Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:41:04 μμ
Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 09:50

Συγκινητική και μαζική η εκδήλωση μνήμης και τιμής στη μαρτυρική Μακρόνησο

Συγκίνηση και ανατριχίλα διακατείχε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που επισκέφθηκαν σήμερα, Κυριακή, τη Μακρόνησο συμμετέχοντας στην περιήγηση τιμής και μνήμης στο Μαρτυρικό νησί, που διοργανώθηκε από τις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή» και το περιοδικό «Σπούτνικ», με τη στήριξη των ΑΣΚΙ, του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και του «Left.gr».


Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας.

Ενδεικτικό της σημασίας που απέδωσε η Κουμουνδούρου στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής είναι η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η μνήμη ως ταυτότητα. Φόρος τιμής σε όλες τις γενιές της "αρχαίας σκουριάς". Συγκίνηση για τη μεγάλη συμμετοχή στην επίσκεψη - προσκύνημα στη Μακρόνησο».

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από διάφορα μέρη όχι μόνο της Αττικής αλλά και της Ελλάδας, με σύμμαχο τον καλό καιρό, κατέφθασαν από νωρίς το πρωί στη Μακρόνησο, αψηφώντας τις δυσκολίες του κακοτράχαλου εδάφους.

Ο κύριος Νίκος, 88 χρονών, από τον Ωρωπό, δεν χάνει επίσκεψη στη Μακρόνησο. Οι συγγενείς του βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν στη Μακρόνησο, κι έκτοτε -όπως δήλωσε- «στη μνήμη τους και λόγω των αριστερών του καταβολών, η περιήγηση κάθε φορά στο μαρτυρικό νησί είναι το λιγότερο που μπορεί για να εναποθέσει φόρο τιμής».

Από την πλευρά της η κυρία Γεωργία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ήρθε από την Καλαμάτα και νιώθει ιδιαίτερα συγκινημένη που συμμετείχε σ’ αυτήν την περιήγηση. Άλλωστε, όπως είπε, «η ιστορία της Μακρονήσου την συγκίνησε και την έκανε να καταλάβει ότι ανήκει στον χώρο της Αριστεράς».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Μακρόνησο κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο του Μακρονησιώτη Δεσμώτη και λουλούδια στο μνημείο της Μακρονησιώτισας.

Ακολούθησε επίσκεψη στους «Αρτοκλιβάνους», το μελλοντικό μουσείο Μακρονήσου. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στο θέατρο ΑΕΤΟ, όπου έγινε ιστορική αναδρομή από τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, γιος Μακρονησιωτών, εκμυστηρεύτηκε τη δική του μαρτυρία, τονίζοντας «ότι δεν υπάρχουν λόγια να σας εξηγήσουμε τι συνέβη σε αυτό στο νησί, στο αντίστοιχο Νταχάου. Δεν είναι υπερβολή. Κι όλα αυτά έγιναν για να τους γονατίσουν, να τους σπάσουν, να υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Πολλοί δεν άντεξαν και υπέγραψαν τη δήλωση. Όσοι άντεξαν λόγω σωματικής και ψυχικής αντοχής, είχαν την ατυχία να συνεχίζουν στις φυλακές, στην εξορία, στο θάνατο, κι όλα αυτά για την ιδέα τους για μια καλύτερη κοινωνία».

Ο κ. Ηλιόπουλος, τέλος, αναρωτήθηκε «ποιοι μπορούν να καταλάβουν σήμερα την ομορφιά της ψυχής, αυτών των ανθρώπων, σαν μεγάλοι αγωνιστές που ήταν», και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «χάθηκε μία ολόκληρη γενιά, που αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά αυτής της χώρας». Δεν είναι υπερβολή, είναι πραγματικότητα, προσέθεσε.

«Η Μακρόνησος αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο ιστορικής μνήμης, απ’ αυτά τα οποία θα πρέπει να μην τα ξεχνάμε, διότι αποτελούν πηγή για να βγάζει ο λαός μας συμπεράσματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκουρλέτης. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι εκείνες οι ημέρες διχασμού των εξοριών και της περιορισμένης δημοκρατίας, της δικτατορίας σε κάποιες χρονιές, πρέπει να μην τις ξαναζήσει ο λαός μας.

«Η σημερινή επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι κάποιοι αμετανόητοι προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ή περισσότερο προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, μιλώντας για εγκλήματα με έναν ισοπεδωτικό τρόπο», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Σκουρλέτης, καταλήγοντας τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξαπέλυσε βολές σε όλους όσοι ανήκουν στον χώρο της ακροδεξιάς, οι οποίοι «είτε εντελώς απροκάλυπτα είτε συγκαλυμμένα θέλουν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τις πιο απεχθείς απόψεις και ιδέες που γνώρισε η ανθρωπότητα, τις ιδέες του ναζισμού».

Από την πλευρά του ο Π.Ρήγας τόνισε ότι «η επίσκεψη και η περιήγηση, αλλά κυρίως το προσκύνημα στη Μακρόνησο, είναι η επαναφορά και η συνέχεια της ιστορικής μνήμης όλων των ανθρώπων, αυτών οι οποίοι πάλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια δημοκρατική Ελλάδα, για μια Ελλάδα η οποία θα είναι προς όφελος των εργαζομένων».

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τραγούδια για τη Μακρόνησο από τη Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλα και τον Ανδρέα Τσεκούρα στο ακορντεόν.

Μετά την αποχώρηση από τη Μακρόνησο οι επισκέπτες επέστρεψαν στο Λαύριο, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο της Μάνας -γυναίκας- αδελφής του Μακρονησιώτη Δεσμώτη και ακολούθησε εκδήλωση με τη μουσική μπάντα «Εκ των ενόντων», στο παλιό μηχανουργείο στο Λαύριο, συνδυασμένη με παρουσίαση και προβολή.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συγκεντρώθηκαν τρόφιμα -φάρμακα της δράσης Αλληλεγγύης, σε ειδικό χώρο στον πολυχώρο «το παλιό μηχανουργείο», τα οποία αργότερα παρέλαβε αντιπροσωπεία Κούρδων προσφύγων.

Παράλληλα, στο παλιό μηχανουργείο πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη Μακρόνησο.


Πηγή: Το Βήμα