Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:31:32 μμ
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 08:50

«Πρωταθλητής» Μεσογείου έως το 2019 ο ΟΛΠ

Πρώτο στη Μεσόγειο το 2019 επιθυμεί η Cosco να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά, επισήμανε ο εμπορικός διευθυντής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά PCT κ. Τάσος Βαμβακίδης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το International Propeller Club, Port of Piraeus, στο πλοίο-μουσείο Hellas Liberty στο λιμάνι του Πειραιά, με θέμα τα λιμάνια και κυρίως τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Ειδικότερα, ο κ. Βαμβακίδης αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ και στις δυνατότητες που έχει το λιμάνι προκειμένου να καταστεί πρώτο στη Μεσόγειο και σημείωσε ότι το λιμάνι του Πειραιά αυτή τη στιγμή είναι 3ο στη Μεσόγειο και 38ο στον κόσμο ενώ ανέφερε ότι η Cosco, που ελέγχει το 80% του φορτίου της ελληνικής σιδηροδρομικής γραμμής, μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, επιθυμεί να το καταστήσει πρώτο το 2019.
Παρουσιάζοντας στοιχεία διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων, τόνισε ότι το 2016 από τις προβλήτες ένα, δύο και τρία διακινήθηκαν συνολικά 3.749.709 TEU, έναντι 3.339.545 ΤΕU το 2015 και 3.620.545 ΤΕU το 2014.

Νέες αποθήκες με υπόγεια οδική σύνδεση

Για τις υπηρεσίες logistics αναφέρθηκε στη λειτουργία της PCDC που είναι στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (pct) και αποτελεί μια σύγχρονη εγκατάσταση παροχής υπηρεσιών, τονίζοντας ότι διαθέτει χώρους με διαφορετικές συνθήκες που επιτρέπουν τη διαχείριση γενικού, ξηρού φορτίου, προϊόντων συντήρησης και κατάψυξης, εύφλεκτων και χημικών.

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται εντός της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού, που συνεπάγεται πολλά τελωνειακά και φορολογικά οφέλη για όσους χρησιμοποιούν τις υποδομές, καθώς δεν απαιτείται καμία τελωνειακή διατύπωση για την παραλαβή των εισερχόμενων εμπορευματοκιβωτίων στην εγκατάσταση.

Είπε επιπλέον ότι η Cosco αναλύει και μελετά σχετικά τελωνειακά καθεστώτα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες προκειμένου η Ελλάδα να γίνει φιλόξενο μέρος για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο.

Για την περιοχή του πρώην ΟΔΔΥ είπε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή ενός σύγχρονου logistic center σε έκταση 120 στρεμμάτων. Η σύνδεση με το λιμάνι θα γίνεται μέσω υπόγειας οδικής σύνδεσης, με πολύ σύγχρονα συστήματα και μοντέλο λειτουργίας. Ανέφερε επιπροσθέτως ότι θα υπάρξει άλλο ένα logistic center στην Ακτή Βασιλειάδη, ιδανικό για τη γρήγορη μεταφορά αγαθών προς τα ελληνικά νησιά, που θα δίνει ευελιξία, αμεσότητα και ανταπόκριση στις υπηρεσίες.

«Μοχλός ανάπτυξης τα λιμάνια»

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης επισήμανε ότι είναι «μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα λιμάνια της χώρας και η ποντοπόρος ναυτιλία της». «Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της ναυτιλίας στην περιφερειακή ανάπτυξη. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, το 13% του πληθυσμού να κατοικεί στα νησιά και σημαντικό μέρος του ΑΕΠ να προέρχεται από εκεί, η αποτελεσματική μεταφορική σύνδεση των νησιών με την ενδοχώρα αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξης» είπε.

Για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών υπογράμμισε ότι «στις περιπτώσεις του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, μέσω των συμβάσεων παραχώρησης και του κυρωτικού νόμου, επιδιώξαμε και επιδιώκουμε να υλοποιηθεί και στην πράξη μια λειτουργία που θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες για την ανάπτυξη των λιμανιών επενδύσεις. Συγκεκριμένα, για τον λιμένα του Πειραιά διασφαλίστηκαν υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 293 εκατ. ευρώ, για τις οποίες έχει δοθεί κατεύθυνση από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή να γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με τον ΟΛΠ να πραγματοποιηθούν εμπροσθοβαρώς, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής. Επίσης, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα ανακοινώθηκε ότι το επενδυτικό πακέτο επεκτείνεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.


Αντίστοιχες θέλουμε να είναι και οι επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, για την οποία προβλέπεται η υποχρεωτική υλοποίηση ενός επενδυτικού πακέτου ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ σε βασικές υποδομές. Τέλος, μέσω των συμβάσεων παραχώρησης και του κυρωτικού νόμου, επιδιώξαμε τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων που συνδέονται με τη λιμενική λειτουργία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες και τη διασφάλιση αρμονικών σχέσεων μεταξύ των λιμανιών και των τοπικών κοινωνιών».

Eπιπλέον, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των Propeller Club Ιταλίας - Ελλάδας, σε ειδική εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν τα μοντέλα ανάπτυξης της ναυτιλίας Ελλάδας και Ιταλίας, ειπώθηκε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά να κερδίσουν στους τομείς της ναυτιλίας, με αξιολόγηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται, ενώ η συνεργασία των δύο χωρών θα αξιολογήσει τους παράγοντες κινδύνου και θα κάνει πιο ανταγωνιστικό τον κλάδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: Το Βήμα