Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 11:11:54 πμ
Τετάρτη, 03 Μαϊος 2017 20:21

Το 5ο Δημ. Σχολείο Κιλκίς στον Βοτανικό Κήπο

Την Τετάρτη 26 Απριλίου, όλοι οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ. Εκεί μας περίμεναν άτομα από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για να μας ξεναγήσουν.
Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) υπάγεται στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒ & ΦΠ) που ανήκει στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – Δήμητρα (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Κύριο αντικείμενο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η ανάπτυξη ή/και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων & τροφίμων, την καθιέρωση και πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών και τους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα.  
Είναι από τους νεότερους κήπους της Ευρώπης καθώς εγκαινιάστηκε το 2001. Χρηματοδοτήθηκε από την Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG II – Εξωτερικά Σύνορα και από Εθνικούς Πόρους.  Είναι μέλος του «Διεθνούς Δικτύου Βοτανικών Κήπων» (Botanic Gardens Conservation International, BGCI) και του «Δικτύου Ελληνικών Βοτανικών Κήπων». Σκοπός του τελευταίου είναι να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των μελών της, να προσδιοριστεί ο ρόλος και η αποστολή των Βοτανικών Κήπων αλλά και να αποτελέσει η ίδια η ένωση στρατηγικό μέσο ανάπτυξης το οποίο θα συμβάλει στην εναρμόνιση των επιδιώξεων των Κήπων, πάντα με σεβασμό στη νομοθεσία περί προστατευομένων φυτών και στις διεθνείς συμβάσεις.
Ο ΒΒΚΚ βρίσκεται στην Ποντοκερασιά του Νομού Κιλκίς, 70 Km από την Θεσσαλονίκη, μέσα σε φυλλοβόλα δρυοδάση του Μαυροβουνίου, της οροσειράς των  Κρουσσίων σε 600 m υψόμετρο.
O BBKK αναπτύσσεται σε 310 στρέμματα, από τα οποία τα 150 είναι καλυμμένα με φυσικό δρυοδάσος στο οποίο διατηρούνται επί τόπου (in situ) αυτοφυείς πληθυσμοί από εκατοντάδες φυτικά taxa (είδη και υποείδη), μεταξύ των οποίων και αξιοσημείωτοι πληθυσμοί από τουλάχιστον 8 διαφορετικά είδη ορχεοειδών. Στα υπόλοιπα 160 στρέμματα διατηρούνται εκτός τόπου (ex situ) είδη της ελληνικής χλωρίδας (> 90 taxa, από > 150 κωδικούς) μεταξύ των οποίων σπάνια και ενδημικά είδη.
Στους χώρους του ΒΒΚΚ υπάρχει πολυλειτουργικό κτήριο υποδοχής με περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις, μικρός ξενώνας, τεχνητοί καταρράκτες και υδατορροές, κιόσκια, μικρές τεχνητές λίμνες, μονοπάτια περιήγησης, ξύλινα τραπεζοκαθίσματα και παρατηρητήριο.
http://www.bbgk.gr/
Χωριστήκαμε ηλικιακά σε τρεις ομάδες κι ακολουθήσαμε τα βασικά μονοπάτια του Κήπου. Στην όμορφη πορεία που κάναμε μέσα σ’ ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, γνωρίσαμε τα φυτά του Κήπου, τις συνθήκες που χρειάζονται για να επιβιώσουν και τις ανάγκες που έχει ο Κήπος γενικά σε φροντίδα και προστασία.
Τα παιδιά συμμετείχαν μ’ ενθουσιασμό στη δράση, φωτογραφίζοντας, ρωτώντας κι απαντώντας σε ερωτήσεις και φάνηκε σε όλους λίγο το διάστημα των τριών ωρών που μείναμε εκεί. Φύγαμε όμως με ευφορία και γεμάτοι ενέργεια, γιατί η επαφή με τη φύση είναι πάντα αναζωογονητική κι ένα οικολογικό σχολείο όπως εμείς, ξέρει να το διακρίνει αυτό και να το απολαμβάνει στο μέγιστο βαθμό.

Έκθεση εικόνων