Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 11:54:30 μμ
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 22:34

Ο Κωνσταντίνος Ουτσκούνης

Του Αναστάσιου Αμανατίδη

 

Ο  Κωνσταντίνος Ουτσκούνης ήταν Στενημαχίτης από την πατρίδα και ζούσε στην Αμερική. Απόκτησε μεγάλη περιουσία.  Έκανε πολλές δωρεές στο Κιλκίς, χάριν των συμπατριωτών του! Έδωσε πολλά χρήματα, κατά την δεκαετία του ’60, για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, με δαπάνες του κτίστηκε η εκκλησία του Νοσοκομείου των αγίων Κωνσταντίνου (το όνομά του) και Ελένης, και χρηματοδότησε γενναία τον Μουσικοαθλητικό Σύλλογο Στενημαχιτών Κιλκίς ‘’ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’’, για ίδρυση και λειτουργία της Φιλαρμονικής του συλλόγου, πρόδρομο της σημερινής μουσικής του Δήμου.

Ο δήμος Κιλκίς μετονόμασε προς τιμή του την οδό Διοικητηρίου σε οδό Κωνσταντίνου Ουτσκούνη και το νοσοκομείο έστησε την προτομή του μπροστά στην φερώνυμη εκκλησία του νοσοκομείου.
  Ο Δημήτρης Νικοπολιτίδης, που από μικρό παιδί της γειτονιάς γνώριζε και εκτιμούσε τον Δημητρό Μπογιατζή, καπνέμπορο, επιφανή Στενημαχίτη,  λέει ότι θέλησε ο τελευταίος να ευχαριστήσει τον Ουτσκούνη για τις δωρεές του αυτές, αλλά και να ζητήσει και άλλες, με πάνδημο αίτημα,  μέσω …κασέτας μαγνητοφώνου, που να σταλεί στην Αμερική, για να ακούσει ζωντανά ο δωρητής την φωνή του Κιλκίς!
   Καλεί, λέει, ο Βογιατζής αρκετά άτομα στα εντευκτήρια του συλλόγου Στενημαχιτών  ‘’ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’’, που βρίσκονταν τότε εκεί ψηλά επί της 21ης Ιουνίου, λίγο πριν τον μύλο Σαμαρά, όπου έστησε μικρόφωνο συνδεδεμένο με ένα μαγνητόφωνο. Για να εντυπωσιάσει τον Ουτσκούνη, που θα άκουε την μαγνητοφωνημένη κασέτα στην Αμερική, παροτρύνει τους συγκεντρωμένους:
  Βογιατζής:   …‘’Όλοι μαζί, μπρε, … να χ’πάτε χέρια, …π’δάρια, για να θαρρεί, πως είμαστε πιρ’σσοί…! ( περισσοί, πολλοί… !).
  Αφού έγινε πανδαιμόνιο με το ‘’χειροκρότημα’’,  συνέχισε:
    Και τώρα στο τηλέφωνου η Μαμουλίδης Νίκους… (αντί … στο μικρόφωνο   ο Σαμουηλίδης Νίκος*, ο νέος τότε δάσκαλος από το συνοικισμό).
   Αφού απεύθυνε και καταγράφηκε το αίτημα, με καθαρά ελληνικά,  ο Νίκος Σαμουηλίδης, ο Μπογιατζής απευθύνθηκε σ’ έναν πατριώτη του και γείτονά του με το επίθετο Μαντζούκας.
   -Εσύ, ρε Μαντζούκα, τι θα πεις για τον πατριώτη μας τον Ουτσκούνη;
   -Μαντζούκας: Τι να πω; …Και τώρα για του Πάσχα, καλό Πάσχα…!
   Αυτά έλεγε ο ‘’καυκάσιος’’  - με την στενημαχιώτικη κουλτούρα -  Νικοπολιτίδης και ‘’εξερραχούντον σα γέλ’τα… ( και ξεκαρδίζονταν στα γέλια…)   

*Ο συντ/χος, σήμερα, εκπαιδευτικός Σαμουηλίδης Νικόλαος μας βεβαιώνει ότι το μαγνητοφωνημένο αίτημα, που στάλθηκε στην Αμερική, έπιασε τόπο, αφού ο Κων. Ουτσκούνης ανταποκρίθηκε με γενναία χρηματοδότηση του ‘’Μεγάλου Αλεξάνδρου’’ για ίδρυση και λειτουργία, επί χρόνια, της φιλαρμονικής του, με δάσκαλο και μαέστρο, τον παλιό φωτογράφο και τερματοφύλακα του Άρη Κιλκίς Μιχάλη Τουρλίδη και υπεύθυνους τμήματος τους Γ. Κομπινόγλου και Μαγλουσίδη Ε.

Κιλκίς Δεκέμβριος 2016                                     Α. Α.