Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Μαϊος 2017 20:29

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για μεταφορά μαθητών Ομαλού-Πενταλόφου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς  τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Διακοπή της μεταφοράς των μαθητών, των χωριών Ομαλού και Πενταλόφου του Δήμου Παιονίας στη Π.Ε. Κιλκίς, από και προς το σχολείο τους»

Γι’ ακόμα μια φορά αναδεικνύεται το σοβαρό πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, αφού ακόμη και σήμερα δεν έχει επιλυθεί οριστικά η εξασφάλιση της δωρεάν, ασφαλούς μετακίνησης τους με ευθύνη του κράτους.


Συγκεκριμένα από την αρχή του τρέχοντος μήνα Μάη, έχει διακοπεί η μεταφορά, από και προς το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας, των μαθητών των χωριών Ομαλού και Πεντάλοφου του Δήμου Παιονίας στη ΠΕ Κιλκίς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που, κατά τη διάρκεια αυτού του σχολικού έτους, γονείς και μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό. Μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη 2016 οι  συγκεκριμένοι μαθητές μετακινούνταν με το ΚΤΕΛ. Με τη λήξη της σύμβασης των ΚΤΕΛ με την Αντιπεριφέρεια, δεν έγινε ανανέωση της σύμβασης από πλευράς των ΚΤΕΛ, καθώς υποστήριζαν ότι το κόμιστρο ήταν χαμηλό. Στη συνέχεια, από το Γενάρη του 2017, τη σκυτάλη ανέλαβε ο συνεταιρισμός ΤΑΞΙ της περιοχής, ο οποίος δεν ανανέωσε τη σύμβαση από την 1η Μάη για τον ίδιο λόγο.
Το αποτέλεσμα είναι για ακόμα μια φορά η μεταφορά να επιβαρύνει τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν με δικά τους έξοδα τα παιδιά τους, την ώρα που πολλοί από αυτούς αφενός δε διαθέτουν δικά τους επιβατικά αυτοκίνητα, αφετέρου άλλοι που είναι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να μετακινηθούν δύο φορές την ημέρα στη Γουμένισσα.
Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που διαχρονικά, δεν δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια και μεταφέρουν βασικές υποχρεώσεις του κράτους αλλού. Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών προς και από τα σχολεία όπως και μια σειρά άλλες κεντρικές αρμοδιότητες του κράτους με τον "Καλλικράτη" πέρασε στους ΟΤΑ, χωρίς όμως την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ευθύνες όμως έχουν και γιατί εναρμονισμένοι με τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στηρίζουν το αυτόνομο, ανταγωνιστικό σχολείο, το οποίο θα λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια και θα στηρίζεται στην οικονομική δυνατότητα των γονιών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
•    Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη, ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, των προαναφερόμενων χωριών, από και προς το σχολείο τους, με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση.
•    Να μην καταγράφονται οι απουσίες των μαθητών μέχρι να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους από και προς το σχολείο.
•    Τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση;

 Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής