Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 21:28

«Δρόμοι της Ορθοδοξίας» του Πάικου

Διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον για τους «Δρόμους της Ορθοδοξίας»  και ειδικότερα για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού στον ορεινό όγκο του Πάικου, παρατηρείται μέσω της δημοσίευσης σχετικής επιστημονικής μελέτης από τον κ. Φώτη Κιλιπίρη, καθηγητή Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.


Ειδικότερα, στο αγγλόφωνο Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού Τουρισμού (International Journal of Religious Tourism and Pilgrimage: Vol. 4: Iss. 7, Article 5)  δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο του καθηγητή κ. Φώτη Κιλιπίρη και του επιστημονικού του συνεργάτη κ. Δερμετζόπουλου Αθανασίου με τίτλο «Streets of Orthodoxy: Developing religious tourism in the Mount Paiko area, Central Macedonia, Greece». Στο εν λόγω άρθρο του περιοδικού το οποίο εκδίδεται από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Δουβλίνου, καταγράφεται το «θρησκευτικό απόθεμα» της εν λόγω περιοχής και οι σχετικές δράσεις της Μητρόπολης Γουμένισσας, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, όσον αφορά την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών, τόσο προσκυνητών όσο και τουριστών. Αναδεικνύονται οι προοπτικές ανάπτυξης  της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις υπόλοιπες εναλλακτικές μορφές τουρισμού της περιοχής όπως αυτού του φυσιολατρικού, αθλητικού, ιστορικού και γαστρονομικού τουρισμού.
Βασική προϋπόθεση ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, αποτελεί η καινοτομία τόσο του ίδιου του «θρησκευτικού προϊόντος», όσο και τα μέσα καθώς και οι αγορές προώθησής του αλλά και διασύνδεσής του με τα υπόλοιπα τουριστικά προϊόντα της περιοχής τόσο του Πάικου αλλά και ευρύτερα. Σημαντική τέλος συνισταμένη αποτελεί η συνέργεια όλων των τοπικών εταίρων με στόχο την καλλιέργεια διακριτής τοπικής τουριστικής συνείδησης που να διαχέεται τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους κατοίκους της περιοχής.