Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 2:45:44 πμ
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014 19:23

Ο Γιάννης Τσογγίδης και η …λαοκρατία

Του Κώστα Πινέλη

 

Εντάξει. Το έχω πει επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω. Εκτιμώ την προοδευτική τεχνοκρατική αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζεις τα πράγματα και λύνεις τα προβλήματα. Ήξερα επίσης ότι είσαι δεξιός με την ιδεολογική και πολιτική έννοια του όρου. Αλλά ανακαλύπτω ότι είσαι πολύ δεξιός ρε  Γιάννη. Δεξιότατος!
Για πρώτη φορά παρακολούθησα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την νέα του σύνθεση. Μου έδωσες την εντύπωση (και όχι μόνο σ’ εμένα) ότι περίμενες να μιλήσει ο Γιάννης ο Φαχουρίδης για να τον «ορμήξεις». Τον Γιάννη, έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, με ορθό και περιεκτικό λόγο και συγκεκριμένες θέσεις-προτάσεις που εδώ και χρόνια κοσμεί το Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία του και εκπροσωπεί μια παράταξη, την «Λαϊκή Συμμαχία» (εμείς κατεβαίνουμε με τον ίδιο τίτλο σε όλη τη χώρα και στις Περιφέρειες και στους Δήμους και δεν κρύβουμε ότι στηρίζεται από το ΚΚΕ, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι που αυτοαποκαλούνται, «αδέσμευτοι», «ανεξάρτητοι» και αυτοπροσδιορίζονται «καλά παιδιά» λες και τους θέλουμε για γαμπρούς). Μια παράταξη που δικαιώνεται στις θέσεις που έχει χρόνια όσον αφορά τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει και παίζει ήδη η Αυτοδιοίκηση, σαν το μακρύ χέρι της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής.
Δες τώρα. Ένα πρώτο: Αυτός που κάθεται στην έδρα του Προέδρου, αφήνει στην άκρη την κομματική, ιδεολογική του ταυτότητα και λειτουργεί ως Πρόεδρος όλων των συμβούλων. ΄έτσι ξέρω εγώ από την πολύχρονη θητεία μου ως Προέδρου στον Δήμο Νεάπολης. Ένα δεύτερο: φροντίζει για την τήρηση του κανονισμού και δεν απαντά «για τα πάντα και δια πάντα». Απαντά ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες όπου χρειάζεται. Και τρίτο: Εάν θέλει να τοποθετηθεί, κατεβαίνει από τη θέση του προέδρου παραχωρώντας τη θέση του στον αντιπρόεδρο. Α, και ένα τελευταίο. Πως το είπες Γιάννη μου; Δεν θα το κάνουμε εδώ Λαοκρατία; Δεν κατάλαβα. Όσα λεξικά του κόσμου να ανοίξεις, η λέξη Λαοκρατία προέρχεται από τις λέξεις < λαός + κρατέομαι-ούμαι  -κρατία, η διακυβέρνηση δηλαδή του κράτους από το λαό, η άσκηση της εξουσίας από τον λαό. Όπως λέει και το γνωστό χιουμοριστικό αντιστασιακό τραγούδι, «Σ’ ένα χρόνο, σ’ ένα μήνα θα έχουμε Λαοκρατία και αφέντης θα είναι τότε ο λαός». Τι σε πειράζει εσένα; Στην πλουτοκρατία ανήκεις; Εκτός εάν σε ενοχλεί ότι η  χρήση του όρου παραπέμπει σε αριστερή πολιτική ιδεολογία. Για τον ίδιο λόγο δηλαδή που «ορμάς» στον Γιάννη τον Φαχουρίδη.
 Αυτά τα λίγα…προς το παρόν…