Κυριακή, 23 Απριλίου 2017, 5:00:36 μμ

Αρθρογραφία

Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 21:07

Στενημαχιώτικοι ιδιωματισμοί

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη

 

Ο Νικοπολιτίδης αρέσκεται ιδιαιτέρως στην χρήση στενημαχιώτικων ιδιωματικών εκφράσεων, που τις θυμάται και τις χρησιμοποιεί με γνήσια προφορά, γιατί μεγάλωσε στον Στενημαχιώτικο συνοικισμό και πήρε πολλά από εκεί. Γι’ αυτό και η επιμονή του στη διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων τους. Αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεν πρέπει να χαθούν, επιμένει να λέει. Αρκεί να αποθησαυρισθούν. Η δημοσίευση παλιών αναμνήσεων με την ιδιαίτερη έκφραση, είναι αποθήκευση και μια καλή αρχή.

Παρασκευή, 20 Ιανουάριος 2017 21:08

Χριστούγεννα στο Russelsheim

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα

 

Η συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα μας ανάγκασε και αναγκάζει χιλιάδες νέους – μορφωμένους κυρίως – σε φυγή στο εξωτερικό.  Κάποιοι λένε πως αυτό είναι πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων, να φεύγουν δηλαδή από τον τόπο τους προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε ξένους τόπους.

Πέμπτη, 19 Ιανουάριος 2017 21:52

Στην χώρα του Φιντέλ

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη

πρώην δημάρχου Κιλκίς 

 

Ως ώρα επιστροφής ορίστηκε η 3, 00 μμ. Στη διαδρομή του ίδιου δρόμου, οι περισσότεροι και περισσότερες κατελήφθησαν από τα δεσμά του Μορφέα, παρά την δική μου επιμονή να τους τρυπώ τα τύμπανα αυτιών τους με τις ιστορικές μου αναφορές, που είναι συνδεδεμένες με τον τόπο και τους ανθρώπους του, την συμπεριφορά των Ευρωπαίων αποικιοκρατών (Ισπανών), τον μεγάλο εθνεγέρτη και ιδεολόγο της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ,…

Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 20:44

Επιστροφή στην πολιτική της ορθής λογικής

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο
Γιώργος Δ. Αναστασιάδης
Μέλος Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών Νομού Κιλκίς
Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ
Κεντρικής Μακεδονίας

 

Σε λίγες ημέρες κλείνουν δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για ανάκαμψη της χώρας στον σημερινό Πρωθυπουργό, αρχηγό τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος είχε οδηγήσει την χώρα στις κάλπες λόγω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει ευρεία κοινοβουλευτική συνεργασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 20:40

Η άλλη καμπάνα

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη 

 

Δεν διερωτήθηκε κανείς, ότι κληρονομήσαμε τον ‘Αη – Γιώργη χωρίς την καμπάνα του; Ή μήπως δεν είχε καμπάνα; Ασφαλώς και είχε… Βέβαια δεν ήταν του μεγέθους και της σημασίας της ‘’μεγάλης’’ Καμπάνας των Καυκασίων, (για την οποία θα αναφερθούμε σε άλλο σημείωμα), αλλά ήταν καμπάνα. Υποθέτω θα ήταν σαν την ‘’φτωχική’’ σε μέγεθος σημερινή. Τι απέγινε άραγε;

Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2017 19:54

Ρεαλισμός

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη

 

Ετούτες τις μέρες, κορυφώνονται στην Γενεύη, οι προσπάθειες εξεύρεσης μιας λύσης στο Κυπριακό. Στην Ελλάδα, η σχετική συζήτηση δείχνει υποβαθμισμένη. Τίποτα δεν θυμίζει τις μέρες του 2004, όπου το κάθε κόμμα και ο κάθε πολίτης έπαιρνε θέση απέναντι στο σχέδιο Ανάν – έχουμε πλέον τα δικά μας προβλήματα, τη δική μας απάθεια, τη δική μας ήττα αν θέλετε. Είναι άραγε δικαιολογημένο αυτό ή όχι;

Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 20:48

Το βρακί της «Κατερίνας» και οι κοζάκοι Ζαπαρόζτσι

Γράφτηκε από τον

Tου Νίκου Σιάνα 

 

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού ο πρόεδρος Ερτογάν και άλλοι αξιωματούχοι της Τουρκίας προέβησαν σε διάφορες δηλώσεις, μίλησαν για τα «σύνορα της καρδιάς τους, αμφισβήτησαν την ¨Συνθήκη της Λωζάνης» «αλληλοκατηγορήθηκαν» για νησιά που κακώς δόθηκαν στην χώρα μας και γενικώς ανέβασαν τον δείκτη προκλητικότητας τους  απέναντι στην χώρα μας σε πρωτοφανή επίπεδα. Την προκλητικότητά τους αυτή τη ζήλεψε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Πέμπτη, 12 Ιανουάριος 2017 20:25

Ώρες ευθύνης για τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς

Γράφτηκε από τον

Του Γιώργου Φραγγίδη
πρώην βουλευτή Κιλκίς
του ΠΑΣΟΚ
μέλος ΚΠΕ  ΠΑΣΟΚ 

 

Η κατάσταση στη χώρα γίνεται όλο και δυσμενέστερη. Οι ιδεοληψίες των δανειστών σε συνδυασμό με την  ανεπάρκεια της κυβέρνησης φαίνεται να καθυστερούν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η αβεβαιότητα δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την ανικανότητά της, τις ιδεοληψίες, την προσκόλληση στο πελατειακό κράτος, την απουσία στρατηγικής και σχεδίου για  έξοδο από την κρίση τροφοδοτεί το  φαύλο κύκλο της ύφεσης και  οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και τους πολίτες σε απόγνωση.

Τρίτη, 10 Ιανουάριος 2017 22:17

Μνημόσυνο σ' έναν δικτάτορα

Γράφτηκε από τον

Γράφει
ο Τάσος Ναούμης
παιδίατρος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Μπερδευτήκαμε με τις τόσο αντιφατικές δηλώσεις που ακολούθησαν την αναγγελία του θανάτου του Φ. Κάστρο.  Άλλοι εκφράστηκαν με θαυμασμό για τα επαναστατικά κατορθώματα του ανδρός και άλλοι με κατηγορίες για την πολιτική του συμπεριφορά. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε τον Κάστρο δικτάτορα  ενώ ο Έλληνας υφυπουργός παιδείας Κ. Ζουράρης υποστήριξε, με τον γνωστό εκλεπτυσμένο του τρόπο, το ακριβώς αντίθετο.  Οι δηλώσεις των δύο πολιτικών καθώς και το ταξίδι του πρωθυπουργού  στην Κούβα πυροδότησαν τον Δεκέμβριο του 2016 μια ατέλειωτη συζήτηση, που δεν  θα έπρεπε να έχει  κανένα νόημα στην εποχή μας. Αφήνουμε τα ουσιώδη που αφορούν το παρόν και το μέλλον της δικής μας χώρας και ασχολούμαστε με δευτερεύοντα ζητήματα λες και είναι θεμελιώδες το ερώτημα εάν ο Κάστρο ήταν η όχι δικτάτορας.  Έχει κάποια αξία το να αναζητήσουμε μία απάντηση;  Δυστυχώς στην μπερδεμένη σύγχρονη Ελλάδα φαίνεται πως η συζήτηση ναι, έχει νόημα.

Τρίτη, 10 Ιανουάριος 2017 22:14

Προπαγάνδα

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη 

 

Η είδηση πέρασε στα ψιλά, αν και είναι κεφαλαιώδους σημασίας: Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο Πρόεδρος Ομπάμα επικύρωσε πρόταση νόμου που κατέθεσαν δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, ο ρεπουμπλικανός Ρομπ Πόρτμαν και ο δημοκρατικός Κρις Μέρφι, με την οποία συγκροτείται στις ΗΠΑ ένας επικοινωνιακός μηχανισμός προπαγάνδας, με στόχο την απόκρουση της “παραπληροφόρησης” που διενεργεί η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και άλλες οντότητες, κρατικές και μη.