Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 14 Μαϊος 2017 20:54

Η φαρσοκωμωδία με τους συμβασιούχους "καλά κρατεί" και σε Κιλκίς - Παιονία

Όταν με το καλό , Κύριος οίδεν πότε- καταστεί η χώρα αυτή μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, θα έχουν να διηγούνται οι επίγονοί μας άφθονες ιλαροτραγωδίες  για όσα φαιδρά διαδραματίστηκαν στον τόπο τους. Και μεταξύ των φαιδροτήτων που θα διηγούνται αναμφίβολα πρωτεύουσα θέση θα κατέχει η τύχη των συμβασιούχων στους δήμους Κιλκίς και Παιονίας εν σωτηρίω έτει 2017.
Γράφαμε και πριν δυο εβδομάδες! Η κυβέρνηση επέβαλε δια νόμου στο τέλος του 2016 την παράταση των συμβάσεων, επισείοντας ακόμη και πειθαρχικές διώξεις για όσους δημάρχους αρνούνταν. Το έπραξε κιόλας με τελευταίο κρούσμα τη δίωξη κατά δημάρχου της Κ. Μακεδονίας.


Αλλά στον ίδιο χρόνο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας έκρινε αντισυνταγματική την παράταση συμβάσεων και όλοι γνωρίζουν τη μοίρα εκείνων που θα κατηγορηθούν για ασέβεια στο Σύνταγμα.
Ας έρθουμε όμως επί του ...πεδίου των δύο δήμων του νομού. Αμφότεροι οι δήμαρχοι, οι κ. Σισμανίδης και Γκουντενούδης πειθάρχησαν στο νόμο της κυβέρνησης και παρέτειναν τις συμβάσεις, ο μεν κ. Σισμανίδης 53 συμβασιούχων που είχε λήξει η σύμβασή του τον Δεκέμβριο του 2016, ο δε κ. Γκουντενούδης 32 συμβασιούχων της ίδιας κατηγορίας.
Κι εδώ αρχίζουν τα παράλογα: Στο Κιλκίς οι συμβασιούχοι εργάζονται από τότε αλλά δεν πληρώνονται. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ύψωσε απαγορευτικό, προφανώς υπακούοντας στις εντολές της υπερκείμενης αρχής.
Το ίδιο Ελεγκτικό στην Παιονία επιτρέπει την πληρωμή των συμβασιούχων που γίνεται απρόσκοπτα!
Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Κιλκίς, κάποιοι από αυτούς προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων πέτυχαν(!) να τους καταβληθεί ένας μισθός.
Τη Δευτέρα στο Ειρηνοδικείο Κιλκίς εκδικάζεται η κύρια αγωγή τους με το αίτημα να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα σχεδόν μισού χρόνου.
Σημειώνουμε ότι και στους δυο δήμους, οι δήμαρχοι καταγγέλλουν τις συμβάσεις και απολύουν συμβασιούχους λίγο πριν συμπληρώσουν το 24μηνο. Έτσι στο Κιλκίς απολύθηκαν ήδη 13 διμηνίτες, ενώ στην παιονία έγιναν οι απολύσεις δυο συμβασιούχων για τον ίδιο λόγο.
Οι υπόλοιποι 30 της Παιονίας συμπληρώνουν 24μηνο τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ οι 40 του Κιλκίς σταδιακά τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, οπότε και θα απολυθούν.
Όμως η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέτει νέα προβλήματα: Κρινει παράνομες και αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2016 και αφορούν στο σύνολο των συμβασιούχων του Κιλκίς και της Παιονίας, όπως εξάλλου ολόκληρης της χώρας.
Κι ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων, η κυβέρνηση επιμένει πως ο δικός της νόμος είναι συνταγματικός, οι συμβασιούχοι θα πληρωθούν κανονικά και κατά το κοινώς λεγόμενον  "δεν τρέχει τίποτα"
Και οι μεν συμβασιούχοι το έχουν πάρει απόφαση πως ο δικός τους Γολγοθάς συνεχίζεται και μετά το Πάσχα του 2017. Εκείνοι που κινδυνεύουμε είμαστε όσοι επιμένουμε να αναζητούμε  έστω και ψήγματα λογικής στη δημόσια ζωή της χώρας.
 Τι άλλο θα δούμε άραγε;