Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 20:49

Το κέρδος της κινητοποίησης

Του Θωμά

Καρυπίδη*. 

 


Ο τρόπος με τον οποίο τερματίστηκαν οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις στην Κεντρική Μακεδονία μπορεί να αφήνει μια πικρή γεύση για όσους συμμετείχαν, αφού δεν απέφεραν κέρδη σε επίπεδο διεκδικητικής ατζέντας, ωστόσο φαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις αυτές έβαλαν τις βάσεις για να αποβούν στο άμεσο μέλλον ωφέλιμες. Δημιούργησαν μια παρακαταθήκη νέων στελεχών καθώς νέα πρόσωπα από τον πρωτογενή τομέα πρωταγωνίστησαν και αναδείχτηκαν στους αγώνες αυτούς.


Από τις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων, στις «ζυμώσεις» διαφάνηκε ότι μέσα από τις τάξεις των αγροτών – κτηνοτρόφων πρωταγωνιστούσαν νέα πρόσωπα, φρέσκιες φιγούρες. Και η νοοτροπία των ανθρώπων αυτών συνηγορούσε και επέβαλε τη λογική της συνεννόησης σε περιφερειακό επίπεδο. Η γέννηση του Συντονιστικού Οργάνου Κεντρικής Μακεδονίας που συσπείρωσε τα μπλόκα σε κοινή βάση διαμόρφωσε με τη σειρά της ένα διεκδικητικό πλαίσιο που έβαλε τα  ουσιαστικά αιτήματα στο τραπέζι και εν τέλει έφτασε μέχρι το γραφείο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, ανεξάρτητα αν εκεί προσέκρουσε σε τοίχο άρνησης.
Αποδείχτηκε έτσι ότι ξεπεράστηκε το παλαιό σύστημα των αυτόκλητων υπερασπιστών των συμφερόντων του αγροτικού χώρου, είτε αφορούσαν  τα ίδια γνωστά από το παρελθόν πρόσωπα είτε τους γνωστούς συλλογικούς φορείς.

Μέσα από τους αγώνες του συντονιστικού Κ. Μακεδονίας   καταδείχτηκε η αναγκαιότητα του επόμενου βήματος , της ίδρυσης δηλαδή του αγροτικού επιμελητηρίου.
Έχουμε την πεποίθηση ότι ένα αγροτικό             επιμελητήριο όπου θα συμμετέχουν μόνο επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι, των οποίων το εισόδημα θα προέρχεται κατά τουλάχιστον 65% από γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα, είναι ο φορέας που θα επιτρέψει τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά μας μέσα από θεσμικό διάλογο με όλους εκείνους (κυβέρνηση, Ε.Ε, εσωτερική αγορά) που επηρεάζουν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων.
Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Θα είναι ίσως το μεγάλο κέρδος των φετινών κινητοποιήσεων.  

 

* Ο Θωμάς Καρυπίδης είναι ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτοκτηνοτρόφων Παιονίας