Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 5:09:12 πμ
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014 07:50

Βέλη Δούρου κατά κυβέρνησης και Σγουρού για την αξιολόγηση στην Περιφέρεια

Βέλη κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και κατά του πρώην περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού εκτόξευσε η κυρία Ρένα Δούρου, με επίκεντρο το ζήτημα της αξιολόγησης.

«Όχι» στο αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών περί «επαναξιολόγησης των δομών της Περιφέρειας» είπε η περιφερειάρχης Αττικής, θεωρώντας... μνημονιακή την αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση. Κεντρική θέση στα επιχειρήματά της για την επιστροφή ως απαράδεκτου του εγγράφου που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για νέα οργανογράμματα στις Περιφέρειες ήταν ότι η διαδικασία αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της περιφέρειας, διοικητική και οικονομική, και βάλλει κατά των εργαζομένων ενώ κάθε άλλο παρά σε όφελος των κατοίκων της Αττικής είναι. Αποδέχτηκε, πάντως, την αναγκαιότητα της αξιολόγησης στο πλαίσιο αλλαγής του μοντέλου διοίκησης της Περιφέρειας, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο ότι η διαδικασία αξιολόγησης αποτελεί εσωτερική διοικητική διαδικασία κάθε Περιφέρειας.

Παράλληλα, όμως, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο, αιχμηρά ήταν τα σχόλιά της κατά του κ. Σγουρού. «Η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είχε πλήρως εγγραφεί στην κυβερνητική λογική των περικοπών, της μείωσης προσωπικού, της επαναξιολόγησης των δομών της Περιφέρειας» σημείωσε η κυρία Δούρου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σγουρός κάλεσε τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας να αφήσει «τις ανούσιες αντιπαραθέσεις και τις αντιπολιτευτικές κορόνες» και να εισαγάγει το συντομότερο δυνατό προς ψήφιση τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας όπως είχε παρουσιαστεί από τον ίδιο τον Φεβρουάριο του 2014, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της Περιφέρειας. Ο πρώην περιφερειάρχης υπερασπίστηκε τις επιλογές του, τονίζοντας ότι ο νέος Οργανισμός βασίζεται «σε τεκμηριωμένη και κοστολογημένη μελέτη οργάνωσης των υπηρεσιών» και ήταν «αποτέλεσμα μίας μακράς διαδικασίας διαλόγου». Η τοποθέτησή του κατά της κυρίας Δούρου συμπυκνώθηκε στη φράση: «Μπερδεύετε την κομματική ταυτότητα με την αυτοδιοικητική ιδιότητα».

Σύμφωνα με την παράταξή της κυρίας Δούρου, η αξιολόγηση των δομών των Περιφερειών και των δομών της Περιφέρειας Αττικής είναι μεν απαραίτητη, ωστόσο οφείλει να υλοποιηθεί «με τέτοιο τρόπο που θα περιφρουρείται η διοικητική αυτοτέλειά της, θα ενδυναμώνεται η λειτουργία της και θα καθίσταται ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της Αττικής προς όφελος των πολιτών της και της κοινωνίας, με ενεργούς συμμέτοχους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας». Αντιθέτως, όπως σημείωσε η κυρία Δούρου, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, όπως σημείωσε, προωθεί μια διαδικασία αξιολόγησης η οποία:

- βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, την οποία εγγυάται το Σύνταγμα.

- επιχειρεί να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Περιφέρεια Αττικής, η οποία σήμερα υπολειτουργεί, καθώς με λιγότερους πόρους και προσωπικό, δεν είναι σε θέση να προσφέρει τις επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες που αναμένουν από αυτήν οι πολίτες.

- υποκρύπτει σχεδιασμούς που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων της, σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών της.

Γι' αυτό η κυρία Δούρου κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να απορρίψει το αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών και να επιστρέψει ως απαράδεκτο το έγγραφο που είχε στείλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ στην Περιφέρεια.

Επίσης, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της άμεσης πρόσληψης εργαζομένων για την άμεση κάλυψη αναγκών της Περιφέρειας, αίτημα στο οποίο το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί.

Όπως σημείωσε η κυρία Δούρου, σήμερα η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στα όριά της και δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως θα όφειλε στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, δεν ευθύνεται «το… "μεγάλο οργανόγραμμα", αλλά η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να την αποψιλώσει από οικονομικούς πόρους και να την αποδυναμώσει με την προβλεπόμενη μείωση κατά 30% του προσωπικού της. Η μείωση αυτή κατά 30% αποτελεί μνημονιακή δέσμευση των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων».

Πηγή: Το Βήμα