Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018, 7:26:51 πμ

Αρθρογραφία

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Η είδηση από όλα τα μέσα της μαζικής ενημέρωσης του θανάτου της μεγάλης σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Ζωής Λάσκαρη, μου έφερε στη μνήμη εκτός από τις εικόνες από σκηνές των έργων, όπου πρωταγωνιστούσε η αείμνηστη,  κατά την δεκαετία του ’60, εποχή των φοιτητικών μου χρόνων και ένα άλλο περιστατικό, αρχές τις δεκαετίας του ’80, σχετικό με αυτές τις μνήμες, που συνέβηκε μεταξύ εμού, ως ιατρού πλέον και ενός άλλου μεγάλου ηθοποιού και συμπρωταγωνιστή της μακαρίτισσας τον καιρό εκείνο, του Σπύρου Καλογήρου. Για το περιστατικό έγραψα σχετικά σε τοπική εφημερίδα, όταν και εκείνος εγκατέλειψε άδοξα τα εγκόσμια….

Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 20:50

Το Κιλκίς κάποτε: Οι παλιές δασκάλες... συγκινούν

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Ξύσαμε τις μνήμες με την αναφορά μας στην δυναμική δασκάλα του Γ΄ Δημοτικού σχολείου Πολυξένη στα χρόνια της Κατοχής και κυρίως τα χρόνια τα κατοπινά.
Ως ηρωίδα θέλουν να την παρουσιάσουν οι μαθητές της, όσοι απέμειναν ανάμεσά μας, γιατί τους έμαθε γράμματα στις δύσκολες εποχές! Έγραψε στην τοπική ιστορία, θέλουν να πουν!  Ο Μίλτος, μαθητής, (και καλός μαθητής), του Δημοτικού, στις χρονιές λίγο πριν και λίγο μετά το 1950, θυμάται ακόμη το γερά χαστούκια, (σφαλιάρες τις λέει), που εισέπρατταν, ως μέθοδο σωφρονισμού και διαπαιδαγώγησης των αμελών και ζωηρών και ‘’δυστυχών’’ μαθητών της εποχής εκείνης!

Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 20:23

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου

Σιάνα.

 

Αν πράγματι μια εικόνα αξίζει ίσα με χίλιες λέξεις τότε το φωτογραφικό υλικό που έχουν συλλέξει η "ΚΙΒΩΤΟΣ" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΠΑΙΟΝΕΣ" είναι ανεκτίμητης αξίας. Μέρος αυτής της πλούσιας συλλογής παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας στις 11 Αυγούστου.

Κάθε Σάββατο ο όμορφος και θαλερός γέρος, με τα άσπρα μαλλιά, τα γαλανά μάτια και τη λευκή επιδερμίδα, περνούσε από το ιατρείο, έστω και για μια θερμή καλημέρα. Ήταν ο μπάρμπα – Γιάννης Παπαδόπουλος,  που πέρασε με επιτυχία από τους πρώτους στο Κιλκίς βηματοδότη στην καρδιά, με επίμονη σύστασή μου, γιατί για την επικίνδυνη βραδυκαρδία του ήταν αντιμετώπιση εκλογής, μονόδρομος που λένε.

Δευτέρα, 24 Ιούλιος 2017 09:24

Ανδρέας Μακρίδης :"Νταβατζήδες"

Γράφτηκε από τον

Τον Οκτώβριο του 2004, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κήρυξε από την περίφημη πλέον ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη, τον πόλεμο κατά της διαπλοκής. “Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα” φέρεται να είχε πει στους βουλευτές του κόμματός του που είχαν παρευρεθεί στην μάζωξη.

Κυριακή, 23 Ιούλιος 2017 11:38

Αμανατίδης: ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΤΟΝ ΕΞΕΡΓΟΝ;

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. "Το Κιλκίς κάποτε".

Ο μπάρμπα Κώστας απ’ το Παλιό, νοικοκύρης καλός, απ’ τους πρώτους του χωριού, κατά τα χρόνια μετά τον πόλεμο, καθώς λέει ο Στυλίκος της ‘’πάππους’’* , μικρό παιδί τότε, είχε ένα χρέος 11.500 στην Αγροτική, που τον στενοχωρούσε η αποπληρωμή του. Το μεράκι του ήταν να το κατεβάσει κάτω από τις 10.000 χιλιάδες και σιγά – σιγά να το εξοφλήσει… Πλήρωνε 2.000 τη μια χρονιά, αλλά την άλλη πάλι ο λογαριασμός γύρω στις 11.000 χιλιάδες! Έκανε το παράπονο στον υπάλληλο…
… Μα εγώ πλήρωσα την δόση μου…
… Οι τόκοι, παππού, οι τόκοι δουλεύουνε κάθε μέρα όλο το χρόνο…
Και ο αγνός Καυκάσιος χωρικός μπάρμπα Κώστας, με τη θυμοσοφία του, για όσους τον θυμούνται σημειώνει ο Στέλιος, που του φάνηκαν υπερβολικοί οι τόκοι, προσποιούμενος τον αθώο, διερωτήθηκε με απορία στα ποντιακά:
… Καλά, ατοίν οι τόκοι τ’ εσέτερον, τον έξεργον πα δουλεύνε;
* Πρόκειται για τον Στυλιανό Παντελιάδη, συνταξιούχο υπάλληλο του Υπουργείου Παιδείας
    A . A .

Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2017 20:40

Ανδρέας Μακρίδης : Το Δημοψήφισμα

Γράφτηκε από τον

Το ελληνικό Σύνταγμα, έχει μερικές πολύ σοφές διατυπώσεις όσον αφορά το δημοκρατικό μας πολίτευμα: “Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι λαϊκή κυριαρχία.

Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2017 20:38

Αναστάσιος Αμανατίδης :Προσωπικά ενθυμήματα

Γράφτηκε από τον

Ως νεαρός φοιτητής το καλοκαίρι στο χωριό γέμιζα τις ώρες μου μεταξύ βιβλίου, (πάντα είχα μαθήματα για τις εξετάσεις του Οκτωβρίου) και καφενείου.

35 χρόνια μετά την σύσταση του o χώρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έλλειψη μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού με μεγάλες καθυστερήσεις  προσαρμογής στις ολοένα μεταβαλλόμενες συνθήκες και  απαιτήσεις του σήμερα.

Παρασκευή, 14 Ιούλιος 2017 09:14

Αναστάσιοs Αμανατίδηs :Το Κιλκίς κάποτε

Γράφτηκε από τον

Ο Γιορδάνης (Ιορδάνης Ρωμανίδης 1925 – 2010), πατέρας του Ντάλλου, ήταν από τα χαϊδεμένα και ζωηρά παιδιά στην περιοχή του Γυμνασίου του προπολεμικού Κιλκίς, θυμάται ο Δημήτρης Νικοπολιτίδης,  φίλος καλός και συμμαθητής του Γιορδάνη. Με την δυνατή τσατάλα* του, την θρυλική λαστιχένια σφεντόνα σημάδευε όχι μόνο σπουργίτια (του Θεού τα πουλία),