Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, 5:56:15 μμ
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 17:50

Απορρίφθηκε η πρόταση ΝΔ για συζήτηση στη Βουλή για Βενεζουέλα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Με Σαίξπηρ …απάντησε στο αίτημα της ΝΔ ο Κ. Δουζίνας προκειμένου να αρνηθεί την πρόταση για σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με θέμα τις εξελίξεις στην Βενεζουέλα.

Ο πανεπιστημιακός με ακαδημαϊκή καριέρα στο Λονδίνο επέλεξε μάλιστα να διαβάσει από το πρωτότυπο στους δημοσιογράφους την επίμαχη φράση που σε δική του μετάφραση έλεγε: «Να κάνεις τη δουλειά σου. Να απασχολείς ζαλισμένα μυαλά με ξένους καυγάδες. Αν πετύχεις αυτή την προσπάθεια μπορείς να εξαφανίσεις την μνήμη του παρελθόντος».

Πρόκειται για την συμβουλή που έδωσε ο Ερρίκος ο Δ΄ λόγω του επικείμενου θανάτου του στον γιό του ο οποίος θα αναλάμβανε χρέη βασιλιά. Όσον αφορά την ουσία, η άποψη του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής είναι, όπως είπε στους δημοσιογράφους, ότι «η Βουλή και προφανώς οι Επιτροπές ούτε συζητούν ούτε ψηφίζουν ψηφίσματα – γι’ αυτό δεν έγινε ψήφισμα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης», ενώ σημείωσε ότι «το Παγκόσμιο Σύμφωνο Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στο οποίο αναφέρεται η ΝΔ, δεν υπάρχει».

Επίσης, τόνισε ότι «ουδέποτε στο παρελθόν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή για να συζητήσει την εσωτερική κατάσταση σε ένα άλλο κράτος». «Όσο είμαι πρόεδρος ουδέποτε η ΝΔ ζήτησε να συνεδριάσει η Επιτροπή για τα τεράστια θέματα Άμυνας και Εξωτερικών. Η πρώτη φορά που υποβλήθηκε αίτημα σύγκλησης είναι για τη Βενεζουέλα», τόνισε ο κ. Δουζίνας αν και παραδέχθηκε ότι «προφανώς μας απασχολεί το τι γίνεται στη Βενεζουέλα, η θέση όμως του Κοινοβουλίου δεν είναι να πάρουμε τη θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, αλλά να χρησιμοποιήσουμε ό,τι δικαίωμα έχουμε προκειμένου να υπάρξει ειρηνική κατάληξη».

Η απόρριψη του αιτήματος

Σε δημόσια απόρριψη του αιτήματος των βουλευτών της ΝΔ να συγκληθεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και να καταλήξει σε ένα ψήφισμα που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, προχώρησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

Ως προς το τυπικό μέρος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, έχει συμβουλευτεί σχετικώς και τις υπηρεσίες, οι οποίες αναφέρουν ότι «η Βουλή και προφανώς οι κοινοβουλευτικές επιτροπές δεν κάνουν ψηφίσματα». Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπήρξε ψήφισμα για διαδικασία αναγνώρισης της Παλαιστίνης, διότι ακόμη και η Ολομέλεια δεν κάνει ψηφίσματα, σύμφωνα με επισήμανση του κ. Δουζίνα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας σημείωσε για την αναφορά των βουλευτών της ΝΔ σε «παγκόσμιο σύμφωνο κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, τα οποία η Βενεζουέλα έχει υπογράψει», ότι έγκριτοι νομικοί, αρκετοί εκ των οποίων μετέχουν στην Επιτροπή, θεωρούν γνωστό ότι παγκόσμιο σύμφωνο κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει.

Ως προς το ουσιαστικό μέρος, ο κ. Δουζίνας είπε ότι «ουδέποτε στο παρελθόν, και τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν, δεν έχει συνεδριάσει αυτή η Επιτροπή για να συζητήσει την εσωτερική κατάσταση σε ένα άλλο κράτος. Είναι Επιτροπή για την εξωτερική πολιτική».

Υπογράμμισε, ταυτόχρονα ότι «κατά τον χρόνο που τουλάχιστον ο ίδιος είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ουδέποτε οι αγαπητοί συνάδελφοί του της ΝΔ, δεν του ζήτησαν να συνεδριάσει αυτή η Επιτροπή για οποιοδήποτε από τα τεράστια θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής που απασχολούν αυτήν τη στιγμή την κυβέρνηση και τη Βουλή και τον ελληνικό λαό». «Για πρώτη φορά μου ζητάνε να κάνω σύγκληση της Επιτροπής για το τι γίνεται στη Βενεζουέλα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δουζίνας επικαλέστηκε αναφορά στο γνωστό δράμα του Σαίξπηρ, τον Ερρίκο τον 4ο, σύμφωνα με την οποία: «Να κάνεις δουλειά σου, να απασχολείς ζαλισμένα μυαλά, με ξένους καυγάδες, ξένες αντιδικίες, ξένες διαμάχες. Αν πετύχει αυτή η προσπάθεια, μπορεί να εξαφανίσει τη μνήμη του παρελθόντος». «Αυτό μου ήρθε αμέσως στο μυαλό διαβάζοντας το αίτημα της ΝΔ», πρόσθεσε.

«Προφανώς μας απασχολεί και μας ανησυχεί, και μένα προσωπικά που έχω μεγάλη σχέση με τη Λατινική Αμερική, το τι γίνεται στη Βενεζουέλα. Δεν υπάρχει σε αυτό η παραμικρή αμφιβολία. Η θέση, όμως, του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής, δεν είναι να πάρουμε τη θέση του έναντι του άλλου, αλλά να χρησιμοποιήσουμε όποια δυνατότητα μπορεί να έχουμε, για να μπορέσει να βρεθεί μία ειρηνική κατάληξη στο πρόβλημα της Βενεζουέλας αλλά και στο δικαίωμα που έχει κάθε λαός να αντιστέκεται όταν θεωρούν ότι η κυβέρνησή τους δεν κάνει πολλά πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. «Επομένως, αντί να καταγγέλλουμε τη μία πλευρά και να υποστηρίζουμε τελείως την άλλη, να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους, με τους οποίους, είτε εμείς, είτε η κυβέρνηση, γιατί από την κυβέρνηση ζητάνε να παρέμβει, να μπορέσει να μεσολαβήσει, μεταξύ των ξένων δύο αντιμαχομένων πλευρών, έτσι ώστε να ειρηνεύσει η κατάσταση στη Βενεζουέλα».

Τέλος, σημείωσε πως «όταν μία κοινωνία είναι διχασμένη, το μόνο που δεν μπορεί να κάνει κάποιος τρίτος ώστε να είναι βοηθητικός, είναι να πει ότι είμαι με τον έναν ή τον άλλον».

Πηγή: Το Βήμα