Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 7:33:37 μμ
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 20:28

Νίκος Σιάνας :«Και την κοινή ελληνική λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς»

Πριν από λίγο καιρό στα παγκόσμια και εγχώρια ΜΜΕ κυριάρχησε μια είδηση πως ο πήλινος στρατός της Κίνας, τον οποίο έφερε στο φως πριν από χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη ανατολικά της πόλεως Χσιάν, είναι εμπνευσμένη από την ελληνική τεχνοτροπία.

Ίσως, λένε οι ειδικοί, να σχεδιάστηκε από Έλληνες τεχνίτες, είτε ακόμη -το πιθανότερο- Έλληνες επέβλεπαν και προϊσταντο στα συνεργεία, κατά την διάρκεια της κατασκευής του, τον 3ο π.Χ. αιώνα, κατά την βασιλεία Τσιν Σι Χουάνγκ.
Όποια και αν είναι η αλήθεια, η ελληνική παρουσία στην περιοχή και η σχέση των κατοίκων της δυτικής περιοχής της Κινέζικης Αυτοκρατορίας καθώς και η ελληνική επιρροή στον κινέζικο πολιτισμό, επιβεβαιώνεται από Κινέζους επιστήμονες – αρχαιολόγους. Οπότε κάθε διάψευση και αμφισβήτηση από τους μόνιμους αρνητές του ελληνισμού νομίζω πως δεν έχει καμιά αξία.
Τις ημέρες που κυκλοφορούσε η παραπάνω είδηση ο Δημήτριος Αλεξάνδρου τύπωνε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Οι Έλληνες στην Ινδία». (Οι άγνωστες εκστρατείες Ηρακλή και Διόνυσου στην Ανατολή -βιβλίο πρώτο)
Το νέο αυτό βιβλίο του Δ. Αλεξάνδρου είναι το 21ο που εκδίδει και ήδη ετοιμάζει το επόμενο «Οι Έλληνες στην Ινδία - Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Κάλας των Ιμαλαϊων», τελευταίο της σειράς «Στους δρόμους των Γραικών – Γιουνάν»  εκεί δηλαδή απ’ όπου ξεκίνησε στην άγνωστη μέχρι τότε στην Ελλάδα φημισμένη πια φυλή των Καλάς, ακοίμητο και σιωπηλό απομεινάρι της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου, φρουρά της μνήμης του εκεί στον μακρινό τόπο.
Αυτούς τους ξεχασμένους εκεί στην εσχατιά στα σύνορα Πακιστάν και Αφγανιστάν έφερε στο προσκήνιο όταν το 1991 ταξίδεψε στα μέρη τους, καταγράφοντας την καθημερινότητα, τα ήθη και τον πολιτισμό τους. Η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι επί αιώνες και παρ’ ότι έζησαν και ζουν ανάμεσα σε αλλόθρησκους ανθρώπους διατήρησαν πολλά στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, οδήγησε τον Δημ. Αλεξάνδρου και άλλους πολίτες στην ίδρυση του «ΜΑΚΕΔΝΟΥ» Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων με έδρα την Θεσσαλονίκη, έχοντας ήδη  συμπληρώσει 25 χρόνια άοκνης δράσης και προσφοράς.
 Έτσι ο «Μακεδνός» ξεκινάει το δικό του ταξίδι την δική του Οδύσσεια. Πρώτος του σταθμός οι Γκρεκάνοι της άλλοτε Μεγάλης Ελλάδας στην Κάτω Ιταλία. Ακολουθούν οι αποστολές στην Κορσική, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Αυστρία, στην Ισπανία, στη Μέση Ανατολή, στην Τυνησία και την Αίγυπτο, ενώ προγραμματίζει νέες αποστολές στους Έλληνες του Καυκάσου της Σιβηρίας και της Νοτίου Αμερικής.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά του στον ελληνισμό, του απένειμε το Μετάλλιο της Πόλης της Θεσσαλονίκης.
Τιμήθηκε επίσης από τους Έλληνες της Κώστα Ιταλίας, από τους Έλληνες της Ρουμανίας, την Παμμακεδονική Αμερικής και πολλούς συλλόγους.
Μετά από κάθε του ταξίδι – αποστολή – ακολουθεί και η έκδοση ενός βιβλίου συνεισφέροντας έτσι στην γνώση της Ιστορίας μας, απλώνοντας συγχρόνως το χέρι στους ξεχασμένους από την ελληνική πολιτεία Έλληνες.
Ο σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου ήταν από τους πρώτους που φιλοξένησε την πολιτιστική εταιρεία «ΜΑΚΕΔΝΟΣ», σε εκδήλωση που αφορούσε τους Καλάς.
Το καλοκαίρι του 2000 οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου «αντιγράφοντας» θάλεγα τον  «ΜΑΚΕΔΝΟ» βρέθηκαν για μια εβδομάδα κοντά στους Έλληνες της «Κάτω Ιταλίας». Από εκείνη την πρώτη εκδήλωση έως σήμερα πέρασαν πολλά χρόνια, όμως ο Δήμ. Αλεξάνδρου πρόεδρος σήμερα του «ΜΑΚΕΔΝΟΥ» δεν το ξεχνά, έτσι κάθε χρόνο έχω την ξεχωριστή τιμή να συγκαταλέγομαι στους καλεσμένους του.
 Είναι ένα κάλεσμα στο οποίο δεν μπορώ να μην ανταποκριθώ γιατί πιστεύω πως δεν είναι μια πρόσκληση μόνο του ΜΑΚΕΔΝΟΥ.
Η φετινή εκδήλωση του «ΜΑΚΕΔΝΟΥ» πραγματοποιήθηκε στις 13  Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό κέντρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» σε συνεργασία με την Λέσχη Ανάγνωσης του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και τις εκδόσεις «Ερωδιός». Θέμα της εκδήλωσης
«Οι Έλληνες στην Ινδία»
Το πρόγραμμα είχε ως εξής
«Ελληνική Διασπορά. Από τον Αρχαίο Αποικισμό στη σημερινή μετανάστευση» ομιλητής ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής.
«Η παρουσία του Διονύσου και του Ηρακλή στην Ασία» ομιλήτρια η κα Ευγενία Κούκουρα.
Ο Κωστής Αλεξίου Κάλφας παρουσίασε το νέο βιβλίο του Δημήτρη Αλεξάνδρου «Οι Έλληνες στην Ινδία. Οι άγνωστες εκστρατείες του Ηρακλή και Διονύσου.
Ο Ιατρός Μανώλης Καπουσίδης παρουσίασε με τον δικό του μοναδικό τρόπο το ποίημα του «Ελλήνων Ηρώων Ερωή» και τον συνόδευσε με αρχαία ελληνικά όργανα ο Δημήτρης Δελφινόπουλος, μουσικός κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του συνόλου Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Ορφεία Αρμονία».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση για το Μουσείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έχει θέσει ως στόχο υλοποίησης η Πολιτιστική Εταιρεία ΜΑΚΕΔΝΟΣ.
Σε ημέρες κρίσης όπου όλοι έχουμε την ανάγκη μιας έστω μικρής διαφυγής από την γκρίζα καθημερινότητα μας η εκδήλωση του «ΜΑΚΕΔΝΟΥ» ήταν μια ζεστή βραδιά ελληνισμού και πολιτισμού για όσους είχαν την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν.
Υ.Γ.:  Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου γεννήθηκε στον Βάβδο Χαλκιδικής, αλλά ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Σπούδασε στην Αγγλία, εργάστηκε στα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας και αργότερα ασχολήθηκε με το εμπόριο. Επί 25 χρόνια θα ταξιδέψει σ’ όλες τις γωνιές του κόσμου σαν σύγχρονος Οδυσσέας έχοντας μέσα τον άσβεστο το καμίνι της αγάπης για την πατρίδα, τον ελληνισμό και τους ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Υ.Γ.: Το νέο βιβλίο του Δ. Αλεξάνδρου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ερωδιός» κεντρική διάθεση Αριστοτέλειο Βιβλιοπωλείο Ερμού 61, τηλ. 2310  282782.