Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 1:58:30 πμ
Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 02:50

Γαβρόγλου: Τα ΑΕΙ οδηγήθηκαν σε απορρύθμιση με το νόμο Διαμαντοπούλου

Μετά την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου, τα πανεπιστήμια οδηγήθηκαν σε απορρύθμιση καθώς έλειψαν τα πλαίσια κανόνων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην πρώτη, επί της αρχής συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.


«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζει ένα σύνολο ακαδημαϊκών κανόνων. Η θέση μας είναι: ακαδημαϊκοί κανόνες μέχρι τελικής πτώσεως» πρόσθεσε ο υπουργός και μίλησε για «προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος από ορισμένες πλευρές», που άρθρωσαν «έωλη επιχειρηματολογία» κατά του σχεδίου νόμου.


Από ΝΔ η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «αντί να παρέχονται κίνητρα στα πανεπιστήμια να πάνε εμπρός, το νομοθέτημα τα πηγαίνει πίσω ολοταχώς», είπε η κ. Κεραμέως και διέκρινε ως κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου νόμου τον συγκεντρωτισμό, την υπερ-ρύθμιση, την οπισθοδόρμηση και εσωστρέφεια.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μπαγιάτικο πλαίσιο ρυθμίσεων», που «δεν μιλάει για σύνδεση των πανεπιστημίων με την οικονομία» και στην ουσία, όπως είπε, «επαναλαμβάνει και τροποποιεί διατάξεις που ήδη υπάρχουν».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελλής, απευθυνόμενος στον υπουργό, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μία «επικαιροποίηση και καλύτερη προσαρμογή στις σημερινές συνθήκες» των νόμων Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου, «μετατρέποντας τους φοιτητές σε πελάτες».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Μαυρωτάς (Το Ποτάμι) και ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας (Ένωση Κεντρώων).

Στον αντίποδα, ο Κώστας Κατσίκης, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τόνισε ότι το σχέδιο νόμου «επί της αρχής, θεσμοθετεί αναγκαίες ρυθμίσεις για τα υπάρχοντα προβλήματα» και ότι «αξιοποιεί τα συμπεράσματα του διαλόγου που έχει προηγηθεί».

Συνοπτικά, επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ κατά τάχθηκαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΧΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη, με την ακρόαση φορέων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να βρεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, για να ψηφιστεί, τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου.

Πηγή: Το Βήμα