Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 21:35

Η αυτοθυσία των ηρώων που έπεσαν στο Σκρα μάς εμπνέει και σήμερα

Με σεβασμό στην ιστορική μνήμη της ημέρας, τιμήθηκε την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 η 99η Επέτειος της Μάχης του Σκρα στον ομώνυμο ορεινό οικισμό της Παιονίας. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη κ. Βησσαρίωνα.


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Παιονίας, κ. Χρήστος Γκουντενούδης ο οποίος και απηύθυνε ομιλία και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», κ. Κώστας Νικολάκαρος. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την Εκπαιδευτικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου, κ. Αρετή Καμπουρούδη.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, το προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Έπειτα, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μουσείο της ιστορικής Μάχης του Σκρα από τον Δήμαρχο Παιονίας, τους εκπροσώπους του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον Πρόεδρο της Ένωσης Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας, κ. Πιτένη.
Παράλληλα, το διήμερο 13 & 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επετειακή πορεία Τροπαίου Α’ ΠΠ με την συμμετοχή 220 περίπου Αξιωματικών και Οπλιτών από το Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα με σημείοαφετηρίας τα Συμμαχικά Νεκροταφεία του Ζειτενλικ στη Θεσσαλονίκη φτάνοντας μέχρι το Πρόχωμα Θεσσαλονίκης (35χλμ) και την δεύτερη ημέρα από τον Λιμνότοπο Παιονίας μέχρι το Μνημείο του Σκρα (35χλμ). Στους 3 πρώτους των ανδρών και τρείς πρώτες των γυναικών δόθηκαν μετάλλια συμμετοχής – τρόπαιο Α’ ΠΠ – 100 χρόνια. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Σκρα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκρα, την Ένωση Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας, την Παλλεσβιακή Ένωση Θες/νίκης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του 4ου Διαμερίσματος Τούμπας Θεσσαλονίκης.
Την 99η Επέτειο της Μάχης τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των προαναφερθέντων, ο Βουλευτής Ν. Κιλκίς, κ. Θ. Παραστατίδης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ν. Κιλκίς, κ. Γ. Γεωργαντάς, ο Διοικητής ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Σ. Κεβεντζίδης, ο Υποδιοικητής Γ’ Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Π. Καρατζέτζος, ο Διοικητής της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας ΠΖ Αθ. Ναλμπάντης, Αξιωματικοί Εκπρόσωποι Λιμενικού & Αεροπορίας, ο Δ/ντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς κ. Ταλαμπίρης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Κιλκίς, κ. Α. Βεργίδης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας, κ. Ι. Παπαδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Φράγκος, Γ. Παμποράκης, Θ. Απουσίδης, Ε. Γαρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κ. Μεμετζής και Ι. Αδαμόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος Τ.Κ. Σκρα, κ. Σ. Έππας.
Πλήθος εκπροσώπων συλλόγων έδωσε το παρόν τιμώντας τους πεσόντες και ηρωικά μαχόμενους αγωνιστές του υψώματος «Σκρα ντι Λένγκεν», όπως ο κ. Τσορλίνης ως εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Απόγονων Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς», ο Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θες/νίκης, κ. Κουτλής, ο ευεργέτης του Δήμου, Αντιστράτηγος ΕΑ Δημήτριος Οικονόμου μετά της συζύγου του Άννας Οικονόμου, εκπρόσωπος του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Κιλκίς και εκπρόσωποι της Ένωσης Κρητικών Σωματείων & Συλλόγων Μακεδονίας, καθώς και πλήθος κόσμου.

