Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 28 Μαϊος 2017 21:10

Λάβαμε το ...δίκιο μας. ΘΑ έρθουν και τα χρήματα

Η στροφή πολιτικής της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού με την επιλογή της φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έγινε πριν λίγους μήνες έστω με καθυστέρηση. Με τη νέα πολιτική τα κέντρα φιλοξενίας καθίστανται αχρείαστα και κλείνουν, όπως είχε προαναγγείλει από το Κιλκίς στις 7 Απριλίου  ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.


Προχθές Πέμπτη 25 Μαίου   στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, παρόντων των δυο δημάρχων του νομού Δημ. Σισμανίδη και Χρ. Γκουντενούδη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επιβεβαίωσε την στροφή. Καταργούνται όλα τα κέντρα και φυσικά της Νέας Καβάλας, πλην των Διαβατών  στην Κεντρική Μακεδονία.
 «Η Μακεδονία δέχτηκε ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών «έβαλε γερή πλάτη», και η τοπική αυτοδιοίκηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παρά τις αντιθέσεις που εκφράστηκαν ανταποκρίθηκε στο καθήκον της και βοήθησε να βγούμε από αυτήν την τεράστια κρίσης ασφαλείας» δήλωσε ο υπουργός στην παρουσίαση του νέου προγράμματος εγκατάστασης αιτούντων ασύλου που έγινε στην ΠΕΔΚ-Μ στην Θεσσαλονίκη όπου και ανακοίνωσε το σταδιακό κλείσιμο των camps και την αντικατάσταση τους με διαμερίσματα. 25 Μαΐου 2017 16:22:22

Στην αρμοδιότητα δήμων Κ. Μακεδονίας η φιλοξενία 10.000 αιτούντων άσυλο
Στην αρμοδιότητα των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, με την τεχνική βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας, θα περάσει η φιλοξενία σε διαμερίσματα, 10.000 αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, "οι δήμοι θα κάνουν κουμάντο και όχι οι ΜΚΟ στην ενοικίαση των διαμερισμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί και η σταδιακή ένταξη στην κοινωνία, όσων παραμείνουν τελικά στην χώρα μας".
Στα πλεονεκτήματα του προγράμματος ανέφερε την προπληρωμένη κάρτα μετρητών, που θα έχουν οι ωφελούμενοι και την τόνωση της τοπικής αγοράς καθώς τα χρήματα θα πηγαίνουν απευθείας στους καταστηματάρχες.
"Επιδιώκουμε τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα και όχι σε ξενοδοχεία γιατί είναι πιο κανονικές οι συνθήκες", είπε, από την πλευρά του, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Philippe Leclerc, ζητώντας την ανταπόκριση των δήμων στο πρόγραμμα, όπου θα είναι καλυμμένα τα έξοδα ενοικίου και επίπλωσης, βασικές επισκευές, οι λογαριασμοί, οι μισθοί του προσωπικοί και η μεταφορά των ωφελούμενων προς τα διαμερίσματα.
Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία έχει ομαλοποιηθεί με τη μείωση του αριθμού προσφύγων και την κατάργηση πολλών κέντρων φιλοξενίας έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Έχετε δίκιο...
Τρία χρόνια μετά τις πρώτες ζημιές, δυο από την κορύφωση της συρροής προσφύγων και ένα από το κλείσιμο της Ειδομένης (πέρυσι τέτοιες μέρες έκλεισε μετά από αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας η αθλιότητα της Ειδομένης) και οι ζημιωθέντες κάτοικοι - παραγωγοί της Παιονίας ακόμα να λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Στην έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Χρ. Γκουντενούδη ότι οι σχετικές καταστάσεις είναι στο οικονομικό τμήμα του υπουργείου χωρίς να προχωρούν οι πληρωμές, ο κ. Μουζάλας ...απλόχερα αναγνώρισε το δίκιο του Δημάρχου και των κατοίκων, αλλά απέδωσε σε "τεχνικά προβλήματα" τη μη πληρωμή.
Ο κ. Γκουντενούδης υπενθύμισε ακόμα το αίτημα του Δήμου να χρηματοδοτηθεί για το αυξημένο κόστος που επωμίστηκε με την καθαριότητα του χώρου. Και εκεί εισέπραξε από τον κ. Υπουργό "δίκιο"  και κάποτε ευελπιστεί ότι θα λάβει και ενίσχυση. Επίσης ο κ. Γκουντενούδης επανέφερε παλαιότερη πρότασή του προς το Υπουργείο να διεκδικήσει από την Κομισιόν χρηματοδότηση για την κατασκευή δομών υποστήριξης των προσφύγων που θα παραμείνουν όμως σε χρήση της τοπικής κοινωνίας όταν αποχωρήσουν οι πρόσφυγες.

Μουζάλας - Γεωργαντάς στη Βουλή

«Δεν μπορεί νομικά κι από άποψη δικαιωμάτων να υπάρξει πλαφόν» ως προς την μίσθωση διαμερισμάτων για την διαμονή προσφύγων σε κάθε περιοχή, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Γ. Γεωργαντά, για την κατάσταση με το προσφυγικό στο Κιλκίς. Ο Γ. Γεωργαντάς πρότεινε την επιβολή πλαφόν υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή του Κιλκίς υπάρχουν πολλά αμίσθωτα διαμερίσματα λόγω της απουσίας πανεπιστημιακών σχολών και στρατοπέδων και παρατηρώντας ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να αφεθεί η κατάσταση στην ελευθερία της αγοράς.
Παράλληλα, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι ξεκινά νέο πρόγραμμα μίσθωσης διαμερισμάτων για την διαμονή προσφύγων το οποίο θα αφορά 10.000 θέσεις και το οποίο για πρώτη φορά θα εμπλέκει στον σχεδιασμό του τους δήμους. Ο Γ. Μουζάλας επισήμανε ότι οι δήμοι δεν ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό του πρώτου προγράμματος 20.000 θέσεων λόγω των επειγόντων καταστάσεων, σημείωσε όμως ότι η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει ο καλύτερος φορέας για να υποδεχτεί τους πρόσφυγες και να αναλάβει την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.
Όσον αφορά το συσσίτιο, ο Γ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι «περάσαμε στην κατάργηση του συσσιτίου» και πλέον στους πρόσφυγες δίνεται χρεωστική κάρτα. Στα διαμερίσματα τα συσσίτια έχουν καταργηθεί κατά 70% με τον Γ. Μουζάλα να εκτιμά ότι κι εκεί τα συσσίτια θα έχουν κατακτηθεί πλήρως μέχρι το τέλος Ιούνη. Ο Γ. Μουζάλας παρατήρησε ότι η χρεωστική κάρτα ως αντικατάσταση του συσσιτίου επιτρέπει στους πρόσφυγες να νιώθουν καλύτερα, ενώ επιστρέφει και χρήματα στην τοπική κοινωνία.