Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 19:47

Καταργείται το γκέτο του Χωρυγίου

Η κοινή λογική και ευαισθησία (ούτε καν η αριστερή) χρειαζόταν για να ανατραπεί η απόφαση για την ίδρυση του γκέτο προσφύγων στο Χωρύγι. Δυστυχώς κι ενώ από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε, παραθέτοντας πλήθος επιχειρημάτων που καταδείκνυαν τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επιφυλάσσονταν στους πρόσφυγες με το σχέδιο αυτό, και παρά τις αντιδράσεις στελεχών της αυτοδιοίκησης, όπως η τότε αντιδήμαρχος Κιλκίς, Λένα Αναστασιάδου, που μόνη αυτή είχε το θάρρος να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της, η κυβέρνηση υιοθέτησε το προταθέν σε αυτήν σχέδιο και μάλιστα επί μήνες  εκτελέστηκαν έργα από το στρατό στην περιοχή.


Ευτυχώς όμως έστω και στο παρά πέντε, η απόφαση αναθεωρήθηκε και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού των ΕΙΔΗΣΕΩΝ το γκέτο του Χωρυγίου καταργείται.
Ήδη μάλιστα εστάλη σχετική έγγραφο στο στρατό (33η Ταξιαρχία) να σταματήσει κάθε εργασία επισημαίνοντας ότι το κέντρο καταργείται.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ανάσα όχι μόνο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για το ν. Κιλκίς καθώς η παραμονή τουλάχιστον 1000 προσφύγων σε αυτό θα συνιστούσε κατάφωρη αδικία ανισοκατανομής, δοθέντος ότι ο μεν Δήμος Κιλκίς καλύπτει την ποσόστωσή του (375 πρόσφυγες) με το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα εντός του Απριλίου με το πρόγραμμα του συλλόγου Omnes, στο  δε Δήμο Παιονίας προβλέπεται σε σύντομο διάστημα η εφαρμογή του ιδίου προγράμματος πάλι από την Omnes σε σύντομο χρονικό διάστημα για τον αναλογούντα αριθμό των 180 προσφύγων.
Μάλιστα η επεξεργασμένη πρόταση του συλλόγου Omnes  και η θετική εμπειρία  εφαρμογής του (ήδη ο σύλλογος επεξεργάστηκε ανάλογα μοντέλα για 11 δήμους της Βόρειας Ελλάδας) προκάλεσαν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και δυο τελευταίες επισκέψεις του Υφυπουργού Γιάννη Αμανατίδη και η ενημέρωσή του επί της εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος είναι βέβαιο ότι συνέβαλαν στην αλλαγή στάσης της κυβέρνησης που κορυφώθηκε με την κατάργηση του Κέντρου Φιλοξενίας στο Χωρύγι.
Είναι μια εξέλιξη που οφείλει να εμβάλλει σε σκέψεις όσους εκ των τοπικών κομματικών στελεχών παρακολούθησαν αμήχανοι και αδρανείς  τις εξελίξεις περί το θέμα, περιοριζόμενοι σε έκδοση ανακοινώσεων με κατακλείδα αρκούμενοι σε εκ των υστέρων διαπιστώσεις πως «ορισμένες αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μας βρίσκουν σύμφωνους» ή το πλέον προσφιλές σε αυτούς παραμύθι για «υπονομευτές δημοσιογράφους» και  «ψάρεμα σε θολά νερά».