Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 01:50

ΚΚΕ: Κατεπείγουσα ερώτηση προς τη Μογκερίνι για τις τουρκικές προκλήσεις

Ποια είναι η τοποθέτηση της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την Αμυνα Φεντερίκας Μογκερίνι, ως προς τις «συνεχιζομένες και κλιμακούμενες προκλήσεις του τουρκικού κράτους», ζητούν να μάθουν με κατεπείγουσα ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.


Οι Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Κώστας Παπαδάκης αναφέρονται «στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία μεταξύ άλλων οδήγησε στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκική ακταιωρό μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Πρόκειται, προσθέτουν για «συμβάν που αποτελεί συνέχεια των διαρκών παραβιάσεων από πλευράς της Τουρκίας του εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων της Ελλάδας και αμφισβήτησης της ΑΟΖ του Κυπριακού κράτους».

Επισημαίνουν ακόμη ότι «με σειρά προκλητικών και απαράδεκτων δηλώσεων τόσο του προέδρου της Τουρκίας, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, επανειλημμένα αμφισβητούνται τα κατοχυρωμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στα Ίμια, το Αιγαίο, η ίδια η Συνθήκη της Λοζάνης».

Σημειώνεται επίσης πως «το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ενώ στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟικη δύναμη».

«Το γεγονός ότι και με παρούσες τις ΕυρωΝΑΤΟικες δυνάμεις εκτυλίσσονται τέτοιες προκλητικές ενέργειες δείχνει στην πράξη ότι τόσο η συμμετοχή στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ δεν παρέχει καμιά ασφάλεια, αντίθετα προκαλούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς» διαπιστώνουν οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.


Πηγή: Το Βήμα