Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 20:38

Δυο σταράτα λόγια

Για το θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων και ως εφημερίδα και ως άτομα έχουμε εκφραστεί ενυπόγραφα. Πολύ καιρό πριν και κυρίως όταν οι πρόσφυγες στοιβάζονταν σε υπαίθρια "κέντρα φιλοξενίας". Να την συνοψίσουμε με δυο λόγια:  Φιλοξενία σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν να διαμένουν σε σπίτια, πολλώ δε μάλλον αφού το κόστος δεν το επωμίζεται ο προϋπολογισμός, αλλά η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ. Και για τον πρόσθετο λόγο ότι με τον τρόπο αυτό και η φιλοξενία είναι ανθρώπινη και τα οικονομικά οφέλη διαχέονται στην τοπική οικονομία.


Αυτή ήταν και είναι η θέση μας.
Μπορούμε  να κατανοήσουμε  μια διαφορετική προσέγγιση. Τη σεβόμαστε εφόσον δεν διολισθαίνει σε θέσεις όπως: "χτίζουν μια μουσουλμανική πόλη μέσα στο Κιλκίς" Ή το εξίσου ξενοφοβικό: "φοβόμαστε και μόνο όταν βλέπουμε τους πρόσφυγες να κυκλοφορούν στο Κιλκίς"
Από το σημείο αυτό όμως μέχρι την ανάληψη μιας εκστρατείας ηθικής σπίλωσης  των παιδιών της Omnes έχει μεγάλη διαφορά. Παιδιά που νυχθημερόν εδώ και χρόνια προσφέρουν εθελοντικά και μόνο τους τελευταίους μήνες αφού επεξεργάστηκαν  ένα σχέδιο φιλοξενίας σε σπίτια, σχέδιο που υλοποιείται με χρηματοδότηση Ε.Ε. και ΟΗΕ και μέσω αυτού  λαμβάνουν μια στοιχειώδη αντιμισθία, κατηγορούνται για δήθεν αδιαφανή ρόλο κ.ο.κ.
Όταν όλοι τους γνωρίζουν, όταν όλοι μπορούν να επισκεφθούν τα γραφεία τους, όταν όλοι μπορούν να πληροφορηθούν τα πάντα αποτελεί πράξη απάνθρωπη η επιχειρούμενη ηθική απαξίωσή τους.
Εν τέλει, κάποτε σε αυτήν την χώρα  οφείλουμε σεβασμό σε κάθε διαφορετική  προσέγγιση.
Και για να πω και του ....στραβού το δίκιο. Ας  γίνει μάθημα ετούτη η συμπεριφορά και για τους ίδιους. Όταν ως μέλη της επιτροπής αγώνα μεταλλείων απαξίωναν ηθικά - για να μην πω κάτι βαρύτερο- κάθε διαφορετική προσέγγιση σχετική με το ζήτημα της αξιοποίησης χρυσοφόρω ν μεταλλευμάτων στα Κρούσια.
Ως ...παθός δικαιούμαι να εκφράσω εκ των υστέρων και χωρίς καμιά προσωπική ιδιοτέλεια την εύλογη, νομίζω, διαμαρτυρία μου.
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης

 

Εμείς το ...βιολί μας
Αναγνώστης μας από το Δροσάτο, τηλεφώνησε πρωί της Πέμπτης.
- Άκουσες για τις δηλώσεις Ερντογάν;
Ποιες από όλες γιατί ο ...Σουλτάνος κάθε μέρα δηλώνει και κάτι για την Ελλάδα;
- Για τις τελευταίες...πως προτιμούσε να πεθάνει παρά να τον φιλοξενήσουν οι Γκιαούρηδες...
Τις άκουσα, είπε και χειρότερα, γιατί ενοχλήθηκες περισσότερο από αυτές;
- Δεν ενοχλήθηκα τόσο από τον Ερντογάν, όσο από εμάς. Που συνεχίζουμε την ώρα που ο Ερντογάν κάθε μέρα λοιδορεί, απειλεί με έργα και πράξεις την χώρα μας, στα δικά μας κανάλια παίζονται οι τούρκικες σειρές, κι εμείς μετά μανίας τις παρακολουθούμε, κατέληξε ο φίλος.
Καταγράφουμε τη διαμαρτυρία του και προσθέτουμε πως η υποκουλτούρα δεν έχε4ι μόνο τούρκικη προέλευση.
Σαρώνει ο ελληνοπρεπέστατος Survivor στις τηλεμετρήσεις θεαματικότητας.

 

Τρίτη και ...φαρμακερή
ή καλά ξεμπερδέματα
Για τον βουλευτή Γιώργο Γεωργαντά λέμε που μέχρι τώρα σε δυο εξεταστικές επιτροπές (λίστα Λαγκάρντ, δάνεια μμε και κομμάτων) είχε οριστεί ως αναπληρωματικό μέλος από τη Ν.Δ.
Προχθές όμως τρίτωσε το ...καλό.  Τακτικό μέλος στην εξεταστική για την Υγεία.
Κι έχει πολλή δουλειά εκεί, θα έχει και ένταση και ο -και νομικός - Γιώργος Γεωργαντάς θα φορτωθεί μεγάλο βάρος της όλης εργασίας.
Πάνε τα μπάνια του λαού Γιώργη...