Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 19:46

Επαναδημοπράτηση Αναψυκτηρίου Λόφου με τους ίδιους όρους στις 22 Ιανουαρίου

Μετά την άγονη προ εβδομάδων δημοπρασία για την εκμίσθωση του δημοτικού αναψυκτηρίου στο Λόφο Αγίου Γεωργίου, ο Δήμος Κιλκίς προχώρησε σε επαναδημοπράτησή του ακριβώς με τους ίδιους όρους που περιέχονταν και στην αρχική δημοπράτηση. Κι αυτό είναι κάτι εκ του νόμου επιβαλλόμενο.


Η πλειοδοτική φανερή και προφορική δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου στις 11.οο στο Δημοτικό Κατάστημα και το ελάχιστο όριο προσφοράς ορίστηκε, όπως προαναφέραμε, στα 600 ευρώ. Σε περίπτωση που αποδειχθεί άγονη και η δεύτερη δημοπρασία τότε η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία προφανώς αλλάζοντας κάποιους από τους όρους της και ακολουθώντας όλη τη διαδικασία (οικονομική επιτροπή, δημοτικό συμβούλιο)
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο σημαντικότερος όρος στην  δημοπρασία του Αναψυκτηρίου  που λειτουργεί αποτρεπτικά  είναι η χρονική της διάρκεια των εννέα ετών και η δυνατότητα που παρέχεται στο δήμο να αποβάλλει τον εκμισθωτή μετά τη λήξη της. Παρότι και εκ των πραγμάτων η δυνατότητα αυτή είναι μόνο θεωρητική, αφού στο βαθμό που το Αναψυκτήριο λειτουργεί με τον ανάδοχο να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του δεν είναι αποδεκτό  οποιαδήποτε διοίκηση να τον αποβάλλει, εν τούτοις και ως δυνατότητα λειτουργεί αποτρεπτικά.
Στο Δήμο Κιλκίς έχουν επίγνωση της δυσχέρειας αυτής, ωστόσο μετά από προσεκτική και αναλυτική νομική έρευνα προκύπτει απόλυτη υποχρέωση του δήμου να εντάσσει τον όρο της αποβολής εκμισθωτή.
Συναφές με τον όρο αυτό και ίσως σημαντικότερος ως προς την αποτροπή ενδιαφερομένων επενδυτών   είναι και η μικρή διάρκεια της μίσθωσης (9 χρόνια). Ιδιαίτερα μάλιστα  όταν συνυπολογιστεί ότι για να καταστεί λειτουργικό το Αναψυκτήριο απαιτείται σημαντική επένδυση ακόμα και στον τομέα της επούλωσης των πληγών του από τις καταστροφές που επήλθαν από την παρατεταμένη αχρησία του και την ανεξέλεγκτη  δράση κλεφτών και αλητών που δεν άφησαν τίποτε όρθιο, κλέβοντας ακόμα και τα καλώδια από τις ηλεκτρολογικές του εγκαταστάσεις.
Μια μακρύτερη χρονική διάρκεια της μίσθωσης θα αποτελούσε ίσως  τη λύση στο σύνθετο πρόβλημα  παρέχοντας στον επενδυτή την χρονική ασφάλεια για να πραγματοποιήσει την επένδυση. Είναι θέμα γνωστό και στη διοίκηση του δήμου, το διερευνά νομικά, αλλά ενδεχόμενη επιμήκυνση του ορίου μίσθωσης αν είναι συμβατή με το νόμο θα εξεταστεί στη διαδικασία της εκ νέου δημοπράτησης, αν και η δεύτερη της 22ης Ιανουαρίου αποδειχθεί άγονη.