Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020, 7:37:29 πμ
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 21:08

2ο Γυμνάσιο Κιλκίς - Άρθρα για την περιβαλλοντική ευαισθησία των συμπολιτών μας: Σκέψεις σ' ένα σκίτσο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο σκίτσο της Εφημερίδας ¨Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ¨ του 2003 παρατηρούμε μια άθλια εικόνα του περιβάλλοντος, δηλαδή είναι μολυσμένο από ορυκτούς ρύπους, από καυσαέρια πλοίων, από διάφορα σκουπίδια μέσα στη θάλασσα.
Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που δημιουργεί αυτή η εικόνα είναι πολλαπλές. Γεννιούνται πολλά ερωτήματα όπως, γιατί να μην αξιοποιούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί να είμαστε τόσο αδιάφοροι και εγωιστές.


Δυστυχώς δε σκεφτόμαστε τις συνέπειες που προκαλούν οι επιλογές μας. Έτσι τώρα πια παρατηρούμε διαρκείς καταστροφές, που τις προκαλεί το περιβάλλον εις βάρος των ανθρώπων. Με λίγα λόγια ¨το περιβάλλον εκδικείται¨ για την αλαζονεία μας. Και μόνο η σκέψη δημιουργεί ένα αίσθημα πικρίας, ίσως γιατί μας οδηγεί στην αυτοκριτική μας.
Οι επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια με εισηγήσεις και άρθρα παροτρύνουν εμάς τους νέους να φανούμε υπερασπιστές του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε μέρος του περιβάλλοντος και όχι άτομα που ζουν έξω από αυτό.
Δυστυχώς η εγωιστική συμπεριφορά μας και η έλλειψη συνεργασίας σε συνδυασμό με το κυνήγι του κέρδους, μας οδηγούν στην αυτοκαταστροφή.
Ραφαηλία Τσιρτσίδου, για την Περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς

 

Η ΡΎΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΏΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΤΏΝ
Η ρύπανση των θαλασσών και των ακτών είναι ένα από τα πολλά και σημαντικότερα προβλήματα του περιβάλλοντος. Δημιουργήθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ως τίμημα της τεχνολογικής ανάπτυξης, που βελτίωσε τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου, έβλαψε όμως το περιβάλλον.
Στη θάλασσα καταλήγει καθημερινά ένας τεράστιος όγκος βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων (χημικά πυρηνικά απόβλητα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα).
Η ρύπανση από τα διερχόμενα πλοία και τα δεξαμενόπλοια είναι επίσης πολύ επικίνδυνη, κυρίως σε περίπτωση ατυχήματος, αφού μεγάλες ποσότητες πετρελαίου καταλήγουν στη θάλασσα.
Εκτός από τη ρύπανση με υγρά απόβλητα, εξίσου σοβαρή είναι και η ρύπανση των ακτών και θαλασσών με στερεά απορρίμματα. Πλαστικά, χάρτινα και μεταλλικά αντικείμενα επιπλέουν στις θάλασσες, ασχημαίνουν τις ακτές μας και απειλούν τη θαλάσσια πανίδα, αλλά και την ανθρώπινη υγεία.
Κάθε χρόνο εκατομμύρια χελώνες, ψάρια και θαλασσοπούλια πεθαίνουν καταπίνοντας θαλάσσια απορρίμματα, κυρίως πλαστικά, ενώ κάποια από τα μολυσμένα ψάρια είναι συχνά επισκέπτες στο πιάτο μας.
Είναι φανερό ότι η θαλάσσια ρύπανση μας αφορά όλους και οφείλουμε να κάνουμε ο τι περνάει από το χέρι μας για να την περιορίσουμε, τόσο για τη δική μας ποιότητα ζωής, όσο και για τις επόμενες γενιές.
Ζωή Τσάτση, για την Περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς