Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:01:52 πμ

Κόσμος

Σήμερα η Νέα Υόρκη, η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, δαπανά και τα περισσότερα χρήματα για την αστυνόμευση. Γύρω στα έξι εκατομμύρια δολάρια κυμαίνεται ο ετήσιος προϋπολογισμός του New York City Police Department.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από κυβερνητικά κτίρια στο Γουέστμινστερ στο κεντρικό Λονδίνο.

Οι διαδηλωτές, που αριθμούσαν κάποιες χιλιάδες στην αρχή της συγκέντρωσής τους στην πλατεία απέναντι από το κοινοβούλιο, είχαν δηλώσει ότι θα κατέλθουν σήμερα στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας για να «υπερασπιστούν» αγάλματα φυσιογνωμιών της βρετανικής ιστορίας που είχαν υποστεί βανδαλισμούς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Λιτά αλλά με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα 94α γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

Πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή παρέλαση υπό τους ήχους της μπάντας του στρατού στο Κάστρο του Ουίντσορ αντί για τη συνηθισμένη τελετή που γίνεται στο κέντρο του Λονδίνου.

Από την παρέα νεαρών μπροστά σε ένα κλαμπ του Βερολίνου ο πορτιέρης δεν αφήνει μόνο έναν να περάσει μέσα, προφανώς επειδή είναι μαύρος. Για τέτοιες και παρόμοιες διακρίσεις μιλούν συχνά οι άνθρωποι σκούρου δέρματος στη Γερμανία.

Το ονόματα των Σουλτάνων αποκαθηλώνουν από λεωφόρους και πλατείες Αιγύπτιοι και Σαουδάραβες, καθώς η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη ξυπνά μνήμες οθωμανικής εξουσίας, ενώ τα οθωμανικά μεγαλεία ανακαλούν, και αναπολούν, και οι ίδιοι  οι Τούρκοι, όπως φάνηκε από δήλωση αξιωματούχου του Ερντογάν.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές ζυμώσεις για τη Λιβύη, με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού, γνωστός ως τιμή R, ενδέχεται να έχει αυξηθεί σε πάνω από 1 σε ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με νεότερα επίσημα στοιχεία, το R υπολογίζεται πλέον μεταξύ 0,8 και 1 σε όλη την αγγλική επικράτεια, λίγο υψηλότερα από το 0,7 έως 0,9 για το Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Κατά 202 αυξήθηκαν τα θύματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στο 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης.

Συνολικα οι νεκροί από την ασθένεια ανέρχονται πλέον σε 41.481 με βάση τα νεότερα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας.

Η πλειονότητα των Αμερικανών αντιτίθεται στην άρση χρηματοδότησης της αστυνομίας και ορισμένους από τους σημαντικότερους στόχους της, όπως την ανακατανομή της χρηματοδότησης για την υποστήριξη προγραμμάτων ψυχικής υγείας, στέγασης και εκπαίδευσης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του δικτύου ABC News και της εταιρείας Ipsos.

Ως πρώην ανθυπασπιστής στον στρατό ο Στιγκ Ένγκστρομ είχε γνώση χρήσης όπλων. Το ότι είχε πρόσβαση σε αυτά συνάγεται και από το γεγονός ότι γείτονάς του ήταν γνωστός συλλέκτης όπλων. Ο Ένγκστρομ κινούνταν σε δεξιά περιβάλλοντα με ακραίες αντιπάθειες προς τον επί 11 χρόνια σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, ο μέντορας του οποίου, ο Τάγγε Ερλάντερ, είχε εικοσιπεντάχρονη πρωθυπουργική θητεία.