Η ομιλία του κ. Δημάρχου          
Σήμερα, 99 ολόκληρα χρόνια μετά την περιφανή και καθοριστικής σημασίας νίκη που κατήγαγε ο ελληνικός στρατός στο ύψωμα ΣΚΡΑ ΝΤΙ ΛΕΓΚΕΝ, μαζευόμαστε όλοι εμείς εδώ, οι συμπατριώτες και οι απόγονοι των αγωνιστών για να  τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που έπεσαν στο καθήκον για τη Πατρίδα.
Εκείνων που έπεσαν μαχόμενοι για το Έθνος και την Ειρήνη.
Μα πάνω απ’ όλα για την Ελευθερία.
Μια αξία πανανθρώπινη και ένα ιδανικό υπέρτατο.
Σε αυτό εδώ το μέρος, στο ηρωικό ΣΚΡΑ, δόθηκε μια μάχη της οποίας η τελική έκβαση εξέπληξε τόσο τις σύμμαχες  δυνάμεις όσο και τις εχθρικές!
Η δύναμη, η ανδρεία και η αποφασιστικότητα των ελληνικών στρατευμάτων ήταν τόσο σφοδρή που κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να διαλύσει την οχύρωση των Βουλγάρων.
Οι απώλειες σε έμψυχο δυναμικό όμως ήταν τεράστιες για τον ελληνικό στρατό.
Και ακριβώς αυτή η αυτοθυσία και ο ηρωισμός των χιλιάδων πατριωτών αγωνιστών ήταν που έκαναν ακόμη μεγαλύτερο τον αντίκτυπο της νίκης.
Η νίκη αυτή ανάγκασε μάλιστα τον Αρχιστράτηγο των συμμάχων Γκυγιωμά να αναγνωρίσει απαράμιλλη ανδρεία και έξοχη ορμητικότητα στα ελληνικά στρατεύματα.
Σήμερα, σχεδόν ένα αιώνα μετά τη φονικότατη αυτή μάχη είμαστε εδώ και απολαμβάνουμε το αγαθό της ελευθερίας καλούμενοι να αναθεωρήσουμε τη σκέψη μας και να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες μας.
Η μνήμη της νικηφόρας μάχης του ΣΚΡΑ, έστω και με την τυποποίηση που δημιουργεί η επανάληψη, αναδεικνύει αυτή τη συλλογική συνείδηση που επιβάλλει σε όλους μας να σταματήσουμε για λίγο την ατομική πορεία μας και συλλογικά πλέον να ξαναθυμηθούμε και κυρίως να ξανασκεφθούμε.
Με βάση τις αξίες μας και τον ανθρωπισμό μας να προωθήσουμε την κοινωνική μας συνοχή ορίζοντας τα όρια της ελευθερίας μας στο σημείο που ξεκινούν τα όρια της ελευθερίας του άλλου.
Στις δύσκολες στιγμές τις οποίες διέρχεται η Πατρίδα μας, είναι υποχρέωση μας να έχουμε το κεφάλι ψηλά και να είμαστε ο ένας πλάι στον άλλο.
Η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η Χώρα μας πέραν των ανυπέρβλητων δυσκολιών με τις οποίες μας επιβαρύνει, μας διδάσκει ότι δεν είναι καιρός για διχασμούς.
Η Πατρίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορικές προκλήσεις οι οποίες ξεπερνούν την χρονική συγκυρία και την οικονομική και κοινωνική περίσταση και αφήνουν μέρα με τη μέρα το αποτύπωμα τους ανεξίτηλο στη κοινωνία μας.
Οι μεταβολές που επέρχονται στην ζωή των πολιτών είναι συγκλονιστικές και κατακλυσμιαίες.
Βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ευρώπη και η Ελλάδα δέχονται ένα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που σοβεί μια οικονομική κρίση σε συνδυασμό με ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, κατάσταση η οποία εκτρέφει και επιτείνει φαινόμενα απόρριψης και επανακαθορισμού αξιακών και κοινωνικών προτύπων που επικρατούσαν επί δεκαετίες.
Στην μάχη επιβίωσης όμως που δίνει η κοινωνία μας, δεν μπορούμε να αφήνουμε κανένα περιθώριο για κανένα διχασμό στην κοινωνία μας και κυρίως στην τοπική κοινωνία.
Πρέπει να μιλάμε στο κόσμο για ενότητα κι όχι για διάσπαση.
Να ενώσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές μας δυνάμεις κι όχι να τις μοιράσουμε σπαταλώντας τες.
Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε την δυναμική που τόσο έχουμε ανάγκη για να πάμε μπροστά.
Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης όπως η σημερινή, φωτίζουν αλλά και ενισχύουν τον στόχο αυτό.
Ο ελληνικός λαός και ειδικά εμείς οι Παίονες είμαστε οι φορείς αυτής της τιμής και της μνημοσύνης των προγόνων που επέδειξαν ανωτερότητα ψυχής για να μπορούμε σήμερα εδώ να μαζευόμαστε ελεύθεροι στη γη μας και να τους τιμούμε.