Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 00:50

Απεργία εργαζομένων τοπικής αυτοδιοίκησης

Λουκέτο για τέσσερις μέρες μπαίνει από το Σάββατο 20 Μαΐου στους Δήμους, λόγω των κινητοποιήσεων που κήρυξαν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το θέμα των συμβασιούχων-παρατασιούχων, καθώς και για το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών.


Οι Δήμοι απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής τους, αυτό το διάστημα να μην κατεβάζουν απορρίμματα στους κάδους, ενώ αναβάλλονται προγραμματισμένες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η ΠΟΠ-ΟΤΑ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν αποχή των δημοτικών υπαλλήλων από την εργασία τους για το Σάββατο και την Κυριακή, 20 και 21 Μαΐου, ενώ η τελευταία προκήρυξε 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη, 22 και 23 Μαϊου.

Υπενθυμίζεται, ότι παράλληλα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, τη Δευτέρα 22 Μαϊου, στην πλατεία Συντάγματος, στις 11:00, ενώ την Τρίτη, στις 09:00, οι συμβασιούχοι θα συγκεντρωθούν μπροστά από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής η αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ) είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η παράταση των συμβάσεων εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας συνδέθηκε με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης.

Σε αυτό συνηγορούν τόσο οι απόψεις δημάρχων που δηλώνουν ότι έχουν μεγάλη ανάγκη το προσωπικό για την καθαριότητα, όσο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων που επισημαίνουν κατηγορηματικά την καθοριστική συμβολή αυτού του προσωπικού για την κάλυψη των καθημερινών απαιτήσεων στην καθαριότητα των Δήμων όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ο υπουργός αποσαφήνισε ότι πριν απ’ όλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης του θέματος στο Ελεγκτικό Συνέδριο και επανέλαβε ότι το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής και οριστικής επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία.

Υπογράμμισε επίσης ότι, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μάρκος Δαρδαμάνης, είπε ότι ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε με βάση το σκεπτικό της να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, αλλά και την εργασία τους έως τη λήξη των συμβάσεων.

Αναφορικά με το ζήτημα της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με βάση τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, πριν την υλοποίηση του μέτρου, θα εξεταστούν διεξοδικά όλα τα επίμαχα ζητήματα για την επάρκεια των δομών και την εξασφάλιση του προσωπικού, για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Κατά τον κ. Δαρδαμάνη, σχετικά με το θέμα της ένταξης των παιδιών από τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία, ο υπουργός τούς είπε ότι η σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να επιλέξουν για τα παιδιά τους ανάμεσα στο νηπιαγωγείο και τον δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό.

Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων απασχόλησης στους δημοτικούς σταθμούς, αλλά με τη φιλοξενία μικρότερων παιδιών πιθανόν να αυξηθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.

Πηγή: Το Βήμα