Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 21:02

Στον αγώνα οι δάσκαλοι της ειδικής αγωγής

Την Τετάρτη 5 Απριλίου οι δάσκαλοι  σε ειδικά δημοτικά σχολεία, σε ειδικά  νηπιαγωγεία πιαγωγεία, σε τμήματα ένταξης και  παράλληλης στήριξης οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας   στην πλατεία Ειρήνης για να  αποτρέψουν τον υπουργό Παιδείας από το να βάλει την υπογραφή του σε μια νέα Υπουργική Απόφαση που υποβαθμίζει περαιτέρω την ειδική αγωγή.
Οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής διεκδικούν την απόσυρση των τροπολογιών που έχουν στείλει την ΕΑΕ 20 χρόνια πίσω, όπως καταγγέλλουν.


Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:
Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, με την ίδρυση των πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής, επιλέξαμε συνειδητά να υπηρετήσουμε τον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, διδάσκοντας μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, να συνεισφέρουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας της Ειδικής Εκπαίδευσης στη χώρα και να προστατεύσουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Επενδύουμε συνεχώς στην προσωπική μας επιμόρφωση, ώστε να συμβαδίζουμε με τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις διεθνώς και να προσφέρουμε τα μέγιστα στους μαθητές μας. Δημιουργούμε με μεράκι το απαραίτητο προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό, χωρίς καμία υποστήριξη από το κράτος. Πολλοί από εμάς δραστηριοποιούμαστε εθελοντικά σε συλλόγους, ενώσεις και σωματεία ΑμεΑ και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος. Η Ειδική Εκπαίδευση δεν είναι για μας δουλειά αλλά επιλογή. Δεκαπέντε χρόνια τώρα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ως “μόνιμοι” αναπληρωτές σε όλη την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρόνια τώρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ κανένας μόνιμος διορισμός στην Ειδική Εκπαίδευση.
Από τον περασμένο Αύγουστο βιώνουμε μία ανεπανάληπτη επίθεση στην Ειδική Εκπαίδευση. Η τροπολογία για την ειδική αγωγή (άρθρο 48 του ν.4415/2016), ψηφίστηκε στο πλαίσιο των έμμεσων περικοπών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και δίνει το δικαίωμα σε κάθε μόνιμο και υπεράριθμο εκπαιδευτικό της γενικής εκπαίδευσης χωρίς καθόλου σπουδές στην Ειδική Αγωγή να καταλαμβάνει θέσεις σε ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης και σε θέσεις παράλληλης στήριξης.
 Η επίθεση στην Ειδική Εκπαίδευση συνεχίζεται με την ψήφιση της νέας τροπολογίας (Καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ) στις 29/03. Η τροπολογία αλλάζει τα κριτήρια στελέχωσης των δομών ΕΑΕ, απαξιώνοντας τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής με βασικό πτυχίο και δίνει δικαίωμα πρόσληψης σε εκπαιδευτικούς με ελάχιστες γνώσεις ή σπουδές στην ΕΑΕ. Όμως, κάθε μαθητής θα έπρεπε να έχει δικαίωμα σε ποιοτική εκπαίδευση από τον κατάλληλα καταρτισμένο εκπαιδευτικό. 

Πολυμέσα