Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017, 10:34:10 μμ

Αρθρογραφία

Παρασκευή, 21 Απρίλιος 2017 20:33

Η Παναγία

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

Επισκεπτόμενος τον καθεδρικό ναό του Μάντσεστερ στην Αγγλία, ο επισκέπτης μπορεί να διαπιστώσει τις διαφορές της αγγλικανικής χριστιανικής προσέγγισης από τη δική μας. Το οικοδόμημα είναι εντυπωσιακό, η αρχιτεκτονική του θαυμάσια. Στο εσωτερικό του διαθέτει παρεκκλήσια – γωνιές ειδικής προσευχής και σύναξης. Το ένα αφορά πεσόντες σε πολέμους. Το άλλο, παιδιά που χάθηκαν στη γέννα τους. Στο τελευταίο αυτό, έχει τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση μια ορθόδοξη εικόνα της Παναγίας βρεφοκρατούσας.

Του Νίκου

Σιάνα. 

 

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου η συνάντηση των Ποντίων ύστερα από κάλεσμα της επιτροπής για την ενότητα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Να υπενθυμίσουμε πως η πρώτη συνάντηση έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1916, όπως και η δεύτερη στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τότε είχε συγκροτηθεί δεκαμελής επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή Πανεπιστημίου Γεώργιο Θ. Παυλίδη με συγκεκριμένα δεσμευτικά κριτήρια. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης – ερώτησης προς τους συνέδρους: τι και πως προτείνετε να επιτύχουμε την καθολική ενότητά μας και πως και πότε θα εφαρμοσθούν οι αποφάσεις – προτάσεις που επεξεργάστηκε η επιτροπή;

Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 20:30

Ο ψεύτης βοσκός και η αξιολόγηση

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη
Ιωαννίδη. 

 

Ο μύθος του ψεύτη βοσκού είναι γνωστός σε όλους, αλλά, παρ’όλα αυτά, θα σας τον θυμίσω με πολύ λίγα λόγια
( Ήταν, λέει, ένα βοσκόπουλο που φύλαγε τα πρόβατα του πατέρα του κοντά στο χωριό του πάνω σε ένα λόφο. Κάποια στιγμή είχε βαρεθεί τη μοναξιά και σκέφθηκε να παίξει ένα παιχνίδι στους συγχωριανούς του. Άρχισε., λοιπόν να φωνάζει: « Τρέξτε χωριανοί λύκοι, λύκοι έπεσαν στα πρόβατα. Βοήθεια! Βοήθεια!».

Δευτέρα, 10 Απρίλιος 2017 20:44

Πυρρίχεια

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Το αρχαίο κείμενο αναφέρεται στον Ορφέα και στη θρακική μουσική παράδοση. Συντάκτης του είναι ένας χριστιανός λόγιος του 4ου μ.Χ. αιώνα, ο Δαυίδ, μαθητής του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Ολυμπιόδωρου από την Αλεξάνδρεια. Κάπου ανάμεσα στις γραμμές, αναφέρεται στα πολεμικά εμβατήρια, και στον πολυσυζητημένο πυρρίχιο χορό – τον αρχαίο εκείνο πολεμικό χορό, που οι Πόντιοι ταυτίζουμε με την δική μας σέρα. Έχουμε δίκιο άραγε;

Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 21:27

Ενός λεπτού σιγή

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα. 

 

Σε ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων και θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των τεσσάρων παιδιών που σκοτώθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στον Εύοσμο, η Ολομέλεια της Βουλής κράτησε ενός λεπτού σιγή. Ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικό μάθημα οδικής αγωγής στα σχολεία. «Είχαμε πάλι ένα τραγικό δυστύχημα με νέα παιδιά, νομίζω πως πρέπει να αρχίσει μια συζήτηση για να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτικότητα του μαθήματος οδικής ασφάλειας» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2017 20:28

Ο Απρίλης και τα σημάδια του στην Ιστορία

Γράφτηκε από τον

Του Αντώνη Παπαζογλου. 

 

Απρίλιος, ένας μήνας με Ιστορία Αυτές τις ημέρες διανύουμε το δεύτερο μήνα της Άνοιξης, τον Απρίλιο, ένα μήνα στον οποίο τοποθετείται πλήθος γεγονότων και ημερομηνιών που αποτυπώθηκαν με έντονα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας. Η λέξη Απρίλιος οφείλει την προέλευση της στη λατινική λέξη Aprillis, από το ρήμα aperire που σημαίνει «ανοίγω», καθώς «ανοίγει» ο καιρός και παγιώνεται η Άνοιξη. Ας δούμε λοιπόν, μερικές σημαντικές επετείους αυτού του μήνα, το υπόβαθρο των οποίων έφεραν την «Άνοιξη» στον κόσμο και μία που επανέφερε το «Χειμώνα».

Του Γιάννη Τσογγίδη
πρώην προέδρου
του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς. 

 

Είναι γνωστή η τακτική στους γνωρίζοντες τα πολιτικά πράγματα στον τόπο μας ! Όταν κάποιοι προσπαθούν να απομυθοποιήσουν τα παραμύθια και τα success stories της αριστερο-αδέξιας κυβέρνησης, πάντοτε επιστρατεύεται ο από μηχανής Θεός να βάλει πλάτη. Μόλις καταθέσαμε τη γραπτή ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς θέτοντας τον προβληματισμό περί της παρουσίας του συλλόγου των δήθεν εθελοντών (δε μπορώ να κατανοήσω εθελοντές που διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια κατά οποιονδήποτε τρόπο και απασχολούν έμμισθο προσωπικό)  με το όνομα OMNES και επιπλέον εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο κάποιες αντίθετες με αυτούς φωνές, έκανε αμέσως παρέμβαση  ο Δημήτρης ο Αγαθόπουλος για να συνεχίσει την αγιοποίηση του συλλόγου αυτού και να τον καλύψει.

Κυριακή, 02 Απρίλιος 2017 22:05

Οι μεταρρυθμιστές

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη.

Ο μεγαλύτερος μπελάς για οποιονδήποτε θέλει να συγκροτήσει έναν νέο πολιτικό φορέα σήμερα, είναι η εύρεση πολιτικών προτάσεων που να μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν μεταρρυθμιστική πνοή, ένα ύφος “ρήξης με το παλιό”, αλλά όχι και τόσο μεγάλης ρήξης που να φοβίσει τους ψηφοφόρους. Θα πρέπει να διαφοροποιούν το κόμμα αυτό απ' τα διπλανά του – και ειδικά για πολιτικούς που έχουν δοκιμαστεί κατά το παρελθόν, θα πρέπει να πιστοποιούν πως μεταρρυθμιστές αυτοί, αξίζουν της προσοχής της κοινωνίας που τους καταδίκασε.

Πέμπτη, 30 Μάρτιος 2017 20:38

Κάντο όπως θες, όπως σ’ αρέσει!

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη. 

 

Δεν σου αρέσει τίποτα από το σήμερα, φτιάξε το αύριο όπως σ΄αρέσει.
...
Δεν μπορείς να ανεχτείς τον εαυτό σου; άλλαξέ τον.
 
Μην αρκείσαι στα λίγα όταν είσαι φτιαγμένος για τα πολλά.
Μην συντονίζεσαι με την καθημερινότητα, όταν μπορείς να ζήσεις στιγμές, έστω και ελάχιστες απόλυτης ικανοποίησης της ύπαρξής σου, μην βάζεις όρια στις επιθυμίες σου.

Του Δημήτρη (Μήτου) Ιωαννίδη.

Στον πρώτο τίτλο «η τρομοκρατία της αξιολόγησης δεν θα περάσει»  είχαν ταχτεί υπέρ (άλλωστε δική τους έμπνευση ήταν) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπ/κών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, αλλά,  και σε κάθε μορφή αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2014, απαξιώνοντας μ αυτόν τον τρόπο όλους τους έντιμους εκπαιδευτικούς, η πλειοψηφία των οποίων διαφωνούσε με τη στάση αυτή των συνδικαλιστικών Οργάνων. Είχα καυτηριάσει αυτή την αρνητική στάση των συνδικάτων που απαξίωναν τους εκπ/κούς, με δημοσίευμα των ΕΙΔΗΣΕΩΝ της 16ης Ιουλίου, τονίζοντας, πως η ελληνική κοινωνία ανέκαθεν, κατέτασσε τους δασκάλους και τους καθηγητές στην πρώτη γραμμή εκτίμησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων , οι οποίοι πλήν όλων των άλλων, ήταν μαζί με την ελληνική κοινωνία,  μπροστάρηδες σ όλους τους απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες από την περίοδο της τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα.