Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 8:13:37 πμ
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 11:50

Τι ενώνει τα υποβαθμισμένα Μενίδι και Ντόρτμουντ σε Ελλάδα και Γερμανία

Με την πρώτη περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αχαρνών, έλληνες και γερμανοί μεταπτυχιακοί φοιτητές διαμόρφωσαν μια καθαρή εικόνα των προβλημάτων στα οποία καλούνται να δώσουν λύσεις. Οι φοιτητές από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ κλήθηκαν να δουλέψουν από κοινού και να αναζητήσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα πολεοδομικά προβλήματα δύο υποβαθμισμένων περιοχών: του Νόρντσταντ στο Ντόρτμουντ και των Αχαρνών στην Αθήνα.


Την Πέμπτη τέσσερις ομάδες φοιτητών παρουσίασαν σε αίθουσα του δημαρχείου στις Αχαρνές τις ιδέες τους για μια νέα πολεοδομική προσέγγιση των περιοχών Πλάτων και Αγιος Ιωάννης Ρώσσος, στο δυτικό τμήμα της πόλης. Πρόκειται για δύο εκτός σχεδίου περιοχές με πλήθος αυθαίρετων κτισμάτων, οι οποίες συχνά πλήττονται από πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω της έλλειψης δικτύου ομβρίων στην παραρεμάτια περιοχή της Εσχατιάς.

Παράλληλα η υγεία των κατοίκων (κυρίως πόντιοι πρόσφυγες και λίγοι Ρομά) κινδυνεύει εξαιτίας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, καθώς τα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται σε επαφή με μια σειρά πυλώνων υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Τα επικίνδυνα αυθαίρετα υπολογίζονται σε 120-150 και οι φοιτητές προτείνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση των νοικοκυριών είτε σε κενά κτίρια εντός του αστικού ιστού είτε στο στρατόπεδο Καποτά, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως καταυλισμός σεισμοπλήκτων το 1999.

Οταν η περιοχή των πυλώνων εκκενωθεί, μια ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί ως δημοτικός λαχανόκηπος ή ως αυτοδιαχειριζόμενος αγρός όπου θα καλλιεργούνται φυτά με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως είναι τα αρωματικά και τα φαρμακευτικά. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά μια φοιτήτρια, «ένα κιλό θυμαρέλαιο φτάνει σήμερα τα 40 ευρώ». Για τις ανάγκες σε νερό, μεταξύ άλλων, προτείνεται η επανάχρηση ή η χρήση βρόχινου νερού. Οπως αναφέρθηκε, η περιοχή των Αχαρνών έχει μεγάλες προοπτικές πολεοδομικής ανάπτυξης, καθώς συνορεύει με την Πάρνηθα αλλά και με τον Κηφισό ποταμό.

Ο συνδετικός κρίκος των δύο ομάδων που επιχειρούν να ξεπεράσουν τα κοινωνικά και φυσικά εμπόδια και να δώσουν πολεοδομικές λύσεις στις δύο υποβαθμισμένες περιοχές ήταν το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Ιδρυμα Ρόμπερτ Μπος. Το δεύτερο τμήμα του διεπιστημονικού εγχειρήματος έρευνας και σχεδίου ανταλλαγής «(In)formal Urbanism» υλοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα με την επίσκεψη των γερμανών φοιτητών στην Αθήνα (με επικεφαλής την καθηγήτρια κυρία Κριστίνα Ρέιτσερ). Είχε προηγηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο επίσκεψη της ελληνικής ομάδας στη Γερμανία, με επικεφαλής τον καθηγητή της σχολής Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Κώστα Μωραΐτη.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αχαρνών κ. Θανάσης Κατσιγιάννης μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι πέρα από τις προτάσεις των φοιτητών, οι οποίες θα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν, ετοιμάζεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, ύψους 200.000 ευρώ, για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης.


Πηγή: Το Βήμα