Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 13 Μαϊος 2017 20:41

Λαογραφικό, Μουσείο Φωτογραφίας και Βιβλιοθήκη στις Μουριές

Όταν η αγάπη για τον γενέθλιο τόπο συνδυάζεται με την έμπρακτη προσφορά στον πολιτισμό και την τοπική παράδοση τότε δεν αποτελεί έκπληξη η πρόσκληση που κοινοποιήθηκε στα γραφεία μας και αναφέρει: Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου, του Μουσείου Φωτογραφίας και της Βιβλιοθήκης Μουριών που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της πανήγυρης του χωριού, την Κυριακή 21 Μαίου, στις 11.3ο στο δημοτικό μας σχολείο. Η παρουσία σας θα μας γεμίσει χαρά και συγκίνηση".


Ο προσκαλών σύλλογος Μουριωτών Κιλκίς είναι ο ηθικός και φυσικός αυτουργός του μικρού αυτού θαύματος, της δημιουργίας δηλαδή μιας πολιτιστικής κυψέλης στο χωριό των Μουριών. Ιδρυμένος το 1979 κυρίως από Μουριώτες μέτοικους στη Θεσσαλονίκη που θέλησαν να κρατήσουν ζωντανή της επαφή τους με τον χωριό, ο σύλλογος που αριθμεί τουλάχιστον 200 ενεργά μέλη, άνοιξε τον βηματισμό του μετά το 2008 όταν και "μπήκε στα σκαριά"  το φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας ενός πνευματικού κέντρου που θα συνδύαζε τη διαφύλαξη της παράδοσης και της προσφοράς γνώσης σε νέους και λιγότερο νέους της περιοχής.
Το κτήριο του δημοτικού σχολείου ήταν ο καταλληλότερος χώρος. Χρειάστηκαν  βέβαια εργασίες συντήρησης  και ευπρεπισμού (νέα κουφώματα)  ώστε να καταστεί λειτουργικό και με τη βοήθεια της τότε Νομαρχίας όλα ήταν έτοιμα το 2010.
Μετά "μίλησε" η αγάπη των κατοίκων πάντα υπό την καθοδήγηση του δραστήριου συλλόγου Μουριωτών που σχεδίασε τη δημιουργία Λαογραφικού και Μουσείου Φωτογραφίας καθώς και τη δημιουργία Βιβλιοθήκης .
Οι κάτοικοι, μέλη και φίλοι του συλλόγου προσέφεραν "υλικό"  και έτσι στις δυο αίθουσες του σχολείου είναι εκτεθειμένα τα εκθέματα από την καθημερινή, επαγγελματική ζωή, την οικοτεχνία και όσα συνδέθηκαν με τη ζωή των κατοίκων των Μουριών, προσφύγων από τη Θράκη και τον Πόντο στη μεγάλη τους πλειοψηφία καθώς και ντόπιων.
Αλλά τα λόγια είναι φτώχεια. Όλος αυτός ο πλούτος είναι εκτεθειμένος  στις αίθουσες του δημοτικού σχολείου και από την Κυριακή 21 Μαίου στη διάθεση κάθε επισκέπτη.
Ο σύλλογος Μουριωτών Κιλκίς μπορεί να νοιώθει δικαιωμένος  και περήφανος για το έργο του. Εξάλλου δεν είναι το τελευταίο έργο του η πολιτιστική και λαογραφική κυψέλη που εγκαινιάζει την Κυριακή 21 Μαίου. Με την ίδια ζέση συνεχίζει και ήδη επέκτεινε την κοινωφελή του προσφορά στο πνευματικό κέντρο της Εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προικίζοντας το με φωτιστικά, μικροέπιπλα, τραπεζοκαθίσματα καθιστώντας το έτσι απολύτως λειτουργικό.  
Και εις άλλα με υγεία.