Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020, 2:11:56 πμ
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 22:02

Αρης Παπαδόπουλος: Συνάντηση των αδελφοποιημένων σχολείων Ελλάδας και Ρωσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα ελληνικά σχολεία του προγράμματος αδελφοποίησης των σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας είχαν την ευκαιρία να βρεθούν τη Δευτέρα 6/1/2020 στο φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «ΡΙΖΕΣ» στο κέντρο της Θεσ/νίκης. Από το νομό Κιλκίς τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το 2ο Δημοτικό Κιλκίς και το 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς.


Συζητήθηκαν τα έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος και η προοπτική του για τα επόμενα δυο χρόνια, με την παρουσία: του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας & προέδρου της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ Αφλατόν Βασίλιεβιτς Σαλάχοφ, του αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Π.Ε. & Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας Παπαδόπουλου Αριστείδη, του συντονιστή του προγράμματος αδελφοποίησης και συνεργάτη της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Κέντρο Πολιτισμού Γιάννη Καρυπίδη, του Διευθυντή της Περιφέρειας Μαύρης θάλασσας & Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Κυριάκου Ιορδανίδη.
Από τα σχολεία του προγράμματος παραβρέθηκαν οι διευθυντές 15 σχολείων. Κατόπιν κόπηκε η βασιλόπιτα και τυχερό σχολείο ήταν το 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσ/νίκης.
Συνολικά 28 ελληνικά σχολεία από την Κεντρική Μακεδονία και άλλα 14 σχολεία της Ρωσίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα αδελφοποίησης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο αναπληρωτής διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Άρης Παπαδόπουλος, τα ελληνικά και τα ρωσικά σχολεία έχουν ήδη προχωρήσει σε πολλές και σημαντικές δράσεις από κοινού και τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι να νομιμοποιηθεί με την έγκριση του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας το βιβλίο – εγχειρίδιο, που ετοιμάστηκε από καθηγητές του πανεπιστημίου «Κουμπάνσκι» σε συνεργασία με το ΑΠΘ και με το οποίο θα διδάσκεται η ρωσική γλώσσα στα αδελφοποιημένα σχολεία της Ελλάδας. Η αξιολόγηση του βιβλίου έγινε και από την επίκουρη καθηγήτρια Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τατιάνα Τριανταφυλλίδου και έχει ήδη σταλεί από το τέλος Νοεμβρίου για έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας.