Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 20:22

Οι Θρακιώτες αντάμωσαν στη Δράμα

Η καρδιά της Θράκης φέτος χτύπησε στη Δράμα. Εκεί πραγματοποιήθηκε το 9ο Πανθρακικό αντάμωμα. Ήμασταν και εμείς εκεί, ο Π.Σ. Ξυλοκερατιάς με χορευτές και συνοδούς. Παρών στο μεγάλο αυτό πανηγύρι.

Ο καύσωνας των 43 βαθμών δεν κατάφερε να μειώσει το ηθικό από τους συλλόγους που συμμετείχαν. Το δικό μας οδοιπορικό ξεκίνησε από το πρωί. Φεύγοντας από το χωριό και μετά από μία στάση για καφέ στην Μουσθένη, περάσαμε από τους Φιλλίπους το αρχαίο θέατρο, το βήμα του Απ. Παύλου και το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππισίας, βρεθήκαμε λίγο έξω από την Δράμα σε μία όαση. Στις πηγές, του Αγίου Αθανασίου. Σε ένα χώρο γεμάτο πράσινο, πλατάνια, λίμνες από τις πηγές των γλυρων βουνών.

 

Το απόγευμα η συνάντηση με τα υπόλοιπα χορευτικά ήταν στον κήπο της Δράμας. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι τοπικοί σύλλογοι, εθελοντές συνοδοί. Το γλέντι ξεκίνησε από νωρίς με τοπικά εδέσματα, μουσική και χορό. Η Θρακιώτικη μουσική δυναμικά ακούγεται παντόυ.Οι Θρακιώτες έχουν  ¨καταλάβει¨ την Δράμα. Η Δράμα την ιστορική αυτή ημέρα της απελευθέρωσης της από τους Βούλγαρους ¨αλώθηκε¨ σήμερα από τους ήχους της γκάϊντας, από τους Θρακιώτες.

Το πανηγύρι άρχισε για τα καλά. Τα λάβαρα πήραν τον δρόμο για τη μητρόπολη. Παρουσία του σεβασμιότατου Δράμας κ.κ. Παύλου πραγματοποιήθηκε ο αρχιερατικός εσπερινός. Έξω από την εκκλησία, συγκεντρώθηκαν όλοι οι σύλλογοι και χορεύοντας πήραν τον δρόμο για το ιστορικό γήπεδο της ΄Δόξας Δράμας΄.

Ο ενθουσιασμός μεγάλος, η ικανοποίηση μεγαλύτερη. Οι δύσκολες συνθήκες (υπερβολική ζέστη) δεν κατάφεραν να μειώσουν το ηθικό.

Μετά το σούρουπο άρχισαν οι σύλλογοι να εισέρχονται στο γήπεδο σε πομπή, παίρνοντας θέση ανάλογα με το νούμερο(αριθμό) που ο καθένας είχε για το χορό. Προηγήθηκαν δρώμενα με κρουστά και με τη συμμετοχή μιας κοπέλας χορεύτριας από κάθε σύλλογο(από εμάς η Αθανασιάδου Κων/να).

Ο ήχος της γκάιντας της θρακιώτικης λύρας και των άλλων οργάνων ξεκίνησαν το πανηγύρι. Το γήπεδο γέμισε από χρώματα, φορεσιές ανδρικές-γυναικείες, η μαγεία της βραδιάς. Ζωναράδικος-Μπογδάνος-Καρσιλαμάς-Συρτός συγκαθηστός-Ξεσυρτός-Χασαπιά-Μπαϊντούσκα. Χορός της Θράκης.

Ανατριχιάζεις. Ξεχνάς τα πάντα. Δεν σκέφτεσαι. Όπου και να σαι χορεύεις. Ένα γλέντι που συνεχίστηκε και κράτησε μέχρι τα περασμένα μεσάνυχτα, χωρίς να μας ενοχλήσει κανείς αυτή τη φορά, γιατί όλοι συμμετείχαν σ’ αυτό το μεγάλο πανηγύρι. Γιατί σ’ αυτό το πανηγύρι ανταμώθηκαν όλοι, πρόσφυγες από την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη με τους πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Οι 2.500 χορευτές αποχώρησαν  ικανοποιημένοι. Πιστοί στο ραντεβού  τους με την παράδοση περιμένουν το επόμενο κάλεσμα όπου κι αν είναι αυτό.

Αθανασιάδης Χαράλαμπος

Πρόεδρος Π.Σ. Ξυλοκερατιάς