Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 3:55:22 μμ
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

Πασσαλίδης Θεόδωρος: Δεκατρία χρόνια από τον θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη

Πριν 13 χρόνια τον Σεπτέμβριο του 2001 ανήμερα του Σταυρού παραβρεθήκαμε με τη σύζυγό μου στην κηδεία του Στέλιου Καζαντζίδη στην Ελευσίνα, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρόν στην κηδεία του από όλη την Ελλάδα, Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική.
Η Ελλάδα θρηνούσε το αηδόνι της, τον κορυφαίο Έλληνα τραγουδιστή. Ο Μεγάλος, ο ανεπανάληπτος, ο ταλαντούχος, ο χαρισματικός με θεϊκή φωνή Στέλιος Καζαντζίδης συγκινεί και συγκλονίζει τον Ελληνικό Λαό.
Ο κόσμος θέλει να ακούσει από τα κανάλια της τηλεόρασης ιδιωτικά και κρατικά εκπομπές που να αναφέρονται στον Στέλιο Καζαντζίδη. Ο καλύτερος όλων των εποχών Αυθεντικός Λαϊκός Τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης δεν πρέπει να ξεχαστεί, το ζητάει η ελληνική κοινωνία.


Οι εκπομπές από την τηλεόραση να είναι πιο πυκνές, να ακούει ο Ελληνικός Λαός τις μεγάλες λαϊκές επιτυχίες του. Ώρες ολόκληρες τραγουδούσε ο Στέλιος Καζαντζίδης ψαρεύοντας στον Άγιο Κωνσταντίνο με τη σύζυγό του Βάσω.Έσχιζε τα κύματα με τη φωνή του και έλεγε «τραγουδώ πρώτα για μένα, για τον εαυτό μου» όπως μου αφηγήθηκε η ίδια η Βάσω σε επικοινωνία που είχαμε.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν ασυναγώνιστο σύμβολο. ΄Ηταν ο μοναδικός Λαϊκός Τραγουδιστής που κεραυνοβολούσε και καθήλωνε τον κόσμο με τη μελωδία της φωνής του. Ήταν ο Λαϊκός Τραγουδιστής που υποκλίθηκαν όλοι στο όνομα του, μικροί και μεγάλοι καλλιτέχνες.
Επώνυμοι που αναφέρθηκαν με θαυμασμό στον Στέλιο Καζαντζίδη: Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μάνος Χατζηδάκης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιώργος Ζαμπέτας, Άκης Πάνου, Μάνος Λοϊζός. Επίσης για τον Καζαντζίδη μίλησαν με κολακευτικά λόγια Χάρις Αλεξίου, Πάνος Γεραμάνης, Καίτη Γκρέη, Θεόδωρος Δερβενιώτης, Λίτσα Διαμάντη, Ανδρέας  Καϊαφας, Μαρινέλα, Γιώργος Νταλάρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Τάκης Σούκας, Πασχάλης Τερζής, Μαρία Φαραντούρη.
Εκατομμύρια Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό κουβαλούν μέσα τους τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη. Η σύζυγός του Βάσω Καζαντζίδη τα πρώτα χρόνια του γάμου της προσπάθησε να τον επηρεάσει να αλλάξει την απόφασή του και να ξαναγυρίσει στο τραγούδι έστω μόνο δισκογραφικά.
Το 1987 έγινε το θαύμα.  Ο Στέλιος Καζαντζίδης αποφασίζει να ξαναμπεί στο Στούντιο και να ηχογραφήσει καινούρια τραγούδια. Ο Στέλιος μπαίνοντας στο στούντιο είπε αισθάνομαι ελεύθερος. 12 χρόνια απείχε από τη δισκογραφία.
Ο Δρόμος της επιστροφής:  στο τραγούδι, αυτό πούλησε 50.000 αντίτυπα σε μια μέρα και 220.000 στις επόμενες είκοσι ημέρες.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε 29 Αυγούστου 1931. Η οικογένεια του μετακομίζει αρχικά στα Πλατανάκια του Ν. Σερρών και στη συνέχεια στη Ροδώνα Κιλκίς.
Όσες φορές εμφανίσθηκε στην τηλεόραση σταματούσαν τα πάντα, είχε τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα και τηλεθέαση από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη. Ήταν ελάχιστοι αυτοί που κυκλοφορούσαν στο δρόμο.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης εάν το ήθελε με μεγάλη ευκολία θα γέμιζε με συναυλίες όλα τα στάδια της χώρας. Ήταν ο αυθεντικός τραγουδιστής της ξενιτιάς, του πόνου, της χαρά, του έρωτα.
Σε συνάντηση που είχα στην Αθήνα με τον Μίμη Παπαϊωάννου τον παλιό μεγάλο διεθνή ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ μου είπε ότι ακολούθησε τον Στέλιο Καζαντζίδη στη Γερμανία και ήθελε να τραγουδήσει μαζί του, να κάνει σταδιοδρομία τραγουδιστή. Μετά από αξιολόγησή  του ο Στέλιος Καζαντζίδης είπε στον Μίμη Παπαϊωάννου¨άφησε το τραγούδι και πήγαινε να παίξεις μπάλα στα γήπεδα”.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης έλεγε ότι αγάπησε τον Άγιο Κωνσταντίνο με το βουνό και την θάλασσα, διότι έμοιαζε καταπληκτικά με την Ορτού (Κοτύωρα) του Πόντου, τόπο καταγωγής του πατέρα του.
Κάποτε ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγούδησε σε κέντρο κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας. Εκεί κάποιος πλανόδιος μικροπωλητές πουλούσε ξηρούς καρπούς στο δρόμο, τα πούλησε όλα και από τα χρήματα που πήρε πάντρεψε την κόρη του, όπως είπε.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης την εποχή που τραγουδούσε στα κέντρα απαιτούσε από τους ιδιοκτήτες να έχουν χαμηλές τιμές για τους πελάτες.
Όταν ζήτησαν από τον Στέλιο Καζαντίδη να τραγουδήσει στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα το αρνήθηκε. Δεν ήθελε πολυτέλειες.
Λίγο πριν κλονισθεί η υγεία του Στέλιου Καζαντζίδη έγινε συνάντηση με τη Μαρινέλα στον Άγιο Κωνσταντίνο για τραγουδήσουν πάλι μαζί. Ο θάνατος του ματαίωσε την συμφωνία.
Όλα αυτά που γράφονται για τον Στέλιο Καζαντζίδη δεν έχουν στοιχεία υπερβολής, αλλά βρίσκονται στα όρια της πραγματικότητας.
Η φωνή του ήταν «Εθνική Φωνή» της Ελλάδος.