Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 5:02:57 πμ

Αρθρογραφία

Δευτέρα, 29 Ιανουάριος 2018 21:42

"Δημοκρατία της Λαζικής"

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

“Η Ιστορία δεν γράφεται με αν...” συνηθίζουνε να λένε οι ιστορικοί όταν αντιμετωπίζουν υποθετικά ερωτήματα. Γιατί πράγματι, η Ιστορία αφήνει πάντοτε στο διάβα της ερωτηματικά: Τι θα 'χε γίνει άραγε, εάν η Δύση είχε στηρίξει το Βυζάντιο στα 1453 αντί να το αφήσει στη μοίρα του; Τι θα 'χε γίνει εάν ο Ρήγας Φεραίος πετύχαινε τον στόχο του να ενώσει τα Βαλκάνια σε ένα ελληνικό κράτος με τη βοήθεια του Ναπολέοντα το 1798; Εάν η Δύση είχε αποδεχθεί την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου που παραχωρούσε τη Μακεδονία και τη Θράκη στη Βουλγαρία το 1878; Αν η Ελλάδα είχε μείνει με έναν Γερμανό βασιλιά και βρισκόταν στους χαμένους δύο παγκοσμίων πολέμων; Αν η Σοβιετική Ένωση είχε βρει διέξοδο στη Μεσόγειο το 1949;

Δευτέρα, 29 Ιανουάριος 2018 21:32

Εδώ, …μπουμ–μπουμ, εκεί, …μπαμ-μπαμ!…

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη.

 

Βρεθήκαμε την περασμένη εβδομάδα στην Γουμένισσα, προερχόμενοι από τα Γιαννιτσά. Στο συμπαθητικό μαγέρικο του Ηλία στην πλατεία είδαμε φίλους και τον πρώην Δήμαρχο της μικρής πόλης Στέλιο Παπαπαναγιώτου. Αναζητήσαμε τον Βαγγέλη Ίντο, που δεν άργησε να καταφθάσει με την βοήθεια του Στέλιου.
   Με τον Βαγγέλη Ίντο, καθηγητή φυσικών, συνταξιούχο Λυκειάρχη, μας συνδέει μακρά γνωριμία, που ανάγεται στα φοιτητικά χρόνια από στις αρχές της δεκαετίας του ’60, μέσω της φοιτητικής Ένωσης Κιλκισιωτών φοιτητών με πρόεδρο τον Ξενοφώντα Στεργιάδη, διαπρεπή νομικό του νομού και πρώην νομάρχη αργότερα.

Της Άννας Δημάκη, δημοτικής συμβούλου Κιλκίς.

Το κείμενο υπό μορφή επιστολής εστάλη από την κ. Άννα Δημάκη προς ανάγνωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου, από την οποία απουσίαζε η δημοτική σύμβουλος λόγω προσωπικού κωλύματος.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι Γαλουχημένη μέσα από τις αξίες , τα ήθη και τα έθιμα της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης από τα 10 μου έτη αλλά και στην συνέχεια, υπηρετώντας την μέσα από την πολυετή θητεία μου ως προέδρου πολιτιστικού συλλόγου αλλά και τώρα από την θέση της δημοτικής συμβούλου, με παρρησία και καμάρι , νιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ με κάθε κόστος μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια, ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική.

Σάββατο, 27 Ιανουάριος 2018 15:35

Το τάμαν και το χρέος

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη.

 

Ήταν μια ζεστή ημέρα στα μέσα Ιουνίου του 1987. Αραιή η κίνηση στους δρόμους, που αποτυπώνονταν με την μικρή κίνηση στο ιατρείο, στο επί της οδού Γ. Καπέτα 14, αυτού με τις πολλές σκάλες. Οι περισσότεροι μάλλον απέδρασαν στα ορεινά ή στις παραλίες, για λίγη δροσιά, κάτι που υπολόγιζα να κάνω και εγώ, μόλις αποτελείωνα από ενωρίς το ιατρείο. Όμως το τηλέφωνο 22189, από τα χρήσιμα τηλέφωνα του Κιλκίς, μου χαλάει τα σχέδια…  
Έλα Τάσο, ο διατρόν(ο γιατρός) ο Τάσον ο Αμανατίδης είσαι;

Τετάρτη, 24 Ιανουάριος 2018 21:12

Ἔστι μὲν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία

Γράφτηκε από τον

Του Αντώνη Παπάζογλου Φοιτητή Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ. 

Εδώ και λίγο καιρό έχει επανέλθει στο προσκήνιο της πολιτικής και διπλωματικής σκηνής το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Το όνομα είναι ιδιότητα και όχι μια απλή λέξη. Και με αυτό το σκεπτικό δεν γίνεται να αφήσουμε να επιτραπεί η παραχάραξη της Ιστορίας, και φυσικά να αποτελέσει η γλώσσα και ο πολιτισμός αντικείμενα συνδιαλλαγής και μικροκομματικών τακτικισμών.

Του Γιάννη Αλίρη.

Όλοι τονίζουν  την ευκαιρία επίλυσης  του ονόματος Μακεδονία στις συζητήσεις- διαβουλεύσεις  οι οποίες είναι σε εξέλιξη . Μιλούν για ευκαιρία διότι αυτή την περίοδο υπάρχει μετριοπαθής κυβέρνηση στην γείτονα χώρα , (πάντως η αρχική εκτίμηση για την μετριοπάθεια τους μάλλον πρέπει να επανεκτιμηθεί).

Τρίτη, 23 Ιανουάριος 2018 21:58

Δυσλεξία. Ανησυχητικά συμπτώματα γραπτού λόγου στο παιδί

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Θεοδοσία Ε. Παπαδοπούλου-Τσάτση
Φιλόλογος Α.Π.Θ. MSC Ειδικής Αγωγής
e.mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο για ένα παιδί των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, να αντιστρέφει τα γράμματα, να μπερδεύει τη σειρά τους, ή να μη μπορεί να τα προσαρμόσει σ’ένα ομοιόμορφο μέγεθος. Αποτελούν όμως  τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σημάδια δυσλεξίας;

Κυριακή, 21 Ιανουάριος 2018 21:36

Πόσες Μακεδονίες υπάρχουν;

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

Ήτανε στα 1962, που η Μακεδονική Εστία διοργάνωσε στην Αρχαιολογική Εταιρεία της Αθήνας, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο “Η Μακεδονία μας και η μακεδονική μειονότης”. Η διάλεξη αυτή καταγράφηκε και τυπώθηκε και σε βιβλίο δύο φορές: Την πρώτη φορά το 1962, και τη δεύτερη φορά το 1967, από την Εθνική Ένωση Βορείων Ελλήνων.

Κυριακή, 21 Ιανουάριος 2018 21:20

Αυτά τα χάπια θα τα παίρνω αιωνίως;

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Ο ηλικιωμένος Α. Τ., από μεγάλη οικογένεια Καυκασίων Ποντίων, ήταν ένας πολύ καλός και έντιμος επαγγελματίας στο Κιλκίς, με μεγάλο παντοπωλείο επί της οδού Λέοντος Σοφού, καλός οικογενειάρχης και καλός Πόντιος (Καυκάσιος). Η μακρινή καταγωγή της οικογένειας κρατούσε από την ονομαστή Άτρα Αργυρούπολης του Πόντου, (πατρίδα των Βυζαντινών Γαβράδων), που στη συνέχεια μερίδα της ανευρίσκεται στο Σιντισκόμ του Αρνταχάν του Καυκάσου από το 1878 και από εκεί στην Κάτω Ποταμιά το 1914, τελευταία δε, μόνιμα από πεντηκονταετίας στο Κιλκίς.

Κυριακή, 21 Ιανουάριος 2018 20:54

"Ευλογία Θεού"

Γράφτηκε από τον

Του Αιμίλιου Σαββίδη.

Μέσα σ’ αυτήν την ζεστή αγκαλιά, μαθαίνεις την αγάπη, την αλληλεγγύη, την συντροφικότητα και το ενδιαφέρον για τον συνάθρωπό σου.
Όπως και τις απαραίτητες γνώσεις για να συνεχίσεις την κοινωνικοποίηση σου στην ζωή.