αντίστοιχα, στο δήμο Θεσσαλονίκης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο 18ο Λύκειο της πόλης, ισχύος 10 κιλοβάτ θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους, που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πόλης, και το κόστος του θα καλυφθεί κι αυτό από δωρεά της Greenpeace.

Στον κόσμο που ζούμε βεβαίως, τίποτε το ανθρώπινο δεν δίδεται δωρεάν. Δωρεάν είναι οι συνδρομές των απλών μελών της Greenpeace για την έναρξη της προσπάθειας. Η συνέχεια θα πρέπει να γίνει με επένδυση του ίδιου του δήμου, του οποίου τα οικονομικά γνωρίζει ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο καλύτερα από μας – ίσως και οι βουλευτές του νομού. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, θα λέγαμε το εξής:

Κύριε δήμαρχε, οι εποχές που η κεντρική Διοίκηση εξασφάλιζε πόρους για τον δήμο και τους δημότες του ανήκουν στο παρελθόν. Το κράτος πλέον, ολοένα και περισσότερο σας καλεί με τον πιο επίσημο τρόπο να αναζητήσετε πόρους μονάχοι. Οι πολίτες αδυνατούν, οι τράπεζες διστάζουν. Ο μόνος δωρεάν χορηγός σας, τώρα και εφεξής, είναι ο ήλιος. Επενδύστε στον ήλιο!