Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, 11:23:27 μμ
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 21:26

ΤΕΙ Κιλκίς: Ευκαιρία αναβάθμισης ή τελειωτική υποβάθμιση;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενα νέο πανεπιστήμιο με «μαγιά» υπάρχοντα ΤΕΙ σχεδιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, εξετάζεται και η απορρόφηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αντιδράσεις επιμέρους τμημάτων για τη θέση τους στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Για σήμερα έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας φοιτητών και αποφοίτων Φυσικοθεραπείας.


Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξετάζεται η συγχώνευση του Αλεξανδρείου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να προκύψει ένα πανεπιστήμιο. Ο σχεδιασμός για το νέο πανεπιστήμιο έχει ως «πιλότο» το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιώς.
Η πρόταση για το νέο πανεπιστήμιο φέρεται να έχει γίνει δεκτή με θετικό τρόπο από τις ηγεσίες των δύο ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας, παρότι υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες εκκινούν από το... 2013.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα στις Σέρρες ανησυχεί μήπως σε βάθος χρόνου υποβαθμιστεί σε σχέση με το Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης.
Αλλωστε, και το 2013, όταν σχεδιάστηκαν συγχωνεύσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ υπήρξε πρόταση το τότε ΤΕΙ Σερρών και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να συγχωνευθούν σε Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Το σχέδιο της συγχώνευσης δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων και από τα δύο ιδρύματα.
Σήμερα, οι φόβοι υπάρχουν μήπως τα τμήματα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι διάσπαρτα σε Σέρρες, Κιλκίς και Κατερίνη, υποβαθμισθούν σε προγράμματα διετούς φοίτησης, την ίδρυση των οποίων προβλέπει ο τελευταίος νόμος για τα ΑΕΙ 4485/2017.
Στα προγράμματα διετούς φοίτησης που θα ιδρυθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα έχουν πρόσβαση χωρίς εξετάσεις απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων. Ετσι, στελέχη του νυν ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν η έδρα του νέου πανεπιστημίου να ορισθεί στις Σέρρες και όχι στη Θεσσαλονίκη.
Υπό εξέταση από το υπουργείο φέρεται να είναι και η θέση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το οποίο με έδρα στη Θεσσαλονίκη προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές με δίδακτρα. Για το ίδρυμα έχει εξετασθεί είτε η ενσωμάτωσή του στο ΑΠΘ ή στο νέο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η τύχη του Παραρτήματος  Κιλκίς
Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση των δυο ΤΕΙ με τη δημιουργία ενός ΑΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά και κίνδυνο και υπό προϋποθέσεις μια ευκαιρία αναβάθμισης του παραρτήματος  Κιλκίς. Ο κίνδυνος είναι προφανής αφού στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η υποβάθμιση των παραρτημάτων που λειτουργούν σε πόλεις όπως το Κιλκίς και η Κατερίνη, να καταστούν ουσιαστικά τμήματα μεταλυκειακής  κατάρτισης  διετούς φοίτησης  με ελεύθερη εισαγωγή των αποφοίτων ΕΠΑΛ.  Θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην προοπτική δημιουργίας σχολής ΤΕΙ στο Κιλκίς για την οποία υποτίθεται ότι δίδεται ο αγώνας.
Ωστόσο με το νέο σχεδιασμό παρέχεται και μια ευκαιρία στο βαθμό που ο ν. Κιλκίς  και ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι - αντιπρόσωποί του θα ενεργοποιηθούν επιτέλους. Η δημιουργία ΑΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα αν έδρα του επιλεγεί η Θεσσαλονίκη, προσφέρει την ευκαιρία αξιοποίησης του νεόδμητου και ουδέποτε χρησιμοποιηθέντος κτηριακού συγκροτήματος που δύναται να υποδεχθεί τουλάχιστον ένα ακόμα τμήμα.
Μάλιστα σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ακόμα και με το υφιστάμενο καθεστώς στο βαθμό που το παράρτημα Κιλκίς θα επέστρεφε στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ είναι διατεθειμένη η διοίκηση να αξιοποιήσει το νέο κτήριο εμπλουτίζοντας τη λειτουργία του με νέο τμήμα με ή φιλοξενία σε αυτό μεταπτυχιακού τμήματος του Αλεξάνδρειου.
Τα πάντα θα κριθούν βεβαίως από τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το Κιλκίς. Και δυστυχώς η μέχρι τώρα εμπειρία είναι αρνητική.