Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 7:14:51 πμ
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 22:11

Με τα χέρια σου μπορείς πραγματικά να σώσεις μια ζωή

Στην Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικών Κιλκίς πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 20 Μαρτίου, το Πιστοποιημένο Πρόγραμμα  Πρώτων Βοηθειών (CPR –AED) που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς για εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με τη Meducation, η οποία εξειδικεύεται στην Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών, Υγειονομικών καλύψεων καθώς και την  Έρευνα και Διάσωση Αγνοουμένων.


Το πρόγραμμα αφορούσε ένα εντατικό σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και το οποίο  δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης – ERC με σκοπό την εκμάθηση και πιστοποίηση των πολιτών στις βασικές δεξιότητες υποστήριξης της ζωής, όπως την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, την ασφαλή προσέγγιση ενός θύματος, τη θέση ανάνηψης, την επείγουσα κλήση για βοήθεια, την ασφαλή χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και την παροχή πρώτων βοηθειών.
Οι πρώτες βοήθειες ξεκινούν  από τους προϊστορικούς χρόνους, βασισμένες στο ένστικτο της επιβίωσης και συνεχίζουν με τους μάγους και τους θεραπευτές δίνοντας βάση στην θρησκευτική παράδοση και την δεισιδαιμονία. Παραδίδουν σταδιακά την σκυτάλη στην εμπειρική γνώση και το αίσθημα της υπηρεσίας της ανθρωπότητας, που οι  ιππότες και οι πολεμιστές μετατρέπουν σε τάγματα βοηθείας. Η επιστήμη γίνεται σιγά-σιγά το σκαλοπάτι που μετατρέπει το τυχαίο σε  γνώση. Παράλληλα με την εξελικτική πορεία των πρώτων βοηθειών ως ιατρική επιστήμη, η τεχνολογία μας δίνει καινούρια εργαλεία, από τα ασθενοφόρα μέχρι τους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές,  για να φτάσουμε πια στις  εξειδικευμένες ενέργειες που πραγματικά μπορούν να αποβούν σωτήριες για την ανθρώπινη ζωή.  Πολλά χρόνια μετά(περίπου 3000), ο όρος «πρώτες βοήθειες» είναι πια σήμερα μια δόκιμη και οικεία έκφραση στην καθημερινή μας ζωή και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ή διχογνωμία στο ότι συνιστά τις άμεσες ενέργειες που αποσκοπούν στην βοήθεια ενός συνανθρώπου μας που ασθενεί ή έχει υποστεί οποιαδήποτε κάκωση ή τραυματισμό.
 Λαμβάνοντας υπόψη το πρωτόγονο αίσθημα της ανθρωπιάς και τον αγώνα επιβίωσης, συνειδητοποιούμε ότι οι πρώτες βοήθειες ως πράξη τουλάχιστον-αν όχι σαν όρος- υπήρχαν από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του ανθρώπινου είδους και αντιλαμβανόμαστε ότι η δυνατότητα «να σώσω το συνάνθρωπο» αποτελεί λογικό επακόλουθο της ανθρώπινης ύπαρξης, της οποίας το νοητικό επίπεδο επιτρέπει τη διεκδίκηση της ίδιας της ζωής.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Πρώτες Βοήθειες διδάσκονται σαν βασικό μάθημα στα σχολεία. Στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα τέτοιο μάθημα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει τις γνώσεις που απαιτούνται για να δώσει τις Πρώτες Βοήθειες σε κάποιο συνάνθρωπο του που έχει ανάγκη. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να μεταφέρουμε το μήνυμα:
«Με τα χέρια σου μπορείς πραγματικά να σώσεις μια ζωή»
καθώς κινητήρια δύναμη για την ύπαρξη και τον  εκσυγχρονισμό των πρώτων βοηθειών δεν είναι άλλη παρά η αγάπη μας για τον συνάνθρωπο.

Έκθεση εικόνων