Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 8:45:07 μμ
Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016 21:12

Ειδικό Σχολείο στη Γουμένισσα και νέα τμήματα ένταξης στο νομό

Για πρώτη φορά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κιλκίς επεξεργάστηκε και κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας γραπτή πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία Ειδικού Σχολείου Παιονίας στη Γουμένισσα, με την ελπίδα πως η πρόταση θα υλοποιηθεί σύντομα.


Σύμφωνα με πληροφορίες των ΕΙΔΗΣΕΩΝ-ΠΡΩΙΝΗΣ του Κιλκίς, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Αριστείδης Παπαδόπουλος επεξεργάστηκε μια συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για την ειδική εκπαίδευση στο νομό, όπου πέρα από το Ειδικό Σχολείο στη Γουμένισσα περιλαμβάνει και τη λειτουργία πολλών τμημάτων ένταξης σε όλο το νομό ακόμη και σε Δημοτικά Σχολεία των χωριών.
Η τεκμηριωμένη πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας αποδεικνύει πως η λειτουργία του Ειδικού Σχολείου στη Γουμένισσα δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω το ελληνικό δημόσιο. Το σχολείο θα στεγαστεί στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γουμένισσα, αφού βεβαίως πρώτα διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος για να φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ θα δημιουργηθεί και χώρος για ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ.
Σήμερα για τα 11 παιδιά με ειδικές ανάγκες της Παιονίας που μεταφέρονται στο Ειδικό Σχολείο του Κιλκίς η πολιτεία δαπανά 505 ευρώ ημερησίως. Η λειτουργία ενός ειδικού σχολείου στη Γουμένισσα δεν θα στοιχίζει τόσο, πέρα από το γεγονός πως δεν θα ταλαιπωρούνται και τα παιδιά της περιοχής, ενώ μπορεί να υπάρξει και διεύρυνση της λειτουργίας
Ακόμη, για τα νέα τμήματα ένταξης η Διεύθυνση έχει προτείνει τη λειτουργία πολλών και όχι μόνο στις πόλεις. Ετσι, υπάρχει βάσιμη ελπίδα πως θα λειτουργήσουν νέα τμήματα ένταξης στο Κιλκίς, στη Γουμένισσα, στο Πολύκαστρο, αλλά και σε χωριά όπως η Ευκαρπία και η Μεγάλη Βρύση και αλλού.

 

Εκπαίδευση προσφυγόπουλων
Ένα μεγάλο στοίχημα που έχει να φέρει σε πέρας η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού είναι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στα δυο κέντρα εκπαίδευσης σε Χέρσο και Νέα Καβάλα.
Μετά τις 15 Αυγούστου, οπότε και το υπουργείο Παιδείας θα έχει καταλήξει στο τι θα κάνει με το μεγάλο αυτό θέμα στο σύνολο της χώρας, η Διεύθυνση θα είναι έτοιμη για να δώσει λύσεις.
Στόχος είναι η εκπαίδευση των νηπίων να γίνει μέσα στα κέντρα φιλοξενίας σε δομές που θα λειτουργήσουν επί τόπου και για να μην απομακρυνθούν τα παιδιά από τις μητέρες τους.
Αντίθετα για τις τάξεις του Δημοτικού η Διεύθυνση προσανατολίζεται να αξιοποιηθούν σχολικές μονάδες που είναι σε λειτουργία, στο Χέρσο ή στο Πολύκαστρο, με τη δημιουργία τάξεων υποδοχής και την ένταξη των προσφυγόπουλων στα Ολοήμερα σχολεία, με στόχο και τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους. Αν δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για πρωινή λειτουργία στα σχολεία αυτά θα εξεταστεί και η λειτουργία απογευματινής βάρδιας.
Η κάλυψη των εκπαιδευτικών το πιθανότερο είναι να γίνει μέσω από τους πίνακες αναπληρωτών εκτός από κάποιες ειδικότητες που θα καλυφθούν με άλλο τρόπο.