Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 3:29:04 πμ
Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 18:09

Με αφόρμηση την επίσκεψη της δημοσιογραφικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς στα γραφεία των ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση είχαμε τη Δευτέρα 15 Απριλίου η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας και οι υπεύθυνοι καθηγητές (Ντίνου Κώστας, Μοσχοπούλου Κατερίνα, Χαρίτου Φωτεινή) με τον εκδότη της εφημερίδας ΕΙΔΗΣΕΙΣ και δημοσιογράφο κ. Κώστα Τερζενίδη, καθώς και με τον δημοσιογράφο κ. Παγλαρίδη Θεόφιλο στα γραφεία της εφημερίδας.


Η εφημερίδα Ειδήσεις είναι μία από τις δύο εβδομαδιαίες εφημερίδες του νομού μας, εκδίδει κι ένα καθημερινό φύλλο (ΠΡΩΙΝΗ) και διαθέτει και ηλεκτρονική σελίδα. Όλα τυπώνονται στο ιδιόκτητο τυπογραφείο τους. Διαθέτει αρχείο εφημερίδων από το 1992 μέχρι σήμερα κι έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο και φιλόξενο περιβάλλον με τις φωτογραφίες του κ. Τερζενίδη από όμορφα σημεία του νομού μας και τους πελαργούς να δεσπόζουν στο χώρο.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη θεματογραφία των τοπικών εφημερίδων, την εξασφάλιση της εγκυρότητας των ειδήσεων, τις δυσκολίες του επαγγέλματος του δημοσιογράφου και το μέλλον των έντυπων εφημερίδων μπροστά στη «νέα τάξη πραγμάτων» της ηλεκτρονικής εφημερίδας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως η εγγύτητα των ειδήσεων, δηλαδή το πόσο κοντά μας αναφέρονται, τις θέτει σε προτεραιότητα και τις καθιστά κύριο θέμα των τοπικών εφημερίδων.
Στη μικρή μας πόλη του Κιλκίς δύσκολο είναι να παραποιήσει κανείς την αλήθεια ενός συμβάντος που συνέβη, για παράδειγμα, στην πλατεία Ειρήνης σε σχέση με συμβάντα που συμβαίνουν στην πλατεία Εξαρχείων. Τα fake news γρήγορα θα καταρριφθούν. Η μικρή κοινωνία του Κιλκίς, βέβαια, διατηρεί κι ένα πλέγμα σχέσεων που καθιστά δύσκολο επίσης τον καταγγελτικό λόγο εναντίον υπευθύνων και μη.
Από την άλλη, λυμνάζοντα προβλήματα στην πόλη και το νομό μας διαιωνίζονται στην πάροδο του χρόνου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παγλαρίδης, αν κανείς ξεφυλλίσει φύλλα της δεκαετίας του 1990, θα διαπιστώσει πόσο χρόνια παραμένουν τα ίδια προβλήματα στο νομό μας. Για παράδειγμα, πάγιο αίτημα ήταν και παραμένει η απόκτηση δικαστικού μεγάρου στην πόλη μας. Για να μην μιλήσουμε για σχολικά κτήρια, όπως αυτό του 2ου Γυμνασίου, που παραμένουν ίδια εδώ και πολλά χρόνια, αντί να εκσυγχρονίζονται.
Το άλλο σκέλος της συζήτησής μας αφορούσε το επάγγελμα του δημοσιογράφου στον δαιδαλώδη κόσμο της ηλεκτρονικής επανάστασης, το οποίο καθίσταται όλο και πιο απαιτητικό με υψηλούς δείκτες ανεργίας, καθώς το μέλλον της έντυπης εφημερίδας είναι επισφαλές. Για πόσα χρόνια ακόμα θα επιβιώσει το χαρτί έναντι του ηλεκτρονικού φύλλου; Μηχανήματα από σίδερο που χρησιμοποιούν τσίγκο με τη χαρακτηριστική μυρωδιά της μελάνης και το θόρυβο που κάνουν ανάλογα με την ταχύτητα που τα προγραμματίζει ο τυπογράφος θα σταματήσουν σε λίγο να παράγονται. Νέα μηχανήματα θα τα αντικαταστήσουν, πιο υψηλού κόστους και τεχνολογίας. Το κλείσιμο έγκυρων εφημερίδων σημαίνει φίμωση της δημοκρατικής πληροφόρησης, χειραγώγηση των δημοσιογράφων, απειλή στην ίδια τη δημοκρατία.
Μια μαθήτρια διαβάζει την παραπάνω διαφήμιση της εφημερίδας: « Αν το μόνο χρώμα που θέλετε στην ενημέρωσή σας είναι το διάφανο, τότε … ΕΙΔΗΣΕΙΣ» και με ρωτάει τι σημαίνει. Προφανώς, δεν κατάλαβε τη μεταφορικότητα της φράσης «διάφανο χρώμα στην ενημέρωση». Της εξηγώ, λοιπόν, ότι για να είναι έγκυρη και δημοκρατική η πληροφόρηση, πρέπει να προβάλλει την αλήθεια. Η αλήθεια, η εγκυρότητα είναι η διαφάνεια, το διάφανο χρώμα της ενημέρωσης και διασφαλίζεται με την έρευνα από την πλευρά του δημοσιογράφου, τη διασταύρωση των πληροφοριών και την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Στην αντίθετη περίπτωση, της εξηγώ, υπάρχει ο κίτρινος τύπος. Έτσι ονομάζουμε τη μερίδα εκείνη του τύπου που παραποιεί την αλήθεια, εκθέτει ανθρώπους, αμαυρώνει προσωπικότητες, διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα, αποπροσανατολίζει τους αναγνώστες, χρησιμοποιεί υβριστικό λεξιλόγιο, προβάλλει το διεφθαρμένο ως υγιές και αρέσκεται σε σκανδαλοθηρίες. Δυστυχώς, στην εποχή μας είναι δυσδιάκριτο το καλό από το κακό και ο εθισμός των νέων ανθρώπων στην προβολή σαθρών προτύπων μέσω της τηλεόρασης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των κουτσομπολίστικων εφημερίδων είναι πραγματικότητα.
Αν θέλουμε να περιφρουρήσουμε την ελευθερία του τύπου και, κατά συνέπεια τη δημοκρατία μας, ας ενισχύουμε έγκυρες εφημερίδες, με αντικειμενική πληροφόρηση και χωρίς μισαλλοδοξίες.
Μοσχοπούλου Κατερίνα