Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018, 8:53:59 μμ

Αρθρογραφία

Κυριακή, 10 Σεπτέμβριος 2017 21:42

Η προκλητική βερυκοκκιά...

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Το καλοκαίρι του ’42, τον καιρό της Γερμανικής κατοχής, η έλλειψη τροφίμων συντρόφευε τις περισσότερες φτωχές οικογένειες του Κιλκίς. Μοιραία τα παιδιά προσπαθούσαν να κορέσουν την πείνα τους με φρούτα καρποφόρων δένδρων από  τις αυλές και τους μπαχτσέδες. Κυρίως τους ξένους μπαχτσέδες!...

Παρασκευή, 08 Σεπτέμβριος 2017 22:50

Η απαγορευμένη συζήτηση

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Οι οθόνες γέμισαν με τη φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου – τη γνωστή φωτογραφία με τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη στο χέρι και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο πλάι του: Τον Γιάννη Αλευρά, τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, την Αμαλία Φλέμινγκ. Πρόκειται για τα γενέθλια του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος, ενός από τους πλέον ιδιόμορφους πολιτικούς σχηματισμούς στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα ωστόσο που οι αναφορές στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ περίσσεψαν, οι μνήμες αποστράφηκαν μια άλλη, πολύ πιο ουσιαστική συζήτηση.

Τετάρτη, 06 Σεπτέμβριος 2017 23:17

Προχειρότητα και απαξίωση

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο  
Σιωνίδης Κώστας
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
“Παιονία της Προόδου”. 

 

Ένα από τα θέματα  στο οποίο ο  Δημοτικός Σύμβουλος καλείται να τοποθετηθεί κάθε χρόνο της θητείας του στο Δημοτικό Συμβούλιο , είναι το θέμα των Δημοτικών τελών. Ο νόμος επιβάλει την συζήτηση του θέματος ανά έτος διότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον προϋπολογισμό της κάθε χρονιάς και την πορεία των εσόδων και εξόδων. Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να φέρει το θέμα στο συμβούλιο, ακόμη και αν η πρότασή της είναι  τα τέλη να παραμείνουν ίδια και δεν υπάρχουν μεταβολές.

Κυριακή, 03 Σεπτέμβριος 2017 23:42

Νταλντούλρτ’ σαν οι φούσκεις, θειό;

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Είναι αλήθεια, ότι οι Στενημαχίτες διέθεταν καλύτερη κουζίνα, ομολογεί ο Δημήτρης Νικοπολιτίδης, που γνώριζε τα πράγματα από μέσα, ως μεγαλωμένος στον συνοικισμό Στενημαχιτών. Ιδιαίτερη ανάμνηση διατηρεί από τα παρασκευάσματα κρέατος των Στενημαχιτών, χοιρινά, βοδινά, γαρνιρισμένα με μυρωδικά, αλλά κυρίως από τα γευστικά λουκάνικα και τα πικάντικα ψηνορέφια και τα άλλα παρασκευάσματα του κιμά (μπιφτέκια, τζιγιεροσαρμάδες κλπ).

Σάββατο, 02 Σεπτέμβριος 2017 20:25

Ο μύθος της 3ης Σεπτεμβρίου

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Αν ένας ξένος τουρίστας επισκεφθεί την Αθήνα, θα πρέπει λογικά να εντυπωσιαστεί από την μεγαλύτερη και ιστορικότερη πλατεία της πρωτεύουσας, την πλατεία Συντάγματος. Είναι μία από τις ελάχιστες πλατείες στον κόσμο που φέρουν τέτοιο όνομα, και η πρώτη στην Ιστορία που το κατοχύρωσε. Ο επισκέπτης θα συνδυάσει λογικά την αναφορά στο σύνταγμα και την 3η Σεπτεμβρίου του 1843, με το φιλελεύθερο πνεύμα που η Ελλάδα διεκδικεί για τον εαυτό της. Ένα προσεκτικότερο μάτι ωστόσο, μάλλον θα γούρλωνε απ' την έκπληξη.

Παρασκευή, 01 Σεπτέμβριος 2017 23:48

Γιατί μόνο οι σακούλες;

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα. 

 

Από το 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα προσφέρονται δωρεάν αλλά θα πρέπει να τις αγοράζουμε. Στόχος αυτού του μέτρου είναι ο περιορισμός της αλόγιστης χρήσης και κατ' επέκταση η προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ τίθεται όμως ένα μεγάλο προβοκατόρικο ερώτημα: Γιατί μόνο οι πλαστικές σακούλες; Μήπως τα πλαστικά μπουκάλια και τα πλαστικά ποτήρια του φραπέ "ομορφαίνουν" το περιβάλλον και  θεωρούνται διακοσμητικά στοιχεία των δρόμων μας και γενικότερα των δημόσιων χώρων μας;
Σε κάθε περίπτωση κάθε μέτρο έστω καθυστερημένα που προστατεύει το περιβάλλον μας είναι καλοδεχούμενο, έστω και κουτσουρεμένο. Το μέγα ζήτημα βέβαια είναι η εφαρμογή του νόμου. Δυστυχώς τα παραδείγματα μη εφαρμογής είναι πολλά με κλασσικότερο παράδειγμα τον έλεγχο του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.  

Παρασκευή, 01 Σεπτέμβριος 2017 23:39

Θρακιώτης είσαι;

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Με τον νέο γιατρό Νίκο Ξανθόπουλο, τώρα πετυχημένο παιδίατρο του Κιλκίς, κάναμε μαζί την άσκηση παθολογίας στο νοσοκομείο Κιλκίς, κάτω την διεύθυνση του αείμνηστου ιατρού Αθαν. Τηλιακού. Νομίζω πως ήταν το 1978.
   Λίγα τα έκτακτα περιστατικά το απόγευμα εκείνο. Έναν άνδρα, που ήρθε, ως έκτακτο περιστατικό, ανέλαβε να τον εξετάσει ο νεαρότερος Νίκος στο εξεταστήριο του γραφείου. Επρόκειτο για μεσήλικα άνδρα, καλής σωματικής διαπλάσεως, που προσήλθε για κάποιο γαστρεντερικό σύνδρομο, ιδιαίτερα επώδυνο περιοδικά και με επίμονο τεινεσμό (έπειξη για αφόδευση).

Δευτέρα, 28 Αύγουστος 2017 23:14

Η ουρά των Εσθονών

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Ήταν μία από τις ειδήσεις που συνήθως ποτέ δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, γιατί απλά κάποιοι κρίνουν πως το κοινό δεν ενδιαφέρεται γι' αυτές: Τον Απρίλιο του 2014 στην Αθήνα, συνήλθαν σε Διάσκεψη όλοι οι βουλευτές που μετέχουν στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ασφάλειας των κοινοβουλίων τους και της ευρωβουλής, για να εξετάσουν ουσιαστικά δύο ζητήματα: Το ένα ήταν η δημιουργία ευέλικτων ευρωπαϊκών στρατιωτικών μονάδων ταχείας επέμβασης και το άλλο η ρωσική απειλή για την Ουκρανία.

Πέμπτη, 24 Αύγουστος 2017 22:22

Άλλο υπουργός κι άλλο μπάρμπα Γιάννης

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα. 

 

Ο αυγουστιάτικος καύσωνας έγινε πιο ενοχλητικός από την πολιτική ειδησεογραφία της καθημερινότητας. Πέρσυ είχαμε τον "βομβαρδισμό" για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών, φέτος για να μην πλήξουμε είπαν οι αγέρωχοι κυβερνώντες να βάλλουν τάξη στους σημαιοφόρους των δημοτικών σχολείων!

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Η είδηση από όλα τα μέσα της μαζικής ενημέρωσης του θανάτου της μεγάλης σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Ζωής Λάσκαρη, μου έφερε στη μνήμη εκτός από τις εικόνες από σκηνές των έργων, όπου πρωταγωνιστούσε η αείμνηστη,  κατά την δεκαετία του ’60, εποχή των φοιτητικών μου χρόνων και ένα άλλο περιστατικό, αρχές τις δεκαετίας του ’80, σχετικό με αυτές τις μνήμες, που συνέβηκε μεταξύ εμού, ως ιατρού πλέον και ενός άλλου μεγάλου ηθοποιού και συμπρωταγωνιστή της μακαρίτισσας τον καιρό εκείνο, του Σπύρου Καλογήρου. Για το περιστατικό έγραψα σχετικά σε τοπική εφημερίδα, όταν και εκείνος εγκατέλειψε άδοξα τα εγκόσμια….