Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:20:08 μμ
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 21:54

Νέο ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού στα Κρούσια

Το αίτημα εφτά  προέδρων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Κιλκίς που κατατέθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2016 και με το οποίο ζητούσαν επικαιροποίηση του ομόφωνου από το 2012 ψηφίσματος κατά της εξόρυξης χρυσού στα Κρούσια έφερε  προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας ο νέος πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Κυριακίδης.


Μάλιστα η καθυστερημένη εισαγωγή του θέματος προκάλεσε "ανάφλεξη" καθώς σχετική ερώτηση του αντιδημάρχου Δημ. Τσαντάκη προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου του σώματος Γιάννη Τσογγίδη που  υπερασπίστηκε τη θέση του "είπα τότε στους προέδρους ότι όσο είμαι εγώ πρόεδρος δεν θα φέρω το θέμα προς συζήτηση - ψήφιση" Για να συμπληρώσει πως "αν ήθελε μπορούσε να το φέρει προς ψήφιση και ο κ. Δήμαρχος".
Μάλιστα ο κ. Τσογγίδης και στη σχετική ψηφοφορία η οποία έγινε χωρίς να συζητηθεί σε βάθος το όλο θέμα, καταψήφισε.
Κατά της συζήτησης αλλά υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και ο δημ. σύμβουλος Θόδωρος Βαφειάδης με το επιχείρημα πως δεν συνέτρεχε κανένας λόγος επικαιροποίησης  που το  μόνο πρακτικό αποτέλεσμά της-  όπερ επιβεβαιώθηκε - θα ήταν ένα ομόφωνο ψήφισμα να καταστεί  ψήφισμα κατά πλειοψηφία.
Το θέμα εισηγήθηκε ο τοπικός αντιδήμαρχος Ανέστης Πογέλης που ανέπτυξε  το αίτημα των οχτώ προέδρων κοινοτήτων (Σημαιοφορίδης Αλέξανδρος Τερπύλλου, Ανδράδης Νικόλαος Ευκαρπίας, Κριτσιάνης Στέφανος Βάθης, Σιδηρόπουλος Γιάννης Γερακαριού, Κουρπαλατίδης Αθανάσιος Κ. Θεοδωράκια, Γραμματικόπουλος Παναγιώτης Φύσκας, Πεχλιβανίδης Σάββας Τριποτάμου).

Το αίτημα των προέδρων
"Τέσσερα χρόνια μετά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Κιλκίς κι ενώ φαίνεται η διαδικασία του διαγωνισμού του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου των 91.000 στρεμμάτων στα Κρούσσια να έχει παγώσει αφού δεν έχει υπογραφεί καμιά σύμβαση, εν τούτοις η ανησυχία πολιτών και φορέων είναι έντονη και βάσιμη. Το φερόμενο ως τελικό σχέδιο του "Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης Π.Κ.Μακεδονίας" αναφορικά με την ΠΕ Κιλκίς χαρακτηρίζει το 1/3 του νομού μεταλλευτική περιοχή και ζώνη υποβαθμισμένου τοπίου με τη ρητή υποσημείωση ότι η μεταλλεία κατισχύει οποιασδήποτε άλλης χρήσης γης, ενώ απουσιάζουν από το σχέδιο σημαντικά σημεία του νομού και του Δήμου (Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος, Αρχαιολογικός Χώρος Παλατιανού) και απουσιάζουν επίσης και σημαντικά έργα που αν υλοποιηθούν θα δώσουν πνοή στον τόπο, όπως ο Προαστιακός, το φράγμα Μεταξοχωρίου, κ.α. " Κρίνεται απαραίτητο να επικαιροποιηθεί και να ανανεωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια σε οποιαδήποτε έρευνα και εκμετάλλευση μεταλλεύματος στα Κρούσια..."
Ο κ. Σημαιοφορίδης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια μόνιμη κατάσταση  "πολέμου και ανακωχής" και χρειάζεται να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα  "πετώντας στο καλάθι των αχρήστων το χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας". Ζήτησε η περιοχή των Κρουσίων να ανακηρυχθεί  τόπος βιολογικής καλλιέργειας, να κατασκευαστεί το φράγμα Μεταξοχωρίου για την υδροδότηση του Κιλκίς και των οικισμών των Κρουσίων, να λειτουργήσει ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος και ο Δήμαρχος να συγκροτήσει διαπαραταξιακή επιτροπή με στόχο της ακύρωση του διαγωνισμού. Τέλος πρότεινε την προκήρυξη τοπικού δημοψηφίσματος.
Υπέρ της επικαιροποίησης και επί της ουσίας κατά ενδεχόμενης εκμετάλλευσης των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της περιοχής Κρουσίων τάχθηκε εκ μέρους της επιτροπής κατά των μεταλλείων ο κ. Άγγελος  Αραμπατζής.  "Συνεχής και μακροχρόνιος πρέπει να είναι αγώνας κατά των μεταλλείων?" είπε και  επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την μέχρι τώρα στάση της. "Πριν ενάμιση χρόνο συναντηθήκαμε με τον με το τότε υπουργό ΠΕΚΑ Πάνο Σκουρλέτη. Είχε υποσχεθεί ότι θα αλλάξει το χωροταξικό και θα ακυρώσει τη σύμβαση με τον ΑΚΤΩΡΑ. που μέχρι τότε δεν είχε υπογραφεί. Τίποτε από αυτά δεν έγινε, ούτε καν μας ενημέρωσαν" τόνισε ο κ. Αραμπατζής.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Παύλος Τονικίδης ανέφερε πως "ο χρυσός αυτής της περιοχής είναι ο αγροτοκτηνοτροφικός της τομέας" και τάχθηκε κατά της εκμετάλλευσης.
Ο κ. Γιάννης Φαχουρίδης τόνισε "μεταλλευτική δραστηριότητα από ιδιώτη και σε αυτήν την περιοχή δεν πρέπει να γίνει ποτέ"
Στη σχετική ψηφοφορία καταψήφισε το σχετικό κείμενο μόνο ο κ. Τσογγίδης.