Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 20:35

Νοθευμένο ελαιόλαδο και χωρίς μεσάζοντες!

efet-ladi
Νοθευμένο ελαιόλαδο διακινήθηκε στα δημοτικά διαμερίσματα Δοϊράνης και Μουριών, μέσω του δήμου Κιλκίς, στα πλαίσια του κινήματος «Χωρίς μεσάζοντες»!
Η αγορά του ελαιολάδου από τους δημότες έγινε σε μεγάλες ποσότητες, μετά από πρωτοβουλία του πρώην αντιδημάρχου, Θεόδωρου Τζώτζου, μόνο που το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» αποδείχθηκε «μίγμα σπορέλαιων τεχνητά κεχρωσμένων», σύμφωνα με τις αναλύσεις του ΕΦΕΤ, στο προϊόν ΕΛΑΙΩΝΙΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με ημερομηνία λήξης 31-12-2015.  
Το δυστύχημα είναι πως μεγάλες ποσότητες από το λάδι αυτό έχουν ήδη καταναλωθεί από τους δημότες, ενώ με καθυστέρηση ήρθε και η αντίδραση του δήμου. Η διανομή του λαδιού έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και υπάρχουν δημότες που αγόρασαν ακόμη και 20 δοχεία των 5 λίτρων.  Στις 8 Ιανουαρίου ο ΕΦΕΤ με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε πως το προϊόν είναι νοθευμένο και ακατάλληλο για κατανάλωση, απαιτώντας την ανάκλησή του. Λίγες ημέρες μετά και όταν το θέμα έγινε γνωστό ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι των Μουριών και του Δροσάτου, ζητώντας την αντίδραση του δήμου.
Ο κοινοτικός σύμβουλος Δροσάτου Νίκος Τερζενίδης απαίτησε την ανάρτηση ανακοίνωσης για να ενημερωθούν και να προστατευθούν οι δημότες. Ωστόσο, ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Τζώτζος, και παρά την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, επέμενε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. «Εγώ το καταναλώνω», ήταν η απάντησή του, ενώ καθησύχαζε και τον νέο αντιδήμαρχο της περιοχής, Νίκο Ιντζέλη, που ζήτησε ενημέρωση για το πρόβλημα.
Τελικά, από την προηγούμενη Τετάρτη 16 Ιανουαρίου ο δήμος τοιχοκόλλησε ανακοινώσεις στους οικισμούς και ξεκίνησε από τα ΚΕΠ προσωπική ενημέρωση σε όσους πολίτες είχαν αγοράσει το συγκεκριμένο «ελαιόλαδο».
Όπως μας τόνισε ο κ. Ιντζέλης, ασκούνται πιέσεις στην εταιρεία που διακινούσε το προϊόν, την εταιρεία «ΠΑΥΛΟΣ ΙΝΤΑΣ», που εδρεύει στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, να αντικαταστήσει τις ποσότητες του «ελαιολάδου» με πραγματικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ
«Ανάκληση μη κανονικού, νοθευμένου και μη ασφαλούς προϊόντος
Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τη Β’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος που αποτελείται από ΜΙΓΜΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ ΤΕΧΝΗΤΑ ΚΕΧΡΩΣΜΕΝΩΝ, το οποίο πωλείται με την ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.
Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΕΛΑΙΩΝΙΣ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο φέρει τις ενδείξεις «PRODYCED – BOTTLED ATHINAIS SA, MAKRIS 40, KALAMATA» και διατίθεται στην αγορά από την εταιρία «ΠΑΥΛΟΣ ΙΝΤΑΣ», Μπουμπουλίνας 76, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.